FARGERIK: Den første kassa som ble importert var fylt med grønn, sur paprika, men det hindret ikke paprikaen i å bli en kjempehit. Salget tok helt av. Her paprika i skjønn forening på en messe for økologiske produkter. Foto: LEIV GUNNAR LIE
FARGERIK: Den første kassa som ble importert var fylt med grønn, sur paprika, men det hindret ikke paprikaen i å bli en kjempehit. Salget tok helt av. Her paprika i skjønn forening på en messe for økologiske produkter. Foto: LEIV GUNNAR LIEVis mer

Verken før eller senere har Norge sett noe liknende med et landbruksprodukt

Paprikaen åpnet Norge.

• Flere matsaker på db.no/mat

- Å bruke paprikaen rå? Aldri i verden, sier den norsk-italienske kokebokforfatteren Mariangela di Fiore. Hun snakker om slekt og venner i Italia.

FRUKT : I botanisk forstand er paprikaen faktisk en frukt, men den behandles som grønnsak. Alle typer paprika begynner som grønn.  Foto: METTE MØLLER
FRUKT : I botanisk forstand er paprikaen faktisk en frukt, men den behandles som grønnsak. Alle typer paprika begynner som grønn. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Italienere er glad i paprika og bruker den daglig. Men rå? Ikke tale om.

Å knaske paprika slik nordmenn gjør er uvanlig. Så er heller ikke paprikaens historie lang i Norge.

I 1970 var paprikaen ukjent i butikkene.

NORSK: Paprika på brødskiva. Foto: METTE MØLLER
NORSK: Paprika på brødskiva. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Den var så eksotisk at de færreste nordmenn hadde prøvd den.

Grønn og sur - Jeg husker da den kom, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Den første kassa var fylt av grønn, sur paprika. En kasse var alt man tok sjansen på å importere. 

FORVIRRING: Bestiller du pizza med peperoni i Italia får du pizza med paprika. Peperoni-pølsa kaller italienerne salami. Foto: KRISTIN VALLA
FORVIRRING: Bestiller du pizza med peperoni i Italia får du pizza med paprika. Peperoni-pølsa kaller italienerne salami. Foto: KRISTIN VALLA Vis mer

«Vi får se hvordan det går», var holdningen på begynnelsen av 1970-tallet.

Importøren hadde ikke behøvd å bekymre seg. Salget tok helt av.

Paprika-landet Verken før eller seinere har Norge sett noe liknende med et landbruksprodukt.

MiDDELHAVSPAI: Deilig pai med gul paprika. Foto: melk.no
MiDDELHAVSPAI: Deilig pai med gul paprika. Foto: melk.no Vis mer

Et års tid etter at den første paprikaen kom, reiste Kåsin på tur til Finnmark. Der, i verdens nordligste butikk, fant hun en hel binge stappfull av paprika.

- Midt mellom poteter, løk og purre hadde kjøpmannen et kjempelager. Paprikaen red landet, alle skulle ha den, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylt med risotto Hva vi brukte den til?

TOMAT-OG PAPRIKASUPPE: Enkel å lage med en smak de fleste vil like. Foto: PAUL PAYEWONSKY
TOMAT-OG PAPRIKASUPPE: Enkel å lage med en smak de fleste vil like. Foto: PAUL PAYEWONSKY Vis mer

Vi knasket den rå, pyntet brødskivene med den, fylte den med risotto, hadde den i gryteretter og la den på den nye, spennende retten pizza.

I dag er vi blitt mer som italienerne.

Vi steker, koker, sylter og marinerer den, slik vi gjør med andre grønnsaker. Noen av oss baker den i ovnen og lager pure av den.

Andre lager paprikasaus.

Nordmenns konsum av paprika er doblet på ti år og har nå passert 14 000 tonn i året. Den røde paprikaen er aller mest populær.

I det siste er det den nye, spisse snack-paprikaen som har stått for økningen på 12 prosent hos Bama.

Å spise paprika er lurt. Den er proppfull av vitaminer. Fem ringer paprika og du har dekket C-vitaminbehovet ditt for en dag. aller mest C-vitamin er det i den gule.

Og for vitaminenes del er det faktisk best å spise den rå.

Mateventyr Paprikaen startet et nytt kapitel i norsk matvarehistorie.

ANVENDELIG: Paprikaen er god på grillen også. Foto HANS ARNE VEDLOG
ANVENDELIG: Paprikaen er god på grillen også. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Noen år etter den første, sure paprikaen hadde inntatt Norge begynte nye grønnsaker og frukter å strømme inn i landet.

- Kiwien ble også en kjempehit, men paprikaen står i en særklasse, sier Kåsin.

- Jeg vil si det så sterkt at paprikaen åpnet Norge.