<strong>FARGERIK:</strong> Den første kassa som ble importert var fylt med grønn, sur paprika, men det hindret ikke paprikaen i å bli en kjempehit. Salget tok helt av. Her paprika i skjønn forening på en messe for økologiske produkter. Foto: LEIV GUNNAR LIE
FARGERIK: Den første kassa som ble importert var fylt med grønn, sur paprika, men det hindret ikke paprikaen i å bli en kjempehit. Salget tok helt av. Her paprika i skjønn forening på en messe for økologiske produkter. Foto: LEIV GUNNAR LIE Vis mer

Verken før eller senere har Norge sett noe liknende med et landbruksprodukt

Paprikaen åpnet Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat

- Å bruke paprikaen rå? Aldri i verden, sier den norsk-italienske kokebokforfatteren Mariangela di Fiore. Hun snakker om slekt og venner i Italia.

<strong>FRUKT :</strong> I botanisk forstand er paprikaen faktisk en frukt, men den behandles som grønnsak. Alle typer paprika begynner som grønn.  Foto: METTE MØLLER
FRUKT : I botanisk forstand er paprikaen faktisk en frukt, men den behandles som grønnsak. Alle typer paprika begynner som grønn. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Italienere er glad i paprika og bruker den daglig. Men rå? Ikke tale om.

Å knaske paprika slik nordmenn gjør er uvanlig. Så er heller ikke paprikaens historie lang i Norge.

I 1970 var paprikaen ukjent i butikkene.

<strong>NORSK:</strong> Paprika på brødskiva. Foto: METTE MØLLER
NORSK: Paprika på brødskiva. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Den var så eksotisk at de færreste nordmenn hadde prøvd den.

Grønn og sur - Jeg husker da den kom, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Den første kassa var fylt av grønn, sur paprika. En kasse var alt man tok sjansen på å importere. 

<strong>FORVIRRING:</strong> Bestiller du pizza med peperoni i Italia får du pizza med paprika. Peperoni-pølsa kaller italienerne salami. Foto: KRISTIN VALLA
FORVIRRING: Bestiller du pizza med peperoni i Italia får du pizza med paprika. Peperoni-pølsa kaller italienerne salami. Foto: KRISTIN VALLA Vis mer

«Vi får se hvordan det går», var holdningen på begynnelsen av 1970-tallet.

Importøren hadde ikke behøvd å bekymre seg. Salget tok helt av.

Paprika-landet Verken før eller seinere har Norge sett noe liknende med et landbruksprodukt.

<strong>MiDDELHAVSPAI:</strong> Deilig pai med gul paprika. Foto: melk.no
MiDDELHAVSPAI: Deilig pai med gul paprika. Foto: melk.no Vis mer

Et års tid etter at den første paprikaen kom, reiste Kåsin på tur til Finnmark. Der, i verdens nordligste butikk, fant hun en hel binge stappfull av paprika.

- Midt mellom poteter, løk og purre hadde kjøpmannen et kjempelager. Paprikaen red landet, alle skulle ha den, forteller hun.

Fylt med risotto Hva vi brukte den til?

<strong>TOMAT-OG PAPRIKASUPPE:</strong> Enkel å lage med en smak de fleste vil like. Foto: PAUL PAYEWONSKY
TOMAT-OG PAPRIKASUPPE: Enkel å lage med en smak de fleste vil like. Foto: PAUL PAYEWONSKY Vis mer

Vi knasket den rå, pyntet brødskivene med den, fylte den med risotto, hadde den i gryteretter og la den på den nye, spennende retten pizza.

I dag er vi blitt mer som italienerne.

PAPRIKA- OG TOMATSUPPE MED KUMMIN

Du trenger:
2—3 ss olivenolje
4—5 paprika
3 sjalottløk
en klype kummin
en klype sukker
3—4 gode tomater
vann
2—3 ss sherryeddik
salt og pepper

Slik gjør du:
Del paprikaene i to på langs. Fjern stilk, frø og det hvite. Kutt i passelig store terninger. Skrell og
kutt sjalottløken. Varm oljen en stor kjele og svett løken i noen minutter. Tilsett deretter paprika,
kummin og litt sukker.

