MATPARADIS: Normandie har blått hav, grønne åkre, godt beite og bugnende frukttrær. Resultatet blir gode oster, spennende skalldyrretter og velsmakende kjøtt. Pluss alt du kan forestille deg lagd av epler. Foto: LARS EIVIND BONES
MATPARADIS: Normandie har blått hav, grønne åkre, godt beite og bugnende frukttrær. Resultatet blir gode oster, spennende skalldyrretter og velsmakende kjøtt. Pluss alt du kan forestille deg lagd av epler. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

Ved kysten venter krigsminner, men også fersk fisk, østers og hummer

Det normanniske kjøkken er både traust og raffinert.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): - Hmm, la meg se. Østersen er fantastisk og ostene er himmelske, men det jeg liker aller best er creme fraichen, sier Koen Sileghem.

Hotelldirektøren på Ferme de la Rançonnière blir nesten lyrisk når han begynner å beskrive det normanniske meieriproduktet.

- Tjukk, smakfull, creme fraichen i Normandie er fabelaktig, sier han.

Berømt matregion Han har rett til å skryte, for han er belgier. Han nevner ikke smøret, det er nesten for opplagt. Franskmenn elsker bondesmør fra Normandie.

LANG HISTORIE: Den gamle gården  Ferme de la Rançonnière har historie tilbake til 1300-tallet. De siste 40 årene har den vært hotell og restaurant. Vår egen konge er blant dem som har bodd og spist her. Foto: LARS EVIND BONES
LANG HISTORIE: Den gamle gården Ferme de la Rançonnière har historie tilbake til 1300-tallet. De siste 40 årene har den vært hotell og restaurant. Vår egen konge er blant dem som har bodd og spist her. Foto: LARS EVIND BONES Vis mer

Eplekakene, eplesorbetene og eplebrennevinet Calvados har også gjort Normandie kjent i utlandet.

Han kom til Frankrike for å lære fransk. Mens han lærte, møtte han kona, datter på gården. Så ble han hotellmann i stedet.

Gården ligger i den lille landsbyen Crepon, noen kilometer fra strendene hvor de allierte soldatene gikk i land i 1944.

Lokal mat Byen har aner tilbake til 1300-tallet og en stolt historie bak de tjukke murveggene.

Da vår egen konge skulle innlosjeres i forbindelse med en tidligere D-dags markering, var det på dette gårdshotellet han bodde.

RUSTIKT: Gårdshotellet Ferme de la Rançonnière i Crepon tilbyr internasjonale og  normanniske retter mellom gamle murvegger. Foto: LARS EIVIND BONES
RUSTIKT: Gårdshotellet Ferme de la Rançonnière i Crepon tilbyr internasjonale og normanniske retter mellom gamle murvegger. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Overnattingsgjestene er en god blanding av franskmenn og utlendinger, ikke sjeldent nordmenn. Både storheter og vanlig bussreisende stopper her til lunsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Restauranten er kjent for et kjøkken med forankring i lokale råvarer.

Østers og eple - La oss starte med østers og varm «foie gras», gåselever. Deretter skal dere få camembert slik dere neppe har smakt den før, sier Sileghem hemmelighetsfullt og går ut på kjøkkenet hvor kokken Stéphane Boisramey vil vise hvordan han tilbereder rettene.

På et blunk tryller Stéphane fram østersretten.

Skalldyr og eggeplommer, eple, lokal pølse og noen dråper Pommeau (en blanding av eplesider og Calavados) gir skalldyret en spennende touch. Noen minutter i ovnen, og en duftende forrett er klar til servering.

UT AV SKALLET: Østersen må en tur ut av skallet før den legges på plass igjen Foto: LARS EVIND BONES
UT AV SKALLET: Østersen må en tur ut av skallet før den legges på plass igjen Foto: LARS EVIND BONES Vis mer

- Pølsa kan sløyfes, men jeg liker kontrasten kjøtt og skalldyr. Eplet må absolutt ikke sløyfes. Eple er hovedingrediens i mat og drikke i Normandie, sier Sileghem, og viser flaskerekken med ulike epledrikker som brukes i mat.

Eplebrennevinet Calvados går igjen.

Gåselever og eple Å tvangsfôre gjess for å få ekstra stor og fet lever er forbudt i Norge. Å avvenne franskmenn fra sin «foie gras» er antakelig umulig.

Gårdshotellet serverer sin gåselever med stolthet.

Stjerneanis, konjakk, eple og karamell brukes ofte til leveren. Ferme de la Rançonnière bruker eple og eplesidereddik.

CAMEMBERT: Normandie og Camembert, to ting som henger nøye sammen. Her camembert som iskrem og camembert grillet i ovnen.
CAMEMBERT: Normandie og Camembert, to ting som henger nøye sammen. Her camembert som iskrem og camembert grillet i ovnen. Vis mer

- Første bud er gode råvarer, sier Stéphane Boisramey og legger en feit lever i panna.

Smør er unødvendig. Snart bader leveren i sitt eget fett. Inn blandes kalve-fond før eplebiter karamelliseres, saltes og pepres.

Vi må gi Sileghem rett. Det smaker godt.

Osteis Camembert-retten han har annonsert er en original blanding av kald og varm ost. På den ene siden ligger grillet ost med eple og bacon.

På kanten står et beger så kaldt at det kommer rett fra fryseren,

- Camembert-is, sier Sileghem.

- Vår egen spesialitet. Vi har hatt den så lenge på menyen at vi trodde folk var gått lei. Vi tok den ut, men da ble det oppstandelse. Camembert-isen er definitivt kommer for å bli. Har du ismaskin er det bare å blande ost og fløte. Vips, så har du en iskrem ingen har smakt før.

Dramatikk og respekt Utenfor vinduet glir en sportsbil forbi før den forsvinner gjennom grønne åkre.

Normandie er det perfekte stedet for langsom bilturisme gjennom grønne alleer og over runde åser.

Ved kysten venter krigsminner fra andre verdenskrig, men også fersk fisk, østers og hummer.

Kanskje kjører paret den berømte «sider-ruta», fra destilleri til destilleri. Kanskje er de på jakt etter den ultimate osten eller den beste eplekaka.

Normandie er kyst, småby, storby og landsbygd i ett: Fellesnevneren er en dramatisk fortid og stolthet over mat og drikke utviklet gjennom århundrer.