http://www.flickr.com/photos/laszlo-photo/ / CC BY 2.0
http://www.flickr.com/photos/laszlo-photo/ / CC BY 2.0Vis mer

Verdens mest luksuriøse fengsel

Men stormogulen gjorde det om til palass da han fikk husarrest.

|||

Jeg er i Agra Fort, også kjent som Lal Qila, Agra Røde Fort eller bare Røde Fort. Det er en festninbg i fargeklatten Agra - en by cirka fem-seks fargerike biltimer fra hvedstaden Delhi i den indiske delstaten Uttar Pradesh. Byen ble grunnlagt mellom 1457 og 1509 - de lærde strides om nøyaktig dato.

Allerede så tidlig som i 1080 ble det skrevet om en rød festning i denne delen av India. Den festningen jeg nå besøker fikk sin endelige form på slutten av 1500-tallet.

Keiser Akbar begynte konstruksjonen av den nåværende festningen i 1565, barnebarnet Shahjahan fullførte det. Vi snakker da om den samme Shahjahan som lot bygge Taj Mahal (se egen sak på foregående sider) på motsatt side av elven.


Luksusfengsel

Stormogulen planla å gjøre den røde festningen om til et gravmonument for seg selv som skulle stå til Taj Mahal - men i sort, sorgfarget marmor istedenfor den hvite brukt til Taj Mahal siden Shahjahan aldri sluttet å sørge over sin favorittkone som lå gravlagt der.

Men slik skulle det ikke gå. Sønnen Aurangzeb - som følte faren brukte altfor mye penger på palasser og kriger og annen dekadens - gjorde i 1658 opprør, overtok makten og satte faren like godt i husarrest i festningen. Agra Fort gikk dermed fra festning til palass til luksusfengsel. Der ble Shahjahan sittende resten av sitt liv å kikke over elven mot Taj Mahal hvor kona lå.

Keiserhovedstad

Jeg synes Agra Fort igjen minner mest om en festning da jeg tramper forbi tiggere og selgere og deretter gjennom porten omgitt av 20 meter høye og doble ferstningsmurer. Sammen med uttallige andre turister fra Europa og Nord-Amerika vifter jeg unna apekatter som prøver å nappe det som kan være spiselig ut av lommene våre.

Innenfor den 2,5 kilometer lange muren rundt det som en gang var den keiserlige hovedstaden - det store indiske Mugalriket hadde nemlig hovedstaden sin her fra 1526 til 1658 - står fremdeles labyrinten av bygninger med brusteinsgater imellom som tause vitner om festningsbyen fra middelalderen. Om Taj Mahal er det mest betydningsfulle byggverket i India er Agra Fort landets mest betydningsfulle festning.

Selvsagt stopp

En del av bygningene og palassene bærer merker etter invasjonsforsøk opp gjennom historien. For her har de prøvd seg, alt fra den siste store asiatiske militære erobreren Nadir Shah, sjah i Iran fra 1736 til 1747 til de engelske kolonialistene som også følte behov for å ødelegge under det indiske opprøret mot engelsk overherredømme i 1857.

Palassbyen Agra by ved Yamunas elvebredd har har etablert seg som ett av de selvsagte stoppene på enhver rundreise i India. Det er først og fremst på grunn av de tre historiske storverkene Taj Mahal, Agra Fort og keiser Akbars verk, palassbyen Fatephur snaut fire mil utenfor bygrensen. Alle de tre praktverkene står på UNESCOs Verdensarvliste.

Les også:

Yoga gir bedre sex

Innred soverommet i Indisk stil

Indisk mat du klarer å lage selv


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Agra Fort. Foto: Inge Lundereng
Agra Fort. Foto: Inge Lundereng Vis mer
http://www.flickr.com/photos/michaelclarke/ / CC BY-SA 2.0
http://www.flickr.com/photos/michaelclarke/ / CC BY-SA 2.0 Vis mer
REISEFOT 10 ny Inge Lundereng
REISEFOT 10 ny Inge Lundereng Vis mer