Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reisedokumenter:

Venter du på det nye nasjonale ID-kortet? Nå er det utsatt - igjen

Derfor må du fortsatt vente på det smarte identitetskortet.

RETT I LOMMA: Det nye ID-kortet skal få plass i lommeboka. Flere EU-land har allerede tatt i bruk slike for sine borgere. Foto: Justisdepartementet
RETT I LOMMA: Det nye ID-kortet skal få plass i lommeboka. Flere EU-land har allerede tatt i bruk slike for sine borgere. Foto: Justisdepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venter du på det nasjonale ID-kortet? Da må du smøre deg med tålmodighet - nok en gang.
I 2007 lovet daværende justisminister Knut Storberget at du skulle få et nasjonalt ID-kort som skulle erstatte passet.
Siden den gang er lanseringsdatoen for det nye ID-kortet utsatt sju ganger. Og det norske passet er fornyet to ganger.
Nå utsettes innføringen av identitetskortet enda en gang.

Ingen aprilspøk

UT PÅ TUR: Det nye ID-kortet skal kunne bringe deg raskt gjennom passkontrollene i Europa. Men foreløpig er det utsatt i ett år til. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
UT PÅ TUR: Det nye ID-kortet skal kunne bringe deg raskt gjennom passkontrollene i Europa. Men foreløpig er det utsatt i ett år til. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Den opprinnelige datoen for utstedelse av nye pass og nasjonale ID-kort var 1. april 2018, sier Atle Roll-Matthiesen, fagdirektør i Politidirektoratet.

Verken politiet eller politikerne vet hvor i landet du i fremtiden kan få bestilt pass og det nye ID-kortet. Og mens dette avgjøres må ID-kortinnføringen settes på vent. Foreløpig minst ett år.

Og derfor er oppstarten igjen forsinket.

- Stortinget har i vedtak nr 519 bedt Regjeringen om å komme tilbake med en plan for hvor de pass og nasjonale ID-kort skal kunne bestilles. Utarbeidelse av denne planen innebærer at produksjonsstart for nye pass og nasjonalt ID-kort utsettes til høsten 2018, sier Roll-Matthiesen.

- Politiets systemer og prosesser for utstedelse av pass og ID-kort moderniseres for å redusere faren for misbruk. Sikker identitet er helt avgjørende for å forebygge kriminalitet og sikre borgerne en tryggere hverdag, sier fagdirektøren.

Dagens passkiosker ved landets politistasjoner skal byttes ut - og dette har tatt lengre tid enn tidligere antatt.

BEHOLD PASSET: Passet blir eneste gyldig ID utenfor EØS-landene. Og enn så lenge også eneste gyldige ID innenfor Schengenlandene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
BEHOLD PASSET: Passet blir eneste gyldig ID utenfor EØS-landene. Og enn så lenge også eneste gyldige ID innenfor Schengenlandene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Vanskeligere for ID-tyvene

- Nasjonalt ID-kort er et tilbud fra det offentlige til borgeren om å kunne legitimere seg på sikrest mulig måte. Utbredelsen av nasjonalt ID-kort vil gjøre det vanskeligere å stjele, låne eller forfalske en identitet, sier Roll-Matthiesen, og fortsetter:

- De individuelle og samfunnsmessige konsekvensene av identitetstyveri og annen kriminalitet som involverer falsk eller stjålet ID er store. Med nasjonalt ID-kort sikrer det offentlige borgeren tilgang til et identitetsbevis med høy tillit og teknisk sikkerhet, og som er lite nok til at du får det i lommeboka.

ID i lommeboka

Dermed kan du enklere ta med deg ID-kortet hele tiden, noe som vil være smart i land hvor myndigheter krever at du gjør dette. Eksempelvis Spania og Tyrkia.

ID-kortet vil erstatte passet i Schengenlandene. Der det tidligere var mulig å reise med førerkort eller bankkort med bilde som ID er det igjen påkrevd med pass. Innstramming av sikkerhet etter gjentatte terrorangrep i Europa er årsaken til dette.

- Hvordan skal de nye passene utstedes?

- ID-kortet skal utstedes etter samme sikre prosedyre som for pass. Kortet vil inneholde samme biometriske personopplysninger som passet. Det gjelder blant annet fingeravtrykk og ansiktsfoto, sier Roll-Matthiesen.

Hvor lenge varer passet ditt?

Mange tror at passet varer helt frem til utløpsdatoen på reiser til alle land.
Men visste du at mange land har egne regler, som krever at passets ikke er gyldig hvis det ikke er henholdsvis seks eller tre måneder til utløpsdatoen når reisen gjennomføres.
Her kan du lese mer om dette og hvilke land denne regelen gjelder for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!