Rør innimellom, og sett på lokk så det ikke brenner seg. Når paprikaen og
løken har sunket godt sammen, kutt opp et par tomater og ha i og hell på eddik. La det fordampe
og tilsett kokende vann til det dekker. La det koke mørt.
Mos, smak til med salt og pepper og eventuelt mer eddik. Er suppa for tykk, tilsett litt mer vann.

Kummin har en umiskjennelig lukt og en skarp karakter. Vi bruker det ikke så mye her i nord,
men det kan vi jo begynne med. Kummin er en essensiell ingrediens i krydderblandinger som
rash el hanout. Det passer svært godt til mange slags grønnsaker bakt i ovnen eller lagd suppe
av som her.

(Oppskrift fra «Søstrene Isachsens supper», Gyldendal 2014)

Vi steker, koker, sylter og marinerer den, slik vi gjør med andre grønnsaker. Noen av oss baker den i ovnen og lager pure av den.

Andre lager paprikasaus.

MIDDELHAVSPAI MED PAPRIKA

Paibunn:
3 dl hvetemel (ca 180 g) 150 g smør, 2-3 ss kaldt vann

Fyll:
100 g fetaost, 1 gul paprika 2 vårløk, 4 fedd hvitløk 3 tomater, 3 egg 3 dl matfløte, 1 ts salt, nykvernet pepper,finhakket frisk timian

Slik gjør du:
Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens.

Får du den ikke samlet må du tilsette ekstra vann. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.
 Har du ikke foodprosessor tilsetter du mel i en bolle og gnir inn smør med fingertuppene til det blir en smulet masse.

 Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.

Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.

Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform.

Fjern det øverste laget med bakepapir, vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.

Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek paibunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.


Fyll:
Skjær ost, paprika, vårløk og hvitløk i små biter. Tomat skjæres i skiver.
Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.
Fordel de oppkuttede grønnsakene og osten i eggeblandingen og legg tomatskivene på toppen.
Stek paien midt i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter. Server paien lun med frisk finhakket timian og en enkel salat.

Oppskrift: Melk.no

Nordmenns konsum av paprika er doblet på ti år og har nå passert 14 000 tonn i året. Den røde paprikaen er aller mest populær.

I det siste er det den nye, spisse snack-paprikaen som har stått for økningen på 12 prosent hos Bama.

PAPRIKA

• Den mildeste av pepperfruktene, med søt og aromatisk smak.

• Egentlig en stor variant av chilipepper. At paprikaen mangler den styrken som kjennetegner chillipepper, skyldes en genvariant som ble oppdaget og utviklet i Ungarn.

• Frukt i botanisk forstand, men brukes som grønnsak i matlaging.

• Fins i sterkere og svakere varianter og i forskjellige farger, blant annet rød, gul, grønn og oransje.

• På engelsk kalles paprika ofte« bell pepper», som viser til den vanlige, klokkeformede fasongen.

• Skallet til paprikaen er blankt og glatt, men formen kan variere mye.

• Inneholder usedvanlig mye C-vitamin, langt mer enn for eksempel tomat.
Kilder. frukt.no, bama.no, Wikipedia

Å spise paprika er lurt. Den er proppfull av vitaminer. Fem ringer paprika og du har dekket C-vitaminbehovet ditt for en dag. aller mest C-vitamin er det i den gule.

Og for vitaminenes del er det faktisk best å spise den rå.

Mateventyr Paprikaen startet et nytt kapitel i norsk matvarehistorie.

<strong>ANVENDELIG:</strong> Paprikaen er god på grillen også. Foto HANS ARNE VEDLOG
ANVENDELIG: Paprikaen er god på grillen også. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Noen år etter den første, sure paprikaen hadde inntatt Norge begynte nye grønnsaker og frukter å strømme inn i landet.

- Kiwien ble også en kjempehit, men paprikaen står i en særklasse, sier Kåsin.

- Jeg vil si det så sterkt at paprikaen åpnet Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer