SELVLYSENDE: I Polen kan du sykle på en selvlysende sykkelsti. Asfalten er iblandet partikler som tar til seg sollyset og kan gløde i opptil ti timer etter at det blir mørkt. Foto: TPA
SELVLYSENDE: I Polen kan du sykle på en selvlysende sykkelsti. Asfalten er iblandet partikler som tar til seg sollyset og kan gløde i opptil ti timer etter at det blir mørkt. Foto: TPAVis mer

Verdens vakreste sykkelsti

Her trenger du ikke lys om natta.

Lyst til å sykle på selvlysende asfalt?

Ikke noe problem, det er bare å ta deg en tur til Lidzbark Warminski nord i Polen. Der lyser sykkelstien opp veien for deg i en behagelig blåtone etter mørkets frembrudd.

Det er ingeniørformaet TPA Gesellschaft gmbh som har utviklet teknologien som gjør at asfalten kan lyse av seg selv. Det har de gjort ved å blande små partikler som er i stand til å absorbere og «lagre» sollyset i selve asfalten.

Resultatet er forbløffende.

ØKONOMISK: Firmaet bak den spesielle selvlysende asfalten hevder produktet både er miljøvennlig, økonomisk gunstig og at den ikke minst bedrer sikkerheten for syklistene. Foto:  TPA
ØKONOMISK: Firmaet bak den spesielle selvlysende asfalten hevder produktet både er miljøvennlig, økonomisk gunstig og at den ikke minst bedrer sikkerheten for syklistene. Foto:  TPA Vis mer

Sykkelstien kan gløde i mørket i opptil ti timer. Teknologien omtales både som miljøvennlig og økonomisk gunstig all den tid sola står for all belysning og det ikke er behov for dyre lysmaster og elektrisitet.

- Dessuten bidrar denne teknologien til bedre sikkerhet for syklistene, sier Waldemar Królikowski, direktør for veimyndighetene i Olsztyn.

Også andre byer, blant annet i Brabant i Nederland, har lignende sykkelstier, men der er gjerne LED-teknologi inne i bildet. På New Zealand er det også laget en lysende sykkelvei i håp om å få flere til å benytte sykkel i stedet for bil.

I Polen er det kun sola som viser vei, selv når det er bekmørkt ute.

Sykkelstien i Lidzbark Warminski er foreløpig et prøveprosjekt, men firmaet bak teknologien legger ikke skjul på at de håper flere lokale byplanleggere fatter interesse for teknologien, skriver The Telegraph.