ENKELT, MINDRE SALT OG KANSKJE BEDRE SMAK? Ernæringsfysiologene i Bramat har testet ferdige brødmikser. De har generelt mindre salt, men det kan også hende du får mindre fiber enn i et ferdigbrød. Men så får du også muligheten til å spise nybakt brød oftere.  Foto: Erik Helgeneset
ENKELT, MINDRE SALT OG KANSKJE BEDRE SMAK? Ernæringsfysiologene i Bramat har testet ferdige brødmikser. De har generelt mindre salt, men det kan også hende du får mindre fiber enn i et ferdigbrød. Men så får du også muligheten til å spise nybakt brød oftere. Foto: Erik Helgeneset Vis mer

Velger du disse framfor ferdig brød, kan du kutte saltet betydelig

Men det er stor forskjell på fiberinnholdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Bramat.no): Til tross for at brødforbruket har gått ned i løpet av de siste årene, er det fremdeles mange som spiser mye brød. Hvis du er en av dem, kan det være mye å hente på å velge de groveste brødene fordi de inneholder mer fiber, vitaminer og mineraler enn brød laget på finmalt mel. Dette gjelder også brødmikser som vi tester her.
Bake fremfor å kjøpe?
Den største fordelen med å velge brødmikser fremfor ferdig brød, er at brødmikser er billigere, og det er greit å ha i huset slik at du alltid kan lage nystekt brød. Det er generelt litt mindre salt i brød laget av brødmikser sammenliknet med industribakt brød, noe som jo er en fordel ettersom veldig mange av oss får i seg for mye salt.

Les også: Slik spiser du mindre salt

Mange av brødmiksene inneholder langt mindre fiber enn hva du kan få hvis du kjøper et fiberrikt grovbrød. Innholdet av mettet fett og sukker er omtrent det samme i brød laget av brødmikser sammenliknet med industrifremstilt brød.

Bak brødet selv Brød er nemlig en stor kilde til salt, i hvert fall for de som spiser en del brød. De aller fleste av oss får i oss for mye salt, så en fin måte å redusere saltinntaket på er å bake brødet selv. Det ideelle er selvfølgelig å bake brødet «helt selv», uten å bruke ferdige brødmikser. Da kan du selv bestemme hvor mye salt du vil ha i brødet, og har mulighet til å ha i alt du vil av grovt mel, frø, nøtter og andre sunne ingredienser. Oppskrift på hjemmelaget grovbrød finner du her.

Brødskalaen og grovhetsprosent
De fleste industribakte brød og brødmikser er i dag merket med en brødskala og grovhetsprosent som viser hvor grovt brødet du kjøper er. Dette er nyttig informasjon som hjelper deg til å finne det groveste brødet. Skal du velge grovt, bør du gå for et brød/en brødmiks som har minst 3/4 av brødskalaen skravert.
Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, sukker, fiber og salt pr. 100 gr ferdig brød laget av brødmiksene vi tester. Mengden protein og fiber trekker opp, mens innholdet av sukker, mettet fett og salt trekker ned.

Siden fiber er såpass viktig, og brød er en viktig kilde til fiber, har vi latt dette telle dobbelt.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best hos Bramat.no.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no. Testresultater Møllerens Lavkarbobrød Mye fiber, greit med salt, lite mettet fett. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Møllerens Grovbrød og turstykkemiks Bra med fiber, greit med salt, bra med protein. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Møllerens Godt gammeldags Havrebrød Greit med salt, litt lite fiber, lite mettet fett. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Regal 4-kornbrød Litet mettet fett, greit med salt, litt lite fiber. Karakter: Produsent: Läntmannen Ceralia Toro Grov brødblanding For mye salt, men også mye fiber. Karakter: Produsent: Orklafoods Møllerens saftige kornbrød Greit med salt, men litt lite fiber. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Regal Dansk rugbrød Greit med salt, men litt lite fiber. Karakter: Produsent: Läntmannen Ceralia Møllerens Energirikt Solsikkebrød Greit med salt, men litt lite fiber. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Regal Kornbrød Greit med salt, men litt lite fiber. Karakter: Produsent: Läntmannen Ceralia Møllerens Bestemors grovbrød Greit med salt, men litt lite fiber. Karakter: Produsent: Norgesmøllene AS Regal Solsikkebrød Greit med salt, men litt lite fiber. Karakter: Produsent: Läntmannen Ceralia Regal Havrebrød Greit med salt, men litt lite fiber. Karakter: Produsent: Läntmannen Ceralia Regal Surdeigsbrød Lite fiber, men også lit mettet fett. Karakter: Produsent: Läntmannen Ceralia Les mer på Bramat.no:
Vet du hva du kjøper?
Fetende poteter?
Slik leser du næringsdeklarasjonen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer