MIAMI BEACH: Den norske krona er ganske sterk for tida. Landene hvor du får mest valuta for pengene kontra sommerferien i fjor, er særlig USA, Storbritannia og Japan, forteller forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Dnb Nor.  Arkivfoto:  EIVIND PEDERSEN
MIAMI BEACH: Den norske krona er ganske sterk for tida. Landene hvor du får mest valuta for pengene kontra sommerferien i fjor, er særlig USA, Storbritannia og Japan, forteller forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Dnb Nor. Arkivfoto: EIVIND PEDERSENVis mer

Vet du hvor du får mest igjen for feriepengene?

Du kan spare titusener på å velge rett strand.

(Dagbladet): Har du ikke bestilt sommerferien ennå? Da kan det være lurt å sjekke hvilke land som er billigst å reise til.

Prisene på hoteller, restaurantbesøk, kulturelle opplevelser og shopping, varierer sterkt mellom landene viser prissammenlikninger Eurostat, EUs statistikkontor har laget.

Mens hotellprisene i Oslo ligger 55 prosent over snittet i Europa, peker Danmark seg ut som det aller dyreste landet når det gjelder prisnivået på overnattinger og restauranter: - 57 prosent over snittet for de andre 34 landene som inngår i statistikken.

Over og under snittet Også Irland, Finland, Sveits og Belgia er dyre land å feriere i.

I den motsatte enden av skalaen ligger Albania.

Her er prisene på hoteller og restauranter 62 prosent under EU-gjennomsnittet, ifølge Danmarks Statistik, som har analysert tallmaterialet fra Eurostat.

Billige storbyer Nest billigst er Bulgaria, fulgt av Makedonia og Romania. Også Serbia, Ungarn og Tyrkia er rimelige å feriere i.

REKKER LANGT: I Tyrkia rekker feriepengene dobbelt så langt som for eksempel i Italia, hevder Lena Petersson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour. Arkivfoto: EIVIND PEDERSEN
REKKER LANGT: I Tyrkia rekker feriepengene dobbelt så langt som for eksempel i Italia, hevder Lena Petersson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour. Arkivfoto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

- Tyrkia er et godt tips, der rekker pengene dobbelt så langt som for eksempel i Italia. I tillegg er kvaliteten på hotellene bra, det er et vakkert land som er rikt på historie og kultur, sier Lena Petersson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour.

I de populære storbyene Praha og Budapest kan du få mye ut av ferie- og skattepengene i sommer.

I Tsjekkia kan du kutte reisebudsjettet med 41 prosent, målt mot snittet i EU-landene.

I Ungarn er prisene på hoteller og restauranter «bare» 39 prosent lavere enn snittet, mens gjennomsnittsprisene på klær og sko er 14 prosent lavere og prisene på alkohol 16 prosent lavere enn i andre EU-land.

Spania framfor Frankrike Vil du til landene rundt Middelhavet, gjør du lurt i å velge Spania framfor Italia eller Frankrike.

BULGARIA: Badeliv på den bulgarske solkysten - Sunny Beach. Bulgaria er det nest billigste landet i Europa å feriere i denne sommeren. Foto: TRULS BREKKE
BULGARIA: Badeliv på den bulgarske solkysten - Sunny Beach. Bulgaria er det nest billigste landet i Europa å feriere i denne sommeren. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Dyrest er Frankrike, med hotell- og restaurantpriser 21 prosent over snittet i EU.

Prisnivået i Hellas ligger to prosent over EU-gjennomsnittet.

Men på en del av de mindre øyene er prisene på vei ned, ifølge Per Arne Villadsen, daglig leder reisebyråkjeden i Berg Hansen.

- Rimeligst er det å reise dit grekerne selv bor, ikke til de typiske turistøyene, sier han.

Ut av Europa Beveger du deg utenfor Europa, kan du få mye ferie for pengene - selv om flybillettene ofte er dyrere enn lavprisflybillettene til Europa.

- Mange benytter de lange skoleferiene til å dra på langferie, til Thailand, Vietnam og Kambodsja. Flybillettene er gjerne dyre, mellom 6000 og 8000 kroner, men til gjengjeld er det svært rimelig å bo og spise, sier Peterson.

Når et måltid koster 20- 30 kroner - og hele familien reiser - tjenes flybilletten inn bare på ei uke, hevder hun.

Tenk helhetlig Det lønner seg å se på reisen i sin helhet, flyreise og hotell sammen med hvor mye det koster å feriere i landet, påpeker Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Dnb Nor.

- Det kan være billige flyreiser som frister, men noen ganger kan det være verdt å betale mer for reisen fordi det er billigere å bo, spise og handle, sier hun.

Også kronekursens utvikling har stor betydning for hvor det lønner seg å feriere.

- Den norske krona er ganske sterk for tida. Landene hvor du får mest valuta for pengene kontra sommerferien i fjor, er særlig USA, Storbritannia og Japan, sier Sandmæl.

Dollar og pund skal ned Ifølge Dnb Nors prognoser skal dollar, pund og yen ytterligere ned fra dagens nivå i juli.

Svenskekrona er derimot dyrere enn i fjor sommer, og blir litt dyrere i juli, ifølge prognosene.

Sveitsiske franc er blitt mye dyrere siden i fjor sommer, men den ventes å bli litt billigere i juli.