Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Ved Checkpoint Charlie i Berlin, høres fortsatt Peter Fechters desperate rop

Han ble murens første offer. 

DET FØRSTE OFFERET: 17. august 1962 ble Peter Fechter skutt av øst-tyske grensevakter da han prøvde å forsere muren som delte byen i to og flykte til vest. Han var den første, men langtfra den siste som ble drept i forsøket. Foto: AP / NTB Scanpix
DET FØRSTE OFFERET: 17. august 1962 ble Peter Fechter skutt av øst-tyske grensevakter da han prøvde å forsere muren som delte byen i to og flykte til vest. Han var den første, men langtfra den siste som ble drept i forsøket. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

17. august 1962, et år etter at muren som delte Berlin i to ble satt opp, forsøkte 18 år gamle Peter Fechter å rømme over den sammen med kameraten Helmut Kulbeik. De kom seg opp på muren, men ble beskutt av øst-tyske grensevakter. Kulbeik kom seg over, men Fechter ble truffet av flere skudd og ble liggende skrikende og hjelpeløs på bakken.

Verken det vest-tyske politiet eller de amerikanske soldatene ved Checkpoint Charlie kunne gjøre annet enn å prøve å kaste inn bandasjer til den skadde unggutten. DDR-soldatene gjorde ingenting for å hjelpe den unge gutten der han lå skrikende på «dødsstripen», nærmest i ingenmanssland mellom de to statene.

En time etter at han ble skutt, blødde han i hjel.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?