Verdensrekord i glattkjøring

Heldigvis er det lite svingete og ingen andre biler på veien.

FLATT, FINSK OG FORT: Engelske Bentley Continental Supersports, med en finsk rallyverdensmester bak rattet, når godt over 300 km/t på speilglatt føre. FOTO: Bentley
FLATT, FINSK OG FORT: Engelske Bentley Continental Supersports, med en finsk rallyverdensmester bak rattet, når godt over 300 km/t på speilglatt føre. FOTO: BentleyVis mer

Å kjøre fort på is er selvsagt en helt annen øvelse enn å grassatkjøre på asfalt. Grepet er mye dårligere, snøkrystaller kan hindre sikten og vindkast kan være direkte livsfarlige. Å kontrollere en bil i ekstrem fart på is, krever kunnskap, erfaring og gode nerver.

Bentley satte verdensrekord i hastighetskjøring på is i 2007, med 321,65 km/t. Nå ville de slå sin egen rekord. Og selvsagt setter de ikke en novise bak rattet. De tilkaller den firedobbelte verdensmesteren i rally, Juha Kankkunen.

På en islagt del av Det Baltiske Hav ved kysten av Finland ble en 16,5 kilometer lang bane brøytet. En Bentley Continental Supersports kabriolet med en seksliters tolvsylindret motor som yter 630 hk, ble stilt til disposisjon. For å tekkes miljøsaken, ble den kjørt på biodrivstoff. Og selvsagt hadde Supersportsen firehjulstrekk og pigg så det holdt.

Selve fartsmålingen foregikk over en 1000 meter lang distanse. Den måtte kjøres begge veier, der resultatet ble et snitt av de to kjøringene, for at Guinness rekordbok skulle godkjenne en eventuell ny rekord.

330 KM/T: Det er fort - vanvittig fort på is! FOTO: Bentley
330 KM/T: Det er fort - vanvittig fort på is! FOTO: Bentley Vis mer

Sjekk videoen under, så får du se hvordan det gikk.

Les også: Prøvekjørt: Bentley Mulsanne
Ekstrem Bentley-PC
Heng en Bentley på veggen
Dataspill for de minste

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.