Ved Checkpoint Charlie i Berlin, høres fortsatt Peter Fechters desperate rop

Han ble murens første offer. 

DET FØRSTE OFFERET: 17. august 1962 ble Peter Fechter skutt av øst-tyske grensevakter da han prøvde å forsere muren som delte byen i to og flykte til vest. Han var den første, men langtfra den siste som ble drept i forsøket. Foto: AP / NTB Scanpix
DET FØRSTE OFFERET: 17. august 1962 ble Peter Fechter skutt av øst-tyske grensevakter da han prøvde å forsere muren som delte byen i to og flykte til vest. Han var den første, men langtfra den siste som ble drept i forsøket. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

17. august 1962, et år etter at muren som delte Berlin i to ble satt opp, forsøkte 18 år gamle Peter Fechter å rømme over den sammen med kameraten Helmut Kulbeik. De kom seg opp på muren, men ble beskutt av øst-tyske grensevakter. Kulbeik kom seg over, men Fechter ble truffet av flere skudd og ble liggende skrikende og hjelpeløs på bakken.

Verken det vest-tyske politiet eller de amerikanske soldatene ved Checkpoint Charlie kunne gjøre annet enn å prøve å kaste inn bandasjer til den skadde unggutten. DDR-soldatene gjorde ingenting for å hjelpe den unge gutten der han lå skrikende på «dødsstripen», nærmest i ingenmanssland mellom de to statene.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer