Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Verdenskjent strand mister én meter i året, og kan bli sporløst borte

Frykter den en dag er nødt til å få et nytt navn.

KAN FORSVINNE: Verdenskjente «Seven Mile Beach» strekker seg kritthvit så langt øyet rekker, med kokosnøttpalmer på den ene siden og turkist vann på den andre. Foto: DAVID MCFADDEN / AP PHOTO / NTB SCNAPIX
KAN FORSVINNE: Verdenskjente «Seven Mile Beach» strekker seg kritthvit så langt øyet rekker, med kokosnøttpalmer på den ene siden og turkist vann på den andre. Foto: DAVID MCFADDEN / AP PHOTO / NTB SCNAPIX Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise

(Dagbladet): Verdenskjente «Seven Mile Beach» strekker seg kritthvit så langt øyet rekker, med kokosnøttpalmer på den ene siden og turkist vann på den andre.

Men nå er Sjumilsstranda som den heter på godt norsk, i hardt vær ifølge, NBC News.

For sanden på stranda på Jamaicas vestkyst som til nå har vært et bilde på den tropiske drømmen, er i ferd med å forsvinne, og jamaicanerne frykter at den litt over en mil lange stranda en dag er nødt til å få et nytt kallenavn.

Hver morgen rakes nå sanden på plass for å bøte på de daglige ødeleggelsene.

REDDER STRAND: Hver morgen rakes nå sanden på plass for å bøte på den daglige erosjonen. Foto: DAVID MCFADDEN / AP PHOTO / NTB SCNAPIX
REDDER STRAND: Hver morgen rakes nå sanden på plass for å bøte på den daglige erosjonen. Foto: DAVID MCFADDEN / AP PHOTO / NTB SCNAPIX Vis mer

Miljøvernetaten på Jamaica (NEPA), sier mere enn én meter sandstrand forsvinner i året, og enkelte steder er det nå bare plass til et badehåndkle.

- Stranda kan være helt borte om 30 år, sier NEPAs Anthony McKenzie.

Frykter for framtida At stranda eroderer bort som følge av klimaendringer er ikke bare dårlig nytt for miljøet.

En fjerdedel av befolkninga har jobber tilknyttet turisme, og mange frykter nå for økonomien i framtida. På Jamaica lever allerede én av seks under fattigdomsgrensen, og arbeidsløsheten er rundt 12 prosent, ifølge Globalis.no.

Over 400 000 turister reiser til den lille kystbyen Negril hvert år for å leve ut den jamaicanske drømmen.

- Hvis vannet tar over stranda. Vel, da er det slutt på turismen her, sier Lyn Dennison som selger smykker i en bod ved stranda, til Daily Mail.

Karibisk idyll På Wikipedia står det at en av teoriene er at Negril fikk navnet allerede av de spanske oppdagerne i 1494, og at navnet skal referere til de svarte klippene sør for byen.

USIKKER FRAMTID: En fjerdedel av befolkninga har jobber tilknyttet turisme, og mange frykter nå for økonomien i framtida. På Jamaica lever allerede én av seks under fattigdomsgrensen, og arbeidsløsheten er rundt 12 prosent, ifølge Globalis.no. Foto: DAVID MCFADDEN / AP PHOTO / NTB SCNAPIX
USIKKER FRAMTID: En fjerdedel av befolkninga har jobber tilknyttet turisme, og mange frykter nå for økonomien i framtida. På Jamaica lever allerede én av seks under fattigdomsgrensen, og arbeidsløsheten er rundt 12 prosent, ifølge Globalis.no. Foto: DAVID MCFADDEN / AP PHOTO / NTB SCNAPIX Vis mer

Negril var lenge en isolert fiskerlandsby, og de første turistene dukket først opp på 1950- og 1960-tallet.

Lokket av det idylliske landskapet, avslappet atmosfære og billig marihuana, fikk hippier, partyturister og andre reisende øynene opp for Negril og Sjumilsstranda.

En gang ble turistene fristet av plakater med overskrifter som «'Seven miles' med ikke annet enn deg og havet». I dag anbefaler Lonely Planet at du drar et annet sted om du ønsker å være ensom.

Stranda har i årevis ligget på topp-ti-lister over verdens beste strender i reisemagasiner verden rundt, og Forbes Travelguide mener Seven Mile Beach fortsatt er den beste på hele Jamaica.

Kostbar redningsaksjon Ifølge Daily Mail har nå flere hotelleiere lagt press på myndighetene for å få fylt på ny sand, noe mange eksperter mener vil være en kortsiktig løsning.

Det skal også foreligge planer om å bygge moloer under vann for å hindre at undervannstrømmer og kraften fra bølgene drar med seg sanden ut i havet.

En studie anslår at dette vil koste så mye som 77 millioner dollar, nesten en halv milliard norske kroner, fordelt over de neste 80 åra. Det gir en pekepinn på hva som kan venter for å bevare en rekke andre strender i Karibia.

Over 70 prosent av Karibias befolkning, og store deler av landenes infrastruktur, er lokalisert ved kysten, skriver den britiske avisa. Mange av øyene er allerede tynget av gjeld.

Framover må myndighetene i flere karibiske land bestemme seg for om de skal forsøke å stoppe erosjonen, eller flytte hele samfunn lenger bort fra et hav som FNs klimapanel har anslått kan stige med nesten én meter ved utgangen av dette århundret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling