FARGERIK: Den første kassa som ble importert var fylt med grønn, sur paprika, men det hindret ikke paprikaen i å bli en kjempehit. Salget tok helt av. Her paprika i skjønn forening på en messe for økologiske produkter. Foto: LEIV GUNNAR LIE
FARGERIK: Den første kassa som ble importert var fylt med grønn, sur paprika, men det hindret ikke paprikaen i å bli en kjempehit. Salget tok helt av. Her paprika i skjønn forening på en messe for økologiske produkter. Foto: LEIV GUNNAR LIEVis mer

Verken før eller senere har Norge sett noe liknende med et landbruksprodukt

Paprikaen åpnet Norge.

• Flere matsaker på db.no/mat

- Å bruke paprikaen rå? Aldri i verden, sier den norsk-italienske kokebokforfatteren Mariangela di Fiore. Hun snakker om slekt og venner i Italia.

FRUKT : I botanisk forstand er paprikaen faktisk en frukt, men den behandles som grønnsak. Alle typer paprika begynner som grønn.  Foto: METTE MØLLER
FRUKT : I botanisk forstand er paprikaen faktisk en frukt, men den behandles som grønnsak. Alle typer paprika begynner som grønn. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Italienere er glad i paprika og bruker den daglig. Men rå? Ikke tale om.

Å knaske paprika slik nordmenn gjør er uvanlig. Så er heller ikke paprikaens historie lang i Norge.

I 1970 var paprikaen ukjent i butikkene.

NORSK: Paprika på brødskiva. Foto: METTE MØLLER
NORSK: Paprika på brødskiva. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Den var så eksotisk at de færreste nordmenn hadde prøvd den.

Grønn og sur - Jeg husker da den kom, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Den første kassa var fylt av grønn, sur paprika. En kasse var alt man tok sjansen på å importere. 

FORVIRRING: Bestiller du pizza med peperoni i Italia får du pizza med paprika. Peperoni-pølsa kaller italienerne salami. Foto: KRISTIN VALLA
FORVIRRING: Bestiller du pizza med peperoni i Italia får du pizza med paprika. Peperoni-pølsa kaller italienerne salami. Foto: KRISTIN VALLA Vis mer

«Vi får se hvordan det går», var holdningen på begynnelsen av 1970-tallet.

Importøren hadde ikke behøvd å bekymre seg. Salget tok helt av.

Paprika-landet Verken før eller seinere har Norge sett noe liknende med et landbruksprodukt.

MiDDELHAVSPAI: Deilig pai med gul paprika. Foto: melk.no
MiDDELHAVSPAI: Deilig pai med gul paprika. Foto: melk.no Vis mer

Et års tid etter at den første paprikaen kom, reiste Kåsin på tur til Finnmark. Der, i verdens nordligste butikk, fant hun en hel binge stappfull av paprika.

- Midt mellom poteter, løk og purre hadde kjøpmannen et kjempelager. Paprikaen red landet, alle skulle ha den, forteller hun.

Fylt med risotto Hva vi brukte den til?

TOMAT-OG PAPRIKASUPPE: Enkel å lage med en smak de fleste vil like. Foto: PAUL PAYEWONSKY
TOMAT-OG PAPRIKASUPPE: Enkel å lage med en smak de fleste vil like. Foto: PAUL PAYEWONSKY Vis mer

Vi knasket den rå, pyntet brødskivene med den, fylte den med risotto, hadde den i gryteretter og la den på den nye, spennende retten pizza.

I dag er vi blitt mer som italienerne.

Vi steker, koker, sylter og marinerer den, slik vi gjør med andre grønnsaker. Noen av oss baker den i ovnen og lager pure av den.

Andre lager paprikasaus.

Nordmenns konsum av paprika er doblet på ti år og har nå passert 14 000 tonn i året. Den røde paprikaen er aller mest populær.

I det siste er det den nye, spisse snack-paprikaen som har stått for økningen på 12 prosent hos Bama.

Å spise paprika er lurt. Den er proppfull av vitaminer. Fem ringer paprika og du har dekket C-vitaminbehovet ditt for en dag. aller mest C-vitamin er det i den gule.

Og for vitaminenes del er det faktisk best å spise den rå.

Mateventyr Paprikaen startet et nytt kapitel i norsk matvarehistorie.

ANVENDELIG: Paprikaen er god på grillen også. Foto HANS ARNE VEDLOG
ANVENDELIG: Paprikaen er god på grillen også. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Noen år etter den første, sure paprikaen hadde inntatt Norge begynte nye grønnsaker og frukter å strømme inn i landet.

- Kiwien ble også en kjempehit, men paprikaen står i en særklasse, sier Kåsin.

- Jeg vil si det så sterkt at paprikaen åpnet Norge.