DYR MORO: Mange kjører med skiboksen på taket permanent. Det blir dyrt i lengden.  Bilde: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
DYR MORO: Mange kjører med skiboksen på taket permanent. Det blir dyrt i lengden. Bilde: PER ERVLAND / DINSIDE.NOVis mer

Vet du hvor mye skiboksen egentlig koster deg?

Gir 11 prosent høyere drivstofforbruk, ifølge ADACs tester.

• Flere bilsaker på db.no/bil.

DinSide.no: Det fokuseres kraftig på rullemotstand i dekk, vektbesparelser og annet som kan være med på å senke forbruket av drivstoff, og hvert enkelt punkt teller.

I tillegg har naturligvis føret mye å si, og forbruket er derfor jevnt over alltid høyest om vinteren.

Men nå har tyske ADAC gjort tester for å se hva som bidrar mest til økt forbruk av drivstoff i vintersesongen, og den soleklare synderen er kåret.

Skiboksen gir nemlig hele 11 prosent høyere forbruk i en hastighet på 80 kilometer i timen, ifølge ADAC.

Flere feller ADAC legger til at skiboksen gir et ekstra forbruk på 0,2 liter per mil ved 130 kilometer i timen, men det er tross alt en hastighet du må utenlands for å holde med loven i hånd.

Men det er ikke bare skiboksen som gjør at drivstoffregningene går i været.

Om vinteren bruker vi varmetråder i rutene, oppvarmet ratt, setevarmere, og annet utstyr som trekker strøm. Og trekker det strøm, så trekker det drivstoff, for energien må komme fra et sted.

Slankekur Er du blant dem som kjører med bilen full av ting du ikke trenger, så rydd. En ting er at slett ikke alle bilforsikringer dekker innholdet i skiboksen, og det gjelder selv om den skulle være låst. Og skulle du først planlegge langtur, så husk å pakke riