Vet du hva du får i deg? Chilinøtter er innbakt i fett, salt, stivelse og sukker

Har mye mindre næringsverdi enn naturlige nøtter.

INNBAKT: Mange smaker bra, men i det øyeblikket du velger innbakte nøtter, minsker næringsverdien. Foto: ERIK HELGENESET
INNBAKT: Mange smaker bra, men i det øyeblikket du velger innbakte nøtter, minsker næringsverdien. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat 
  (Bramat.no): Nøtter er rike på fett, men sunt fett. Dessuten er de en god kilde til fiber og protein.

Du kan med god samvittighet spise nøtteblandinger som inneholder rene og naturlige nøtter.

En håndfull er et perfekt mellommåltid, men store mengder kan også gi deg mye energi.

Les også: Derfor bør du spise nøtter

Styr unna innbakte nøtter Når nøttene er innbakt i stivelse, sukker, salt og kanskje også palmeolje, minsker næringsverdien på nøttene betraktelig.

Innholdet av raffinerte karbohydrater og uheldig fett gjør nøttene til et usunt valg.

Naturlige nøtter har derimot et lavt innhold av sukker og andre karbohydrater.

Les også: Slank av nøtter

Sjekk hvilken olje som er brukt Nøtter som har smak er også tilsatt olje.

Dersom det står vegetabilsk olje i ingredienslisten, er det stor sannsynlighet for at dette er den usunne palmeoljen.

Heldigvis har de fleste produsentene gått over til andre typer oljer.

I denne testen er det kun en type som inneholder palmeolje.

Les også: Norge, det nye palmeoljefrie landet?

Når produsentene bruker sunne oljer så er de som regel flinke til å opplyse om dette. Nøtter som inneholder rapsolje eller solsikkeolje, vil være et bedre valg.

Da vil nøttene inneholde mer umettet fett i motsetning produkter med palmeolje.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på hvor mye protein, sukker, mettet fett, fiber og salt nøtteposene inneholder per 100 gram.

Mye karbohydrater, sukker, mettet fett og salt har trukket ned, mens mye protein, og fiber har trukket opp. Vi har valgt å gi terningkast 2-4 i denne testen. Grunnen til at vi ikke går lavere enn 2, er fordi nøtter tross alt er sunt.

Grunnen til at vi ikke går høyere enn 4, er fordi disse nøttene er mindre sunne enn en del andre nøtter fordi de er tilsatt både salt, sukker og stivelse.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Den Lille Nøttefabrikken Store chilinøtter med krydder Mer protein enn de andre, og ok innold av sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Brynild Gruppen AS Den Lille Nøttefabrikken Sprø chilinøtter hot chili Mer protein enn de andre, og ok innold av sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Brynild Gruppen AS Nøtte Chilinøtter Mer protein enn de andre, og ok innold av sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Brynild Gruppen AS REMA 1000 Chilinøtter Mindre protein og litt mer sukker og mettet fett enn vinnerne, men også litt mindre salt. Karakter: Produsent: REMA 1000 Eldorado Chilinøtter Mindre protein og mer salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Unil AS Earth Control Hot chili peanuts Mindre salt enn de andr,e men også mer mettet fett. Inneholder palmeolje! Karakter: Produsent: System Frugt AS Les mer på Bramat.no:
Brønnkarse, den sunneste grønnsaken av alle!
Godt voksen? Slik kan du holde deg frisk
Fyldig rabarbrasuppe