<strong>UNNSELIG:</strong> Det kan være vanskelig å få øye på stoppekrana. Foto: HEGE HØPFNER/NEWSWIRE
UNNSELIG: Det kan være vanskelig å få øye på stoppekrana. Foto: HEGE HØPFNER/NEWSWIRE Vis mer

Vet du hvor den andre stoppekrana er?

Mange boligeiere er ikke klar over at de har flere. Det kan bli dyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside: De fleste boligeiere, og alle huseiere har minst én stoppekran i boligen, og forhåpentligvis vet du ikke bare hvor den er, du passer på skru den igjen når du reiser bort.

Visste du at du også har en utendørs stoppekran? Fra kommunal vannledning og inn i boligen går det en privat vannledning med en egen utendørs stoppekran.

- Hvor denne krana er, er nødvendig å vite hvis du trenger å stenge vanntilførselen til boligen, for eksempel ved en vannlekkasje, sier rørleggermester Ben Schreier i Varme & Bad i en pressemelding.

Dette er spesielt viktig om stoppekrana innendørs er litt gammel og vanskelig å stenge.

Tips: Er din gammel og litt treig, bør du passe på å åpne og lukke den med jevne mellomrom, slik at ikke stoppekrana gror fast.

Vet ikke hvor den er Om krana inne er vanskelig å stenge skikkelig, må man bruke utendørs stoppekran.

- Vi rykker stadig ut på jobber der vi ikke får stengt innendørs stoppekran, og så viser det seg at boligeier ikke vet hvor utendørskrana er.

Det kan bli dyrt. I beste fall må du betale for at rørleggeren leter, eventuelt graver etter stoppekrana. I verste fall må kommunen stenge vanntilførselen til hele gata.

Ikke bare tar det ekstra tid, og vannet rekker å gjøre ekstra skade på boligen din. Du må også betale rørlegger ekstra.

Vet ikke du hvor stoppekrana er, bør du se etter den med en gang. Er den ikke lett synlig, kan du ta kontakt med vannverket, som skal ha tegninger over hvor den er plassert.

Du bør også sjekke at du har redskap tilgjengelig for å åpne den. For i motsetning til innendørs stoppekraner som stenges ved å vri på en hendel eller et hjul, trenger du sannsynligvis en unbraco-lignende nøkkel for å åpne eller stenge utestoppekrana.

<strong>EKSTRA:</strong> Det kan hende du må ha ekstra verktøy for å stenge krana. Sørg for å oppbevare dette på et lett tilgjengelig sted.  Foto: HEGE HØPFNER/NEWSWIRE
EKSTRA: Det kan hende du må ha ekstra verktøy for å stenge krana. Sørg for å oppbevare dette på et lett tilgjengelig sted. Foto: HEGE HØPFNER/NEWSWIRE Vis mer

SMART: NRL-stoppen lar deg stenge av vannet med et tastetrykk

Ikke glem de andre stoppekranene ... I tillegg til hovedstoppekran inne og ute, er det mange som har flere, små stoppekraner tilknyttet for eksempel oppvaskmaskin og vaskemaskin. På kjøkkenet er det også mulig å få stoppekran integrert i kjøkkenkrana.

Har du ikke stoppekraner tilknyttet oppvaskmaskin og vaskemaskin, er dette forholdsvis enkelt å få installert, men som for alle VVS-installasjoner må du få en fagperson til å gjøre jobben for deg.

Har du en nyere bolig, eller investert i nytt VVS-anlegg de siste par årene, er det imidlertid ikke sikkert du trenger.

Det er påbudt med lekkasjesikring, gjerne også kalt vannstopp, i alle boliger som er bygget etter 1. juli 2011.

Dette kan også etterinstalleres, for eksempel i forbindelse med at du bytter varmtvannsbereder. Waterguard er ett av systemene som skal fange opp om det oppstår lekkasje, altså uvanlige trykkendringer i vannledningen, og vil stenge vanntilførselen til de aktuelle sonene.

Les mer: Ikke glem de små stoppekranene

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

DETTE SIER REGELVERKET

«Alle eiendommer tilknyttet kommunal vannledning skal ha en utvendig stengeventil.  

Stengeventilen skal være tilgjengelig, manøvrerbar og av godkjent type.

Plasseringen skal være så nær den kommunale ledningen som mulig, men innenfor eiendomsgrensen.  

Stengeventilens plassering skal være markert, for eksempel med skilt på husveggen,» heter det i Oslo kommune.

(Ordlyden kan variere noe fra kommune til kommune.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer