Du leser nå Dagbladet Pluss

Veronicas jul var fylt med alkohol og krangling: - Jeg ble utrygg og lei meg da foreldrene mine drakk

Jula er høysesong for selskapligheter der alkohol inngår. Slik sier du ifra til de som drikker for mye.

GRUET SEG TIL JUL: Veronica Rolid opplevde som barn at alkoholen tok for stor plass i julen. I mange år stod hun over julefeiringen. I dag som voksen tar hun julen tilbake. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GRUET SEG TIL JUL: Veronica Rolid opplevde som barn at alkoholen tok for stor plass i julen. I mange år stod hun over julefeiringen. I dag som voksen tar hun julen tilbake. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

For Veronica Rolid var barndommens julefeiringer preget av alkohol og krangling.

- Jula skal være en familiefest, ikke en fyllefest, sier Rolid.

I leiligheten sin på Sandaker i Oslo har hun fått fram julestrømpene og satt opp juletreet. Nå gleder hun seg til en hyggelig og normal jul. De første årene etter at hun ble voksen var det ikke slik. Rolid ville helst jobbe i jula, som hun forbandt med vonde minner.

- Det begynte alltid koselig. Men utover kvelden ble det mye alkohol og dårlig stemning. Barn merker slikt fortere enn voksne tror.

For mange er akevitt, juleøl og rødvin noe som hører med til juleferingen. Oppfatningen av hva som er nok kan også være temmelig forskjellig fra person til person. Det skal ikke så mye til før den gode julestemningen går i knas som et krystallglass mot parketten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.