Vet du hvilken vei barnesetet skal stå?

Åtte av ti norske foreldre gjør dette feil.

RIKTIG BRUK AV BARNESETET: Barna bør sitte med ryggen mot kjøreretningen til de er fire år, minst. Følger du dette rådet, blir kjøreturen langt tryggere for barna dine. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
RIKTIG BRUK AV BARNESETET: Barna bør sitte med ryggen mot kjøreretningen til de er fire år, minst. Følger du dette rådet, blir kjøreturen langt tryggere for barna dine. FOTO: Egil Nordlien HM FotoVis mer

Svenskene er ifølge Trygg Trafikk verdensmestre i barnesikring og lar ungene sitte mot kjøreretningen også når de er fylt to. De fleste norske foreldre snur derimot bilsetet, til tross for at det øker dødsrisikoen dramatisk.

En undersøkelse gjort av Trygg Trafikk viser at åtte av ti norske barn under fire år sitter med kjøreretningen i bil, en løsning som mangedobler faren for å bli drept eller alvorlig skadet i en ulykke, sammenlignet med å sitte bakovervendt.

Myndighetene anbefaler at barn sitter bakovervendt i bilen fram til de er fire, men de fleste norske foreldre velger likevel å snu setet lenge før barnet er fylt to år, ifølge Trygg Trafikk.

Sverige er best Slik er det ikke i Sverige. Landet er verdensledende på sikring av barn i bil, og i en særstilling når det gjelder lavt antall trafikkdrepte og skadede per år.

Hele 80 prosent av alle svenske toåringer sitter bakovervendt i bilen.

- I Sverige har de kommet mye lenger i å bruke bakovervendt sikring i bil. Myndighetene i Sverige har aldri veket fra anbefalingene om bakovervendt bilsikring. I Norge har det opp gjennom årene vært litt mer fram og tilbake i hva som er blitt anbefalt, sier Elen Zickfeldt, prosjektleder i Trygg Trafikk.

Anbefalt av Saab og Volvo På 1960-tallet gikk bilprodusentene Saab og Volvo - i samarbeid med myndighetene - ut med sterke anbefalinger om bakovervendt bilsikring av små barn.

Rickard Cosini, kommunikasjonsansvarlig i Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF), mener at dette er mye av årsaken til at de aller fleste svenske småbarn sitter bak fram i bilen den dag i dag.

- Her i Sverige har anbefalingene hele tiden vært at bakovervendt er den aller sikreste måten å sitte i bilen for et barn, sier Cosini.

Men selve lovverket ser ikke annerledes ut i Sverige enn i Norge på dette området. Det er med andre ord ikke påbudt med bakovervendt bilsikring hos svenskene heller. Det er derimot en offisiell anbefaling at barna sitter bak fram i bilen fram til de er fire år.

Store og tunge barnehoder Forskjellen mellom forovervendt og bakovervendt sikring i bil er dramatisk. Forskning basert på kollisjonstester og data fra reelle ulykker viser at risikoen for alvorlig skade eller død reduseres med hele 90 prosent hvis barna sitter i bakovervendt bilstol, ifølge Trygg Trafikk.

Årsaken til dette er at hodet til mindre barn er mye større og tyngre i forhold til resten av kroppen, sammenlignet med større barn og voksne. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet hos barn.

Når barnets tunge hode kastes fram i en eventuell kollisjon, samtidig som kroppen holdes på plass av selene i bilstolen, blir belastningen langt større enn den blir for en voksen. Det øker faren for skade dramatisk.

Opptatt av sikring Trafikkulykkesforsker Trond Boye Hansen ved Oslo Universitetssykehus er midtveis i en treårig pilotundersøkelse om bilulykker i Norge. Denne undersøkelsen viser at de aller fleste foreldre er opptatt av å sikre barna sine riktig i bilen. Riktig sikring kan bety forskjellen mellom liv og død.

- Vi ser en tendens til at barn som er riktig sikret i bilen, ofte klarer seg nesten uskadd fra ulykker. Dette gjelder selv i de tilfeller når andre i bilen blir kraftig skadet eller til og med dør. Det aller viktigste er at foreldre blir bevisste på riktig sikring av barna i bilen, sier Boye Hansen.

Bilsyke og misfornøyde barn Trygg Trafikk har i mange år jobbet aktivt for å informere om bakovervendt sikring.

- I fjor hadde vi en nasjonal informasjonskampanje sammen med forsikringsselskapet If, hvor vi blant annet spurte foreldre om årsaken til hvorfor de ikke velger bakovervendt sikring til barnet sitt. De vanligste svarene vi fikk, var bilsyke eller misfornøyde barn, liten bil og dårlig beinplass, forteller Zickfeldt.

Mål: Svensk nivå Ifølge Trygg Trafikk er ingen av disse grunnene gode nok for å snu barnet med kjøreretningen.

- Det er ikke skadelig for et barn å sitte med bøyde bein, og de synes som oftest ikke at dette er spesielt ubehagelig heller. Ta pauser og lytt til barna, oppfordrer Zickfeldt.

Trygg Trafikks klare oppfordring er å la barnet sitte bakovervendt til det er rundt fire år. Målet er å endre holdningene til foreldre, slik at vi blir like gode på bakovervendt sikring i bil som det de er i Sverige.

NB: Husk kollisjonsputa! Kollisjonsputa har reddet mange liv, men husk at det er livsfarlig for et lite barn å sitte bakovervendt med en aktiv kollisjonspute i ryggen.

LES OGSÅ:
Stor test av støyende leker
Her får Silja (5) botox
- Vi må presse barna mer
Disse navnene går aldri av moten

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

ADVARER: Elen Zickfeldt er prosjektleder i Trygg Trafikk.
ADVARER: Elen Zickfeldt er prosjektleder i Trygg Trafikk. Vis mer