Vekttap hjelper ikke på hjerte- og karrisiko

Forskerne skuffet over oppsiktsvekkende diabetes-studie.

HJELPER MOT ANDRE PLAGER: En ny studie slår fast at vekttap ikke hjelper på hjerte- og karrisiko hos diabetes type 2-pasienter. Forskerne mener likevel vekttap er gunstig. - Det er så mange andre fordeler med å gå ned i vekt i denne sammenhengen, som er nok i seg selv. Du senker blodsukkeret, blir i bedre form, sover bedre, har færre nattlige pustestopp, sier Jøran Hjelmesæth, professor og leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold. Foto: COLOURBOX
HJELPER MOT ANDRE PLAGER: En ny studie slår fast at vekttap ikke hjelper på hjerte- og karrisiko hos diabetes type 2-pasienter. Forskerne mener likevel vekttap er gunstig. - Det er så mange andre fordeler med å gå ned i vekt i denne sammenhengen, som er nok i seg selv. Du senker blodsukkeret, blir i bedre form, sover bedre, har færre nattlige pustestopp, sier Jøran Hjelmesæth, professor og leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold. Foto: COLOURBOXVis mer

(Dagbladet): - Våre funn viser at en intensiv livsstilsintervensjon ikke gir noen fordeler med tanke på hjerte- og karsykdom, i forhold til medisinsk diabetesbehandling alene, skriver forsker Rena Wing ved Brown University i USA i en e-post til Dagbladet.

Hun er en av forskerne bak den oppsiktsvekkende studien, som ble publisert i New England Journal of Medicine denne uka.

Over 5000 amerikanere med diabetes type 2 og BMI over 25, ble fulgt opp i gjennomsnitt 9,6 år.

Gikk ned 6 prosent

- Målet med Look AHEAD var å teste effekten av en langsiktig livsstilsintervensjon, og dette vekttapet var representativt for det beste resultatet en kan få med slike livsstilsgrep, ifølge Wing.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.