FOLKSOMT: Det antydes passasjerrekord på Gardermoen i påskeutfarten. Det kan betyr køer. Beregn gos tid om du skal ut og fly. Foto: NTB Scanpix
FOLKSOMT: Det antydes passasjerrekord på Gardermoen i påskeutfarten. Det kan betyr køer. Beregn gos tid om du skal ut og fly. Foto: NTB ScanpixVis mer

Påskeutfarten

Venter rekordtrafikk på Gardermoen i starten på påsken

Opp mot 100 000 reisende. 

Skal du fly fra Oslo lufthavn Gardermoen den kommende helga, er det beste rådet like opplagt som det er kjedelig: Møt opp i god tid.

Det kan nemlig bli lange køer. Dessuten er flyplassen fortsatt under ombygging, og det kan være litt uvant å navigere der i forhold til hva du er vant til.

Da det i tillegg er ventet en million reisende totalt i løpet av påsken, sier det seg selv at det blir folksomt.

Avinor har sendt ut et «køvarsel» der de antyder at fredag kan by på rekordtrafikk kommende fredag.

- Det blir den travleste dagen med nesten hundre tusen reisende, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn.

- Det er mange reisende og det er mye bagasje, så vi ber folk beregne litt ekstra tid og følge ekstra med på skiltingen, sier han.

Mange reisende skal sende ski eller golfkøller med påskeflyene. Dette er spesialbagasje og vær klar over at det foruten å ta litt lengre tid å få sjekket inn, også kan koste ekstra avhengig av flyselskap og type billett.

«Ny» flyplass

Selv om ombyggingen så godt som er ferdig, er ikke «nye» Gardermoen offisielt åpnet enda. Likevel er det store forandringer for de reisende, da de nye arealene er i prøvedrift.

Blant annet skal alle passasjerer med Norwegian, Brussels Airlines, Finnair, British Airways og Air Baltic sjekke inn i den nye delen av avgangshallen, der det også finnes en helt ny sikkerhetskontroll med 11 nye sluser. Det er også endringer på plassering av innsjekk for flyselskapene i den «gamle» delen av avgangshallen, så det er viktig å orientere seg godt.

- Vi har nesten doblet vår størrelse, og det er mye nytt på flyplassen man må forholde seg til. Grunnet byggingen av nye butikker og restauranter er det fortsatt noen midlertidige gangveier, sier Andersen.

Her kan du spise på ombygde Gardermoen.

Familieslusen er åpen

Reiser du med barn, kan du bruke familieslusen som er merket med Felix & Fiona. Denne finnes både i den nye og den gamle delene av avgangshallen.

- Familieslusene er populære, og kan brukes av alle som reiser med barn under 12 år, sier Andersen.