Ved mange av verdens strender sender lokale helter små skilpadder ut på en utrolig reise

Kan være den du var med å hjelpe som vender tilbake.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

NICARAGUA (Dagbladet): Myke i de fem-seks centimeter små skilpaddekroppene, kjemper de seg inn i de frådende vannmassene og gjør sitt beste for å overleve farene som truer.

UT MOT HAVET: Om noen år kan det være akkurat den skilpadda du var med på å hjelpe ut i bølgene som vender tilbake. Foto: ANITA ARNTZEN
UT MOT HAVET: Om noen år kan det være akkurat den skilpadda du var med på å hjelpe ut i bølgene som vender tilbake. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Vi befinner oss på den nordlige delen av Playa Santa María del Mar, i Chinandega i Nicaragua, hvor de tre kanadiske kompisene, Ben, Jamie og Earl driver Waves of Hope.

Å få de lokale innbyggerne til å samle inn skilpaddeeggene de finner i stedet for å spise dem, har vært fruktbart.

I et lite klekkeri rett ved stranda ligger 153 bitte små havskilpadder klare til å krabbe lynraskt ned til stillehavsbølgene.

Utrydningstruet De pansrede krypdyrene legger hundrevis av egg på strendene, lever det meste av livet sitt langt til havs, og har eksistert på kloden vår i mer enn hundre millioner år.

Men de siste åra har havskilpaddene stått i fare for å bli utryddet på grunn av økt menneskelig aktivitet som fangst, forurensning og fordi stadig flere strender blir omgjort til badestrender for turister.

Etter hvert som skilpaddene begynte å forsvinne, har det dukket opp lokale helter som tar vare på eggene, klekker dem og sender skilpaddene ut til havs når de er sterke nok til å klare seg selv.
 
Vender tilbake Hele veien fra Mexico til Seychellene kan du melde deg som frivillig til å være med på å lete fram skilpaddeegg som klekkes i egne klekkerier, og du kan også få være med på å slippe skilpaddeungene ut i bølgene når tida er inne.

Trenden med økoturisme gjør at stadig flere turister deltar i prosjekter som gir noe tilbake til området de bor imens de ferierer.

Ved å lage skilpaddeklekkerier på trygge strender, håper man på sikt å være med på å redde artene. Skilpadder husker nemlig godt hvor de ble født, så når tida er inne for å legge egne egg, returnerer de til stranda som de ble klekket på.

EN HJELPENDE HÅND: 
Etter hvert som skilpaddene begynte å forsvinne, har det dukket opp lokale helter som tar vare på eggene, klekker dem og sender skilpaddene ut til havs når de er store nok til å klare seg selv. Foto: ANITA ARNTZEN
EN HJELPENDE HÅND: Etter hvert som skilpaddene begynte å forsvinne, har det dukket opp lokale helter som tar vare på eggene, klekker dem og sender skilpaddene ut til havs når de er store nok til å klare seg selv. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Om noen år kan det være akkurat den skilpadda du var med på å hjelpe ut i bølgene som vender tilbake.