VASKESJAU: Big Ben er verdens mest kjente urverk og Englands mest fotograferte severdighet. Nå skal klokka, og tårnet som rommer den, restaureres. Klokkene som har kimet over London i 157 år, blir ikke å høre igjen før i 2021. Foto: NTB Scanpix
VASKESJAU: Big Ben er verdens mest kjente urverk og Englands mest fotograferte severdighet. Nå skal klokka, og tårnet som rommer den, restaureres. Klokkene som har kimet over London i 157 år, blir ikke å høre igjen før i 2021. Foto: NTB ScanpixVis mer

London

Verdens mest berømte klokke tar fire års pause

Big Ben må restaureres.

Er du i London 21. august? Da bør du kanskje ta turen ned til Elisabeth Tower og Big Ben klokka tolv på dagen.

Det blir nemlig siste gang du kan høre klokkespillet til verdens mest berømte urverk på ei god stund, fire år for å være nøyaktig.

Etter 12-slaget kommende mandag, stoppes det gedigne uret for å gjennomgå en omfattende restaurering, melder The Giaradian.

Big Ben er Storbrittanias mest fotograferte bygning, og Londons mest kjente landemerke. Urverket inne i det 96 meter høye tårnet som rommer har klokkene kimet for hver time som hart gått så og si uavbrutt i 157 år.

Det vil si - den største klokka, den nesten 14 tonn tunge «bjella» som har gitt urverket navnet sitt, har kimet sin E hver eneste time. De mindre klokkene i tårnet, som veier mellom ett og fire tonn, har spilt hvert eneste kvarter.

Men i motsetning til tida, varer selv ikke Big Ben evig.

- Jeg har satt min ære i å holde dette vakre eksemplet på victoriansk ingeniørkunst i topp stand på daglig basis. Når denne nødvendige restaureringen blir ferdig, vil sikre at både urverket og ikke minst dens hjem - The Elisabeth Tower - for lang tid framover, sier urvokter Steve Jaggs til The Guardian.

Big Ben, som er en del av Palace of Westminster, er oppført på Unescos verdensarvliste.