Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Velg riktig julepølse: Stor forskjell på kjøttinnhold

De dårligste har lite kjøtt, mye fett og salt.

FETE SAKER: Mange julepølser inneholder mye fett. Hvis du trodde det var nødvendig for å få den riktige smaken, er det ikke tilfelle. Du kan godt velge fornuftig og bli belønnet med god smak. En tidligere test har vist at pølser som scorer høyt på næringsinnhold, også scorer høyt på smak. Foto: ERIK HELGENESET
FETE SAKER: Mange julepølser inneholder mye fett. Hvis du trodde det var nødvendig for å få den riktige smaken, er det ikke tilfelle. Du kan godt velge fornuftig og bli belønnet med god smak. En tidligere test har vist at pølser som scorer høyt på næringsinnhold, også scorer høyt på smak. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Julepølse hører til den tradisjonelle julematen, og det er mange typer å velge mellom i butikkhyllene.

Både når det kommer til smak, pris og næringsinnhold er det relativt store forskjeller mellom de ulike julepølsene.

I denne testen har enkelte pølser, som Smedstuen gård Julepølse, ned i 51 prosent kjøtt pr 100 gram, mens andre har 80 prosent (Coop Julepølse Hampshire).

De sunneste de beste? I denne testen vurderer vi pølsenes næringsinnhold.

Ofte er det slik at mat som inneholder mye fett og kalorier, ikke scorer så bra når det kommer til sunnhet, men likevel kan vinne en smakstest.

Det er fordi fett binder smak, og mange mennesker har en preferanse for fet mat. På samme tid i fjor, testet vi også julepølser.

Da så vi at pølsene som scoret høyest på næringsinnhold, også scoret høyest på smak.

Det er altså ikke slik at pølsene som inneholder store mengder fett og salt nødvendigvis smaker best!

Mye salt i julematen Pølser, kjøttboller, sylte og annen tradisjonell julemat inneholder ofte mye salt.

Når vi vet at de aller fleste av oss får i seg over dobbelt så mye salt som vi trenger, kan det være greit å begrense inntaket av den salteste maten.

Det kan også være lurt å ta en titt på tester som dette, for å styre unna verstingene når det kommer til salt og fett.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Ikke alle varer til jul Selv om det heter julepølser, så er det greit å vite at flere av pølsene går ut på dato før jul.

Vi spiser jo julemat før selve høytiden og kjøttmat er ferskmat.

Sjekk derfor holdbarheten når du kjøper inn julepølsen.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg julepølser. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater, mettet fett, salt og andel kjøtt.

Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innholdet av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og salt har trukket ned. Vi har latt kjøtt, salt og mettet fett telle dobbelt.

Smak er ikke en faktor i denne testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Finsbråten For Alle skinnfrie julepølser Kjøttinnholdet kunne vært høyere men greit med kalorier og mettet fett, minst salt av alle. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Gilde Grov julepølse Bra med kjøtt. Karakter: Produsent: Nortura SA Coop Julepølse Hampshire Mye kjøtt, lite karbohydrater, men en del salt. Karakter: Produsent: Fatland Sandefjord AS Jens Eide Ekte julepølse Kjøttinnholdet kunne vært høyere, men greit med mettet fett og kalorier. Karakter: Produsent: Jens Eide AS Gårdsand Julepølse av fugl Kjøttinnholdet kunne vært høyere, men greit med mettet fett og kalorier. Karakter: Produsent: Gårdsand AS Grøstad Julepølse Kjøttinnholdet kunne vært høyere, men ok med mettet fett og karbohydrater. Karakter: Produsent: Grøstad gris Gilde Kjøttrik julepølse Greit med kjøtt, litt mye salt. Karakter: Produsent: Nortura SA First Price Julepølse kokt Kjøttinnholdet kunne vært høyere, men greit innhold av salt. Karakter: Produsent: Unil AS Gilde Røkt julepølse Kjøttinnholdet kunne vært høyere, men greit innhold av mettet fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Coop Julepølse uten skinn Kjøttinnholdet kunne vært høyere, men greit innhold av salt. Karakter: Produsent: Fatland Sandefjord AS Gilde Kokt julepølse Ikke spesielt mye kjøtt og protein, og nokså mye mettet fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Leiv Vidar Julepølse Ikke speiselt mye kjøtt og protein og nokså mye mettet fett. Karakter: Produsent: Leiv Vidar AS Xtra Julepølse Ikke spesielt mye kjøtt. Karakter: Produsent: Fatland Sandefjord AS Finsbråten Tradisjonelle julepølser skinnfri Ikke spesielt mye kjøtt, nokså mye kalorier. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Finsbråten Tradisjonell julepølse Ikke spesielt mye kjøtt, nokså mye kalorier. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Gilde Julepølse uten skinn Lite kjøtt, mye salt. Karakter: Produsent: Nortura SA Nordfjord Julepølse urøkt Ikke spesielt mye kjøtt. Nokså mye mettet fett. Karakter: Produsent: Nordfjord kjøtt AS Smedstuen gård Julepølse Lite kjøtt, mye mettet fett og kalorier. Karakter: Produsent: Smedstuen gård AS Les mer på Bramat.no:
7 sunne sorter
Ønsk deg sunnhet og velvære til jul
Like bra med fete som magre meieriprodukter?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media