Verdens enkleste forrett

Den er sprø og god. Så får det heller være at den er sunn.

RÅ FORRETT: Enklere forrett er det vanskelig å tenke seg. Foto: Erik Hannemann
RÅ FORRETT: Enklere forrett er det vanskelig å tenke seg. Foto: Erik HannemannVis mer

Det tok sin tid før Det italienske kjøkkenet ble etablert. Ja, det tok jo også sin tid før man fikk samlet Italia. Vanligvis sier man at Italia ble en stat I 1871.

Det var vanskelig.

Og så måtte man lage italienere.

Det var mye verre.

Og når de var sånn noenlunde i mål med flaggtegning, grenser og slikt kom et nytt prosjekt. Nå ville man lage Det italienske kjøkkenet.

Det var kul umulig.

Med den sterke regionale identiteten som stadig råder er det bare utlendinger, vi, som kan si hva italiensk er. Italienerne er nemlig altfor opptatt av hvor i Italia retten kommer fra - og at deres egen mor lager den beste varianten. Den mest ekte.

Nettopp på grunn av dette grenseløse engasjementet er Italia et supert matland.

Man kan spørre seg hva Italia hadde vært uten pasta og pizza. Men, man kan saktens spørre seg hva Norge hadde vært pasta, pizza og all den andre maten med opphav i støvellandet som vi spiser.

Det enkle Jeg skal ikke forsøke meg på en definisjon av hva italiensk mat. (Så mye har jeg forstått av italiensk matkultur - at det gjør man ikke ustraffet). Jeg skal bare nøye meg med én betraktning. Og det er at maten i forbløffende mange tilfeller er så enkel at det egentlig ikke behøves oppskrifter. Spaghetti carbonara, en perfekt pizzabunn og pesto er noen eksempler.

Da jeg var der sist kom jeg over mange retter av den typen. På en hyggelig restaurant i den lille byen Greve utenfor Firenze i Chianti, stoppet vi for å spise lunsj. Det første de kom inn med var et bugnende fat av grønnsaker. Rå grønnsaker. Og det var det.

FENNIKEL: denne aromatiske grønnsaken kan spises rå. Smaken minner om anis og lakris. Fennikel er mager, fiberrik og inneholder en rekke fytokjemikalier.  Simone van den Berg
FENNIKEL: denne aromatiske grønnsaken kan spises rå. Smaken minner om anis og lakris. Fennikel er mager, fiberrik og inneholder en rekke fytokjemikalier. Simone van den Berg Vis mer

Gulrøtter, selleristenger, artisjokker, fennikel og reddiker lå lekkert anrettet på store fat. Som nordmann blir man litt forvirret. Rå grønnsaker, liksom? Så oppdager man at meningen er å ha litt olje i en skål, drysse litt salt over og så bruke det som en dipp.

Det var kanskje det første jeg serverte da jeg kom hjem. Og nå har det blitt en del av helgematrutinen.

Et slikt fat med friske, knasende grønnsaker er en herlig start på et måltid. Det skjerper apPetitten og jeg tror til og med noen mener at det er sunt.

Med dette er oppfordringen klar: Prøv rå grønnsaker med olivenolje og salt.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (5900 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Slik lager du omelett
Lars Barmens fløtegratinerte poteter
10 oppskrifter med kjøttdeig
Den aller, aller beste sjokoladekaken...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.