VERDENS BESTE: Eier og kjøkkensjef av restaurant Geranium i København, Rasmus Kofoed, er årets gullmedaljevinner av Bocuse d'Or. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
VERDENS BESTE: Eier og kjøkkensjef av restaurant Geranium i København, Rasmus Kofoed, er årets gullmedaljevinner av Bocuse d'Or. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSENVis mer

Verdens beste kokk har verdens beste restaurant som konkurrent

Takket være Noma er København blitt en matdestinasjon.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Det syder og koker.

Etter at danskene for annet år på rad kan smykke seg med verdens beste restaurant (Noma), og Rasmus Kofoed tok førsteplassen i Bocuse d'Or 2011, er de sultne på mer.

Kokkene og restaurantene vil ha fast plass på verdens spisekartet, både i toppklassen og i sjiktene nedenfor.

Grunn til å klappe
En god fireretter får du mange steder for tre-fire hundre kroner, en helaftens matreise på eksklusiv restaurant for en tusenlapp.

Det klassiske, det «nye nordiske», ja, selv det asiatiske er danskene gode på; en av verdens to eneste thairestauranter med stjerne i Michelin finner du i København.

Mattrendene akkurat nå?

Selvfølgelig kortreist og helst økologisk. Det handler om spise egen mat, ikke importere.

En hær av små, lokale produsenter samarbeider med restaurantene, jobber 12 timers dager, leverer om natta og sørger for kvalitet.

Full kontroll En beslektet trend er «kontroll hele veien»: restaurantene driver egne gårder, aler opp egne dyr, lager sjokoladen selv og sender kokkene ut for å sanke i naturen.

Når kokken har sett salatbladet vokse, er sjansen bedre for et godt sluttresultat.

«Storytelling» er stort også på danske restauranter. Du får historier om dyra, om gården, om produsenten, om jordsmonnet og mye mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar du turen til restaurant Kofoed, har hver eneste rett sin opprinnelse i, og sin egen historie knyttet til, Bornholm.

Tomater med banan Hummer med vaniljekorn. Menyene kan enkelte steder virke krampaktige, og ikke alt smaker like godt.

Men moro har de det.

På splitter nye Geist leker stjernekokken Bo Bech rått med maten. Restauranten er på få måneder blitt Københavns nye «hot spot.

Fordelen er at prisene tillater en god del testing uten at reisekassa tømmes helt.

Lakris på uvante steder Restauranten byr blant annet på sukkerspinn, for moro skyld.

Du får også lakris og oliven sammen med vaniljeisen i desserten.

Er det en råvare du vil finne i overraskende sammenhenger i høst, er det lakris.

Lakris drysset over potetene er noe annet enn lakrisbåter og saltlakris, forsikrer matfolket.

Madklubben De to lavpriskjedene Madklubben og Cofoco har på få år spredd seg utover Københavnkartet med ganske like konsepter: gode råvarer, gode kokker, hyggelige interiører og liten pris.

For å holde prisene nede, kjøres to bordsetninger og det knipes på servicen.

På Madklubben må du skjenke vinen sjøl, men kelnerne jobber hardt og smiler mye.

Matdestinasjon Kjøkkensjef René Redzepi gjorde Noma til verdens beste restaurant, ikke bare én gang, men to.

Danske kokker takker Redzepi for drahjelpen. Takket være Noma er København blitt matdestinasjon.

Matgourmetene velger gjerne Noma første kvelden. Den andre og tredje kvelden er det konkurrentene som får besøk.

Vi har oppsøkt danskenes egne favoritter, og latt dem fortelle om maten, gjestene, prisene og seg sjøl.