BRØDTEST: Ikke kjøp disse til hverdags, ingen av dem er grove nok. Foto: ERIK HELGENESET
BRØDTEST: Ikke kjøp disse til hverdags, ingen av dem er grove nok. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Velg noe annet enn dette til hverdags

Test av 12 typer brød beregnet på barn.

(Bramat.no): Brød er og blir en viktig del av det norske kostholdet, og nettopp derfor er det viktig at vi velger sunt og grovt brød.

En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig.

De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber.

Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker.

Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.

Gi barna grovere brød Av en eller annen grunn er det mange som tror at barn ikke liker grovt brød. Dette er feil!

Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød.

Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved bare å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent og innhold av fiber.

Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter.

Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.

Altfor lite fiber og fullkorn I denne testen har vi tatt for oss brød som er markedsført mot barn og barnefamilier.

Allerede ved å ta en titt på brødenes innhold av fiber og grovhetsprosent, ser vi at typiske «barnebrød» inneholder mye mindre fiber og fullkorn enn de ideelt sett burde.

Vårt råd er derfor å styre unna barnebrødene, og heller velge andre typer brød til familien.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på brødenes innhold av kalorier, protein, sukker, mettet og umettet fett, fiber og natrium. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenes grovhetsprosent.

Ettersom fiber og fullkorn er såpass viktig, har vi latt dette telle dobbelt opp.

Høyt innhold av kalorier, mettet fett, sukker og natrium har trukket ned, mens høyt innhold av protein, umettet fett, fiber samt grovhetsprosent har trukket opp.

Det er viktig å være klar over at alle disse brødene ville kommet relativt dårlig ut sammenliknet med virkelig grove brødtyper.

Konklusjonen er altså klar: Kjøp gjerne "barnebrød" innimellom, men velg helst grovere brødtyper til hverdags.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Kompis Testens vinner. Bra med fiber og høyest grovhetsprosent av alle brødene i denne testen, og har en fin fordeling mellom mettet og umettet fett. Karakter: Produsent: Bakers AS Familiebrød, spelt Terningkast fem. Høy grovhetsprosent og bra med fiber i forhold til mange av de andre brødtypene. Høyest proteininnhold av alle. Karakter: Produsent: Goman Istid Grei grovhetsprosent, greit med fiber og lite sukker. Lavest kaloriinnhold av alle brødene i denne testen. Karakter: Produsent: Mesterbakeren Skibrødet Bra med kostfiber, grei grovhetsprosent og mindre kalorier enn flere av de andre brødtypene. Karakter: Produsent: Din Baker AS Josefine Et jevnt over greit brød som scorer greit på de fleste faktorene bortsett fra umettet fett som godt kunne vært litt høyere. Karakter: Produsent: Din Baker AS Kaptein Sabeltanns ferdigsabla Bra fordeling mellom mettet og umettet fett, greit med fiber, og ok grovhetsprosent selv om den gjerne kunne vært høyere. Karakter: Produsent: Bakers Superbrød Et helt middels brød med et ok innhold av fiber, ok grovhetsprosent, og lite sukker. Innholdet av umettet fett og protein kunne gjerne vært litt høyere. Karakter: Produsent: Coop Tigerbrøl Greit med fiber, grei grovhetsprosent, litt lite protein, men grei fordeling mellom mettet og umettet fett. Karakter: Produsent: Coop Løvebrød Greit med fiber, grei grovhetsprosent, men lite umettet fett. Karakter: Produsent: Coop Simpson Litt lite fiber, men grei grovhetsprosent. Innholdet av protein og umettet fett er litt lavt. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Familie kornbrød Lav grovhetsprosent, men greit med fiber. Sammen med testens taper, har dette brødet mest sukker og kalorier av alle brødene i testen. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Familie halvgrovt brød Lavest grovhetsprosent av alle, og også svært lite fiber. Testens desiderte taper. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Les mer på Bramat.no:

BraMat tester barnekjeks
Derfor bør du spise fullkornprodukter
BraMat tester knekkebrød