Verdens beste småbil

Terningkast seks.

HELT RÅ: Audi A1 1,6 TDI varter opp med snertent design og fine egenskaper. Foto: Terje Bjørnsen
HELT RÅ: Audi A1 1,6 TDI varter opp med snertent design og fine egenskaper. Foto: Terje BjørnsenVis mer

Audi A1 er den nye superminimodellen fra prestisjeprodusenten i Ingolstadt. Den konkurrerer i en liten, men eksklusiv klasse for de lekre og snobbete småbilene.

Audi A1 er for ikke deg som skal ha mest mulig plass per krone, men biler for den moderne, urbane individualist som vil ha en kompakt bil, men fortsatt ta med seg komfort og kvalitet fra langt større biler.

Hovedkonkurrent til Audi A1 er naturligvis Mini i ulike varianter, men også Alfa Romeo MiTo har mye av den samme tilnærmingen som Audi A1. I tillegg har du den nye Citroën DS3 som et spennende alternativ.

Her kan du lese alle detaljer om den nye Audi A1.

Kjøreegenskaper: 5

Med kjøremesteren Mini som målestokk, har Audi forstått at A1 må levere på dette området. Noe den også gjør.

Den er ikke like knivskarp og kompromissløst sportslig som Mini. I stedet er kjørefølelsen mer smidig, litt mer voksen og storbilaktig.

Styringen er ikke like direkte som i Mini, men formidler svært god veikontakt og kjennes heller ikke like brå.

Samtidig har Audi A1 mer enn nok å rutte med, både når det gjelder veigrep og kjøreglede. Vår modell var en Ambition utstyrsversjon (13.300,-), der bl.a. sportsunderstell og 16-tommers felger er standard. I tillegg hadde testbilen dekkdimensjon 215/40-17 som ekstrautstyr (10.170,-). Da er det ikke noe å utsette på veiegenskapene i Audi A1.

Motor: 5

De faste leserne av våre tester vet at vi setter stor pris på den harmoniske kraftutviklingen og lite dieseltypiske gangen i VW-konsernets ”allbruksmotor” - 1,6 TDI med 105 hk.

Den oppfører seg fint i Audi A3 1,6 TDI Sportback, men det blir faktisk enda bedre i Audi A1, siden bilen er lett og fortsatt godt støydempet. Den femtrinns girkassen er lettsjaltet og med korrekte utvekslinger.

Vi tror likevel pakken hadde blitt helt perfekt hvis den hadde vært kombinert med en mer tettsteget sekstrinns kasse. Da ville du fått utnyttet motoren helt optimalt.

Ytelser: 6

Med egenvekt med fører på 1215 kilo er Audi A1 lettere enn de andre bilene vi har kjørt på test med denne motoren.

Dermed gjør den også godt opp for seg når du trenger ekstra krefter.

60-100 km/t i 3. gir går på 6,1 sekunder, og 80-120 i 4. gir gjør den unna på 8,3 sekunder.

Titter vi på den siste Mini Cooper D vi kjørte i vinter, klarer den de samme øvelsene på 6,8 og 10,0 sekunder. En merkbar fordel Audi A1, med andre ord.

Eksteriør: 6

Smak og behag, men hos oss går i alle fall Audi A1 hjem med full pott på utseendefronten.

Tofargekombinasjonen i rødt og sølv på vår testbil kler det kompakte, tette og Audi-typiske designet bra.

Til Audi A1 kan du velge i et vell av eksteriørfarger og designpakker som gjør bilen individuell. Og innvendig følger Audi standsmessig opp med en dashborddesign med klare likhetstrekk til Audi A8 og Audi A7.

Interiør: 5

Hvis vi nå for et øyeblikk husker at vi befinner oss i klassen for ”designersmåbil” og at minimale Mini og den noe større og dyrere Alfa Romeo MiTo fungerer som målestokk, byr faktisk Audi A1 på akseptable plassforhold.

Kikker vi på målestokken Mini, er det høyst nødvendige fem centimeter ekstra benplass bak med forsetet i normalstilling, samt betydelig mer bredde og noe bedre sittehøyde fra gulv til setekant. I tillegg er bagasjerommet fornuftig utformet, og med en størrelse på 270-920 liter.

