Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Verdens største statue blir dobbelt så høy som Frihetsgudinnen, men den skaper bråk

Skal etter planen stå ferdig i oktober.

182 METER: Statuen av Sardar Patel skal etter planen stå ferdig i oktober. Foto: Statue of Unity
182 METER: Statuen av Sardar Patel skal etter planen stå ferdig i oktober. Foto: Statue of Unity Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidet har omsider startet i India, på det som etter planen skal bli verdens høyeste statue.

Når den ferdigstilles i oktober, vil statuen av Sardar Vallahbhbai Patel ruve 182 meter over bakken.

Til sammenlikning vil den være nesten dobbelt så høy som Frihetsstatuen der den tårner 93 meter over Hudson River på Liberty Island. Men den enorme statuen er alt annet enn ukontroversiell. Det skriver The Telegraph.

Kritikk

Først og fremst er det den enorme prislappen som har fått mange til å reagere.

Til tross for at landet har en av verdens raskest voksende økonomier, lever fremdeles rundt 20 prosent av befolkningen under det som av myndighetene er satt som fattigdomsgrensa.

Dermed setter mange et spørsmålstegn ved avgjørelsen om å bruke 2,5 milliarder kroner på en statue, og enkelte kritikere peker på at Patel selv neppe hadde satt nevneverdig pris på gesten.

The Statue of Unity, som det enorme monumentet skal hete, har selv sagt at statuen ikke bare vil være en påminnelse om nasjonens frigjøringskamp, men også en inspirasjon for mange.

Statuen skal bygges på en øy like ved Marmada-demningen, og håpet er at den skal trekke turister til området.

Politiker

Patel var en prominent politiker på første halvdel av 1900-tallet, og var blant annet innenriksminister i overgangsregjeringa fra 1946 etter frigjøringen fra Storbritannia.

Han satt også som visestatsminister fra 1947 til sin død i 1950.

Han var instrumentell i arbeidet med å forene Indias mange mindre fyrstestater som en stor nasjon, og kjempet tidlig for at kvinner skulle få stemmerett.

Verdens høyeste

Statuen av Patel vil bli verdens høyeste med god margin. I dag er det Buddha-statuen i kinesiske Zhaocun som innehar tittelen foran en annen Buddha-statue i Monywa i Myanmar.

De er henholdsvis 153 og 130 meter høye.

Verdens tredje høyeste statue er Ushiku Daibutsu som ruver 120 meter over bakken, og ligger omlag 75 kilometer nordøst for Japans hovedstad Tokyo.

Blant de mer kjente landemerkene for folk i Vesten er Frihetsstatuen altså 93 meter høye, mens Cristo Redentor som skuer ut over Rio de Janeiro bare er 38 meter på sokkelesten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!