Verdens fineste offentlige toalett ligger i Norge

- Vil påstå at vi har verdens beste utsikt.

 VERDENS FINESTE:  Den fantastiske utsikten over Aurlandsfjorden var også med i vurderingen ved kåringen av verdens best designede offentlige toalett, Stegastein Utsiktspunkt ved Nasjonale turistveger. Foto: ROGER ELLINGSEN / STATENS VEGVEGSEN
VERDENS FINESTE: Den fantastiske utsikten over Aurlandsfjorden var også med i vurderingen ved kåringen av verdens best designede offentlige toalett, Stegastein Utsiktspunkt ved Nasjonale turistveger. Foto: ROGER ELLINGSEN / STATENS VEGVEGSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nå er det offisielt. Steigastein i Aurlandsfjorden har verdens fineste offentlige toalett.

TURISTMAGNET: Stegastein er et utsiktspunkt på riksvei 243 mellom Aurland og Lærdal. Foto: BÅRD LØKEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX
TURISTMAGNET: Stegastein er et utsiktspunkt på riksvei 243 mellom Aurland og Lærdal. Foto: BÅRD LØKEN / SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Designnettstedet Designcural.com har evaluert over tusen offentlige toaletter over hele verden for å komme fram til en liste med de ti beste.

Toalettet ved utsiktsplattformen Steigastein har slått toaletter i både London og Sydney i den årlige arkitektkonkurransen, som kårer verdens ti best designede offentlige toaletter.

Begrunnelsen Kriteriene i kåringen var design, nyskaping, og bygningens beliggenhet i forhold til omgivelsene. I juryens begrunnelse heter det at denne kåringen beviser at Norge nå er en leder i internasjonal design.

 ÅPENT:  Veien fra Aurlandsvegen til Stegastein Utsiktspunkt er åpen hele året, mens vegen over Aurlandsfjellet er vinterstengt. Foto: SIGMUND KRØVEL-VELLE/ SAMFOTO / NTB SCANPIX
ÅPENT: Veien fra Aurlandsvegen til Stegastein Utsiktspunkt er åpen hele året, mens vegen over Aurlandsfjellet er vinterstengt. Foto: SIGMUND KRØVEL-VELLE/ SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Hensikten bak den noe spesielle kåringen er å sette søkelyset på internasjonal design og arkitektur innenfor områder som ofte blir oversett i konkurranse med store byggverk.
 
På lista over de ti beste offentlige toalettene finner du toaletter spredt over hele verden. Blant annet Japan, Australia, USA, Sveits og Frankrike er representert. Men øverst på ti-på-topp-lista ligger altså Steigastein.

Hyggelig - Det er veldig hyggelig å få en så positiv tilbakemelding som denne kåringen, blant mange andre kåringer, sier Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Stegastein Utsiktspunkt er en del av det satsingen på Nasjonale turistveger. Ifølge hjemmesiden får du en illusjon av å sveve i løse lufta når du står på utkikkspunktet 650 meter over fjorden.

- Det er gjort en fantastisk god jobb i bruk av arkitekter og arkitektur i utviklingen av rasteplassene på turistveiene, sier Tuftin til Dagbladet.

Jubler Også i Sognefjorden er det jubel over den noe uortodokse kåringen.

- Det er alltid kjekt å bli lagt merke til internasjonalt, sier Ståle Brandshaug, reiselivsdirektør i Visit Sognefjord.

- Steigastein er et utsiktspunkt som har blitt lagt merke til, og har vært godt besøkt de siste åra, både av norske og utenlandske turister, fortsetter han.

Brandshaug mener utsikten fra Steigastein er en av årsakene til at Norge vant denne kåringen.
 
- Vi vil påstå at vi har verdens beste utsikt, rett ned i Aurlandsfjorden, som er en arm av Sognefjorden, sier han til Dagbladet.

Sognefjorden
- Sognefjorden er verdens mest kjente fjord, sier Brandshaug og lister kjapt opp fem-på-topp i av Sognefjordens mange fantastiske severdigheter:
 
Stegastein, Flåmsbana, Nærøyfjorden som står på Unescos verdensarvliste. Jostedalsbreen og Utladalen som er porten mellom Sognefjorden og Jotunheimen nasjonalpark. 

- Har denne kåringen noen betydning for turistnæringen?

- Vi er godt besøkt hele tida, men vi tar gjerne imot flere. Her ønsker vi alle velkommen, sier Ståle Brandshaug.

Det er Todd Saunders og Tommie Wilhelmsen som er arkitektene bak Stegastein, mens Statens vegvesen er utbygger.