Nei, Audi A1 er ikke noen VW Polo med tanke på baksete/bagasjeplass, men har til nød plass til to voksne i baksetet på kortere turer, og fungerer bra for barn. Og bagasjerommet holder fint til de transportoppdragene en Audi A1 er tiltenkt.

Førermiljøet har vi allerede nevnt positivt på designfronten, men ergonomisk fungerer det også utmerket.

Komfort: 6

Med tanke på at vår Audi A1 stiller med sportsunderstell og ekstra store hjul er det to ting som imponerer:

Først og fremst hvor stillegående bilen er i våre støymålinger. Drøyt 68 dbA i 100 km/t hadde gjort seg pent selv i VW Golf-klassen.

Dernest hvor bra fjæringskomforten fungerer. Ikke bare ute på landevei, men også i lav fart over fartsdumper og trikkeskinner. Er du ekstra opptatt av komfort kan du droppe både 17-tommers felger og sportsfjæring.

Noe av det beste med Ambitionpakken er sportssetene. De er en langt større og dyrere bil verdig og sørger for førsteklasses sittekomfort. Nærmere luksusbilfølelse kommer du ikke for en startpris rundt 200.000-kronersmerket.

Sikkerhet: 4

På nåværende tidspunkt er ikke Audi A1 testet i EuroNCAP, men tradisjonelt har Audi hatt bra kontroll på den passive sikkerheten. A1 har naturligvis ESP som standardutstyr, og kan i tillegg by på full pakke av kollisjonsputer med bryst/hoftekollisjonsputer integrert i forsetene og sidekollisjonsputer foran og bak.

Miljø: 5

Vi har vært like begeistret for Audis sparemodeller, men i Audi A1 fungerer det meste på lag.

Start/stopp-system er på plass og forbruket i EU-miks ligger på 0,39 l/mil og CO2-utslipp på 103 g/km.

Det gledelige er at Audi A1 uten hokuspokus av noe slag følger dette opp i praksis, og gjennomfører vår testløype med et forbruk på 0,45 l/mil. Det plasserer den helt i teten blant de mest drivstoffvennlige bilene vi har kjørt.

For øvrig oppfyller bilen kravene i Euro5-normen.

Pris/utstyr: 4

Den rimeligste Audi A1 1,2 TFSI med 86 hk koster fra 188.000,-. Basisprisen på vår Audi A1 1,6 TDI er 207.700,- som i utgangspunktet er konkurransedyktig.

Som et minimum ville vi ha lagt på Ambitionpakken til 13.300,- noe som bringer prisen opp i 221.000 kroner.

Derfra og opp er man ikke helt sikker på om tre tettskrevne sider med ekstrautstyr og kombinasjonspakker er en velsignelse eller en svøpe. Her kan du få så å si alt hva hjertet begjærer, og betaler selvsagt deretter.

Vår testbil føltes definitivt godt utstyrt, men ender også med en pris på drøyt 280 000,-. Alle må ikke dit, og litt avhengig av hva du prioriterer vil du komme godt ut av det mellom 240-250.000,-.

Den største svakheten vi kan finne i utstyrslisten er at selv ikke manuelt klimaanlegg er standard, noe du ”må” ha i en bil av denne typen.

Og da er en utstyrspakke på mellom 11-14.000 kroner beste mulighet til å få det på plass. Den gjerrigheten koster Audi A1 et poeng i denne kategorien, for når det gjelder verditap tror vi dette kommer til å bli en populær bil i årene som kommer og vil holde seg godt i pris.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

A8 eller A1? Instrumentpanelet holder fin standard. Foto: Terje Bjørnsen
A8 eller A1? Instrumentpanelet holder fin standard. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer
LITEN, MEN STOR: Selv i lille A1 er det god opplevd Audi-kvalitet. Foto: Terje Bjørnsen
LITEN, MEN STOR: Selv i lille A1 er det god opplevd Audi-kvalitet. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer
TO FARGER: Audi A1 TDI kan leveres med tofarget lakkering, men det koster ekstra. Foto: Terje Bjørnsen
TO FARGER: Audi A1 TDI kan leveres med tofarget lakkering, men det koster ekstra. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer
BRA PLASS: Med 270 liter er bagasjerommet i Audi A1 av akseptabel størrelse. Foto: Terje Bjørnsen
BRA PLASS: Med 270 liter er bagasjerommet i Audi A1 av akseptabel størrelse. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer