Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Verdens største seilyacht kom på overraskende besøk til Norge. Det kan ha spart den styrtrike eieren 700 millioner kroner

Ved å seile innom Kristiansand med superseilbåten sin, sparer den russiske oligarken Andrej Melnitsjenko trolig over 700 millioner kroner.

LUKSUS: Den russiske milliardæren Andrej Melnichenko har seilyachten sin på prøvetur. Tirsdag var den innom Kristiansand i snøværet. «Sailing Yacht A» er 468 fot og forlot nettopp verftet i Kiel i Tyskland
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
LUKSUS: Den russiske milliardæren Andrej Melnichenko har seilyachten sin på prøvetur. Tirsdag var den innom Kristiansand i snøværet. «Sailing Yacht A» er 468 fot og forlot nettopp verftet i Kiel i Tyskland Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Flere av Kristiansands innbyggere måtte trolig gni seg ekstra hardt i øynene tirsdag, da verdens største seilyacht ankom byen.

Dagbladet omtalte det spesielle Norges-besøket i mandag. Skipet, som har fått navnet «Sailing Yacht A», er 143 (!) meter langt. Ergo er den mer enn dobbelt så lang som legendariske «Cutty Sark».

Båten er en ekstrem - og enorm - luksus-seilyacht bygget av den russiske oligarken Andrej Igorevich Melnichenko.

Melnichenco er ifølge Forbes god for over ti milliarder dollar og er rangert som Russlands 11. rikeste mann i 2016. På verdensbasis holder han en respektabel 139. plass på rikinglista. Melnichenco var blant grunnleggerne av det som ble en av Russlands største private banker, MDW Bank. Senere har han drevet med både kull- og kjemikalieindustri.

- Sparer 700 millioner

Det var imidlertid trolig ikke tilfeldigheter som førte til at yachten var på en svipptur til Kristiansand i går, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

- Hovedårsaken til at en slik yacht går til en norsk havn er for å få momsrefusjon, sier en momsekspert, som ønsker å være anonym, til avisa.

RUVENDE: Den meget spesielle seil-yachten fotografert utenfor Danmark på vei til Kristiansand mandag kveld. Foto:  AFP / NTB Scanpix
RUVENDE: Den meget spesielle seil-yachten fotografert utenfor Danmark på vei til Kristiansand mandag kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge avisa får rederen refundert den tyske momsen på 19 prosent ved å ankomme en havn utenfor EU. For å dokumentere dette må rederen få stemplet en rekke papirer i Kristiansand. Seilbåten har angivelig en prislapp på 3,7 milliarder. Dermed blir momsrefusjonen på rundt 700 millioner kroner, skriver NTB.

43 overvåkingskameraer

Superyachten har kostet den russiske industrimagnaten dyrt. I følge avisa Mail Online, skal skipet, som har åtte dekk - ha en kostnad på fire milliarder kroner.

Men til gjengjeld så synes den godt. De tre mastene - bygget i karbon - ruver 91,5 meter i været, det er høyere enn Londons kjente landemerke Big Ben.

Om bord finner du selvsagt både svømmebasseng, helikopter-landingsplass, plass til flere biler og en ubåt.

I tillegg skal skuta være utstyrt med skudd- og bombesikkert glass og 43 overvåkingskameraer. Russiske oligarker tuller ikke med sikkerheten.

I bunnen er det bygget inn et enormt glassfelt som gir utsikt også ned i havet.

Yachten, som er tegnet av franske Philippe Starck - og nå blir ferdigstilt ved German Naval Yards i Kiel, skal ha plass til 20 gjester, men krever et mannskap på 54.

Det til tross for verdens mest avanserte teknologi. Båten skal kunne seiles via en berøringsskjerm fra cockpit.

Vil ikke kommentere

Havnemyndighetene ville ikke bekrefte noen opplysninger overfor Dagbladet, da de aldri kommenterer anløp av private yachter.

Verken ledelsen ved Kristiansand havn eller skipets agent vil si noe til DN om årsaken til at den splitter nye båten kommer til Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling