Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Velg rett materiale til kjøkkenet

Gulvbelegg, blomstertapet eller betong; du har mulighetene når du skal lage ny sprutsone.

TENK NYTT: På dette kjøkkenet har man kledd veggen med laminat og lagt en glassplate over for å gjøre sprutsonen mer effektiv og funksjonell.  FOTO: Sveinung Bråthen
TENK NYTT: På dette kjøkkenet har man kledd veggen med laminat og lagt en glassplate over for å gjøre sprutsonen mer effektiv og funksjonell. FOTO: Sveinung Bråthen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å pusse opp eller innrede kjøkken er som oftest et stort og også dyrt prosjekt. Det er mange elementer som skal på plass og en jungel av ting som skal huskes på. Få steder er materialer og kvaliteten på disse så viktig som på kjøkkenet - et rom som oftest er boligens viktigste og daglig utsettes for søl, varme og mye bruk. Dette gjelder spesielt veggen over vask og kokeplate, som er ekstra utsatt for søl og slitasje.

Å velge sprutsone er kanskje ikke det første og største valget man tar når kjøkkenet skal på plass, men det betyr ikke at materialvalget her ikke er av betydning. Tvert imot. Sprutsonen skal selvsagt være praktisk og funksjonell, men den er også blitt et område hvor man kan tillate seg å være litt mer vågal enn med resten av interiøret og tilføre rommet litt personlighet.

Fliser er fortsatt et populært og ikke minst praktisk valg, men hva kan man ellers velge? Og hvor bra er alternativene? Ifølge nettstedene Ideal Home Magazine og House to Home kan det lønne seg å sette seg godt inn i hvilke muligheter man har før man setter i gang:

1. Fliser og stein Å legge fliser over kjøkkenbenken er både vanlig, funksjonelt og også relativt prisgunstig. Det finnes et hav av alternativer når det gjelder farger, form og mønster, så her er det stort sett bare fantasien og lommeboken som kan sette en stopper. Fliser vil alltid være et klassisk valg til kjøkken og sprutsone, og har også fordelen med å være enkel å rengjøre.

Mosaikkfliser kan være et spennende alternativ til større fliser, og kommer ofte i brett som gjør de relativt enkle å få på plass.

TIPS: Rengjør jevnlig fugene mellom flisene godt, så unngår du at fett og matsøl bygger seg opp over tid og misfarger fugene.

I tillegg til vanlige keramiske fliser kan man også benytte naturstein som granitt, kalkstein og marmor. Disse ligger oftest høyere i pris enn fliser, men vil til gjengjeld gi kjøkkenet et mer eksklusivt preg. Sprutsoner i stein er sterke og har lang varighet, men må forbehandles slik at de gjøres ugjennomtrengelig i forhold til både vannsøl og annen matsprut. Rengjøres også forholdsvis lettvint med varmt vann og ikke-slipende rengjøringsmidler.

Snakk med forhandler om du kan tenke deg naturstein i sprutsonen, de vil kunne gi deg de beste rådende angående jevnlig behandling av steinen.

2. Herdet glass Det er blitt mer og mer vanlig å benytte glass i kjøkkenets sprutsone. Glass er enkelt å rengjøre og åpner for mange muligheter når det gjelder farge og uttrykk. Det hersker mange debatter om hvorvidt man bør velge vanlig herdet glass eller pleksiglass, og meningene er mange og delte.

Trond Belkasmi hos Glassmester Rolf Berglund AS er snar med å poengtere at det er herdet glass man burde benytte i sprutsonen, og ikke pleksiglass - som egentlig er plast.

- Herdet glass tåler en støyt og er derfor å foretrekke i sprutsonen, forteller Belkasmi til Klikk.no.

- Dette glasset tåler høye temperatursvingninger og man står jo også svært fritt i forhold til å velge motiver eller dekor på veggen bak glassplaten.

Glassene kan også lakkeres etter kundens fargeønsker, frostet glass og andre ornamenterte varianter er også blitt populære.

Påtrykte motiver i farge etter kundens ønske eller diverse standard motiver er det også fult mulig å bestille i herdet glass, avslutter Belkasmi.

En annen som også anbefaler herdet glass til bruk i sprutsonen er Sverre Tangen hos Glass og Fasadeforeningen.

- Herdet glass kan leveres med trykk og farger, også trykket trådglassmønster, forteller Tangen til Klikk.no.

- Det tåler mer enn 200 grader temperaturforskjell i glassflaten, og brukes også i stek-ovnsdører.

På Glass- og fasadeforeningens nettsted Glassportal.no forklarer Per Henning Graff hva herdet glass egentlig er:

"Ved en varmeprosess med kontrollert avkjøling kan glass herdes. Glasset tilføres kontrollerte spenninger og blir da 4-5 ganger sterkere enn vanlig glass i samme tykkelse.

I tillegg vil herdet glass ha langt større motstand mot varmebelastninger. Dette åpner for uendelig mange nye bruksmuligheter for glass i interiør."

Graff påpeker at det er viktig å huske på at glasset ikke lar seg bearbeide når det først er herdet, og at dermed må all sliping, kutting og hulling foregå før glasset herdes.

3. Pleksiglass Pleksiglass er rimeligere enn herdet glass og benyttes også i interiørsammenheng, deriblant som veggbeskytter i sprutsonen på kjøkkenet. Pleksiglass er rett og slett en type termoplast som egentlig bærer det kjemiske navnet Polymetylmetakrylat. I klar utførelse er pleksiglass klarere enn glass. Pleksiglass er lett å vedlikeholde og holde rent, men kan om det vaskes med slipende vaskemidler få riper.

Fordelen med pleksiglass er det kan fås i mange fasonger og et nesten uendelig antall farger og mønstre. Det er også blitt populært å legge tapet eller et annet design på veggen over kjøkkenbenken og dekke til med pleksiglass.

Det debatteres derimot om denne typen veggbeskytter er like effektiv og funksjonell som herdet glass.

- Vi og resten av glassbransjen anbefaler ikke pleksiglass da dette blir fort ripete og stygt, forteller Trond Belkasmi hos Glassmester Rolf Berglund AS til Klikk.no.

En annen kritikk av pleksiglass som er å finne på flere innredningsforum er at pleksiglass ofte tiltrekker seg mye støv, og derfor må tørkes av og rengjøres oftere enn man kanskje må med vanlig glass.

4. Betong I tråd med at industristilen gjorde sitt inntog i norske hjem har også bruken av betong i interiørsammenheng økt. Om ikke enda et vanlig valg i sprutsonen, så har vi sett eksempler på at dette gjøres. De lærde strides om hvorvidt betong egner seg i bruk verken som benkeplate eller i sprutsonen, men insisterer du på å innrede med betong, er det likevel noen ting du må huske på:

Betong er et porøst materiale og må både slipes og impregneres for å gjøres tettere slik av væske og matsøl ikke skal trekke inn. Epoksy tetter igjen betongens porer og gjør den mer motstandsdyktig mot søl.

Interiørkonsulent Tone Strand hos Interiørtema mener likevel at betongen er såpass sårbar som plate på kjøkkenet at den kanskje aller helst burde unngås.

- En benkeplate i betong vil alltid være utsatt for fukt og mat. Man må regne med at platen får merker etter dette. Betong er spesielt sårbart for søl og det kan oppstå en ru overflate. Dessuten kan betong sprekke, noe som kan være vanskelig å reparere. Til en viss grad vil jo det samme gjelde om man bruker betong i sprutsonen, som også utsettes for både søl, sprut og varme.

Betong riper lett og kan være vanskelig å reparere om man får hakk eller skader på platene.

5. Bilder og motiv Fordelen med bruken av glass over kjøkkenbenken er at man kan la kreativiteten slippe til når det gjelder hva man skal ha på veggen BAK glasset. Her er det bare fantasien som setter stopper, så hvorfor ikke la seg inspirere av kreative sjeler som har brukt noen meter av yndlingstapetet sitt, bilder av sine kjære eller rett og slett bare noen strøk maling i en farge man liker. Snakk også med forhandlere om du ønsker motiver eller mønstre trykket direkte på glasset.

Å bruke et bilde bak en glassplate i sprutsonen vil straks bidra til å gi kjøkkenet ditt et personlig uttrykk.

- Et bilde over kjøkkenbenken kan løfte et kjøkken som ellers er ganske nøytralt og ryddig i uttrykket, forteller interiørarkitekt Trond Ramsøskar til Klikk.no.

- Egne og andres bilder bidrar til å skape større variasjon og sette et personlig preg på interiøret.

Skal du bruke herdet glass over benken kan du også få overført bilde eller motiv direkte på palten før den monteres på veggen.

6. Innlagt lys LED-teknologien utvikler hele tiden, selv om det fortsatt er langt fra vanlig, så går det godt an å få festet fargede lysdioder under overskap, som igjen vil farge og prege hele sprutsonen. En akrylplate på veggen i sprutsonen vil spre lyset jevnt, mens en front utenpå i herdet glass vil tåle både sprut og søl fra koketoppen og vasken.

7. Corian eller andre komposittmaterialer Både Corian og andre komposittmaterialer har blitt mer og mer vanlige og populære i bruk som benkeplater på kjøkkenet. Flere har nå også begynt å trekke benkeplaten oppover, slik at også sprutsonen dekkes av dette materialet, noe som gjør rengjøring enda lettere da det ikke eksisterer kanter hvor smuler og skitt kan sette seg fast.

Komposittmaterialer er ikke-porøse og kunstig satt sammen slik at det skal bli så slitesterkt og brukervennlig som mulig. Lette å rengjøre og så og si vedlikeholdsfrie er de også.

Platene kan formes og kuttes helt eksakt slik du ønsker på bestilling, og kan også tillages i en nesten uendelig mengde fargeløsninger.

Disse løsningene er ikke det rimeligste alternativet når du skal velge sprutsone på kjøkkenet, men helt klart en av de mest praktiske og slitesterke.

Om du mot formodning skulle få riper og skader på en sprutsone eller benkeplate i dette materialet, vil det kunne repareres.

8. Stål Rustfritt stål, som før var mer eller mindre forbeholdt industrikjøkken, har nå også gjort sitt inntog hjemme hos "vanlige" folk. Hvitevarer i stål har vært populært en stund, og nå ser man også at rustfrie stålplater også benyttes som både benkeplate og på veggen i sprutsonen. Fordelen med å bruke rustfritt stål i kjøkkenet er at det gir et røft og industrielt uttrykk, samt at lyset reflekteres rundt i rommet, noe som er en fordel i små trange kjøkken. I mat- og restaurantindustrien er bruken av stål utbredt fordi det er hygienisk.

Vær oppmerksom på at rustfritt stål lett får flekker, spesielt av matsprut som inneholder mye fett. Fingermerker vises godt. Et godt tips er å rengjøre rustfritt stål med babyolje - eller spesialprodukter du får kjøpt hos forhandleren. Unngå riper ved å tørke av med en klut i microfiber og absolutt ikke gni med noe som kan sette riper i stålet.

9. Kitchen Boards Et annet alternativ kan være å bruke plater på veggen bak vask og komfyr, såkalte kitchen boards plater. Disse kan komme i flere materialer som for eksempel fiber, glass, malt eller stål.

Disse veggpanelene fra Fibo-Trespo har en enkel design og er ikke minst enkle å montere. Panelene monteres direkte på stenderverk eller på eksisterende skrufaste vegger. Platene er et produkt av 9 mm kryssfinér med høytrykkslaminat. Den glatte overflaten tåler både direkte vannsprut og store temperatursvingninger. Panelene er enkle å holde rene da det ikke er noen fuger for skitten å sette seg fast i og Norges Astma og allergiforbund anbefaler panelene til sine medlemmer.

10. Tre eller laminat Å bruke heltre på veggen mellom kjøkkenbenk og overskap kan kreve både vedlikehold og impregnering, men vil i tillegg gi kjøkkenet et varmt og lunt preg. En sprutsone i tre vil kreve å bli oljet regelmessig, og vasket med varmt vann og milde rengjøringsmidler. Matsøl bør tørkes av umiddelbart slik at det ikke får mulighet til å sette flekker.

Laminat kan også brukes på veggen over koketopp og utslagsvask, er billigere enn heltre, slitesterkt og vil også kreve mindre vedlikehold.

Les også:

Se kjøkkenets totalforvandling

Drøm deg bort i de kuleste interiørbildene

Vask komfyren med rumpeservietter

Slik straffer du barna

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SKYLINE: Her har man trykket et fotografi på en glassplate montert i sprutsonen. Kult og fargerikt. FOTO: Nils Petter Dale
SKYLINE: Her har man trykket et fotografi på en glassplate montert i sprutsonen. Kult og fargerikt. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer
INDUSTRIKJØKKEN: Det er blitt mer populært med betong i interiøret. FOTO: Espen Grønli
INDUSTRIKJØKKEN: Det er blitt mer populært med betong i interiøret. FOTO: Espen Grønli Vis mer
VELG OG VRAK: Har du tapetrester liggende kan du godt bruke de i sprutsonen for å tilføre litt farge og mønster på kjøkkenet. FOTO: Helge Eek
VELG OG VRAK: Har du tapetrester liggende kan du godt bruke de i sprutsonen for å tilføre litt farge og mønster på kjøkkenet. FOTO: Helge Eek Vis mer
ANBEFALT: Det er mange eksperter som anbefaler bruken av herdet glass i sprutsonen. FOTO: Nils Petter Dale
ANBEFALT: Det er mange eksperter som anbefaler bruken av herdet glass i sprutsonen. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer
SPENNENDE: Man kan fint være kreativ om man velger å bruke fliser i sprutsonen. FOTO: Produsenten
SPENNENDE: Man kan fint være kreativ om man velger å bruke fliser i sprutsonen. FOTO: Produsenten Vis mer
FLISEFINT: Mange hjem har fliser i sprutsonen. FOTO: Sveinung Bråthen
FLISEFINT: Mange hjem har fliser i sprutsonen. FOTO: Sveinung Bråthen Vis mer
URBANT: Kartet over Londons undergrunnsbane gir dette kjøkkenet et urbant og eprsonlig preg. FOTO: Living Etc.
URBANT: Kartet over Londons undergrunnsbane gir dette kjøkkenet et urbant og eprsonlig preg. FOTO: Living Etc. Vis mer
STRAMT: Corian er brukt på både benkeplate og i sprutsonen på dette kjøkkenet. FOTO: Espen Grønli
STRAMT: Corian er brukt på både benkeplate og i sprutsonen på dette kjøkkenet. FOTO: Espen Grønli Vis mer
BELASTET: Veggen i sprutsonen er utsatt for mye søl og trenger å beskyttes med et passende materiale. FOTO: Sveinung Bråthen og produsenten
BELASTET: Veggen i sprutsonen er utsatt for mye søl og trenger å beskyttes med et passende materiale. FOTO: Sveinung Bråthen og produsenten Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!