Jernbane

Verdens raskeste tog går mer enn dobbelt så fort som Flytoget

Synes du Flytoget til Gardermoen er kjapt? Ta en tur til Kina!

430 KM/T: Flytoget i Shanghai kjører den tre mil lange strekningen inn til byen på litt over sju minutter. Foto: NTB Scanpix
430 KM/T: Flytoget i Shanghai kjører den tre mil lange strekningen inn til byen på litt over sju minutter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Setter du deg på Flytoget på Oslo S, fyker du av gårde til Gardermoen i en hastighet på opptil 210 kilometer i timen. Det er fort, bevares. Men likevel rene sneglefarten om vi sammenlikner med verdens raskeste jernbaner, noe Condé Nast Traveler har gjort.

Det har vært mye diskusjon om jernbanen i Norge, og om en ser på utviklingen, og utbyggingstakten av høyhastighetsbaner både i Europa, Asia og andre deler av verden, er det vel ikke å ta for hardt i å si at vi ligger noe etter her til lands.

Mange by-forbindelser i Europa er nå raskere med tog enn med fly. På søkemotoren GoEuro kan du taste inn hvilken by du skal reise fra og til, og du får vite hva som er raskest, fly, tog eller eventuelt buss. I flere tilfeller vinner toget.

430 km/t

Men tilbake til verdens raskeste tog. Det befinner seg i Kina, heter Maglev, og trafikkerer den drøyt 30 kilometer lange strekningen mellom Shanghais internasjonale flyplass Pudong og trafikk-knutepunktet Longyang i utkanten av millionbyen.

Strekningen er omtrent den samme som fra Oslo til Gardermoen, men farten kan være mer enn dobbelt så høy. Sju minutter tar turen, og da har toget vært oppe i en hastighet på rundt 430 kilometer i timen. Under en test har hastigheten vært oppe i 501 km/t.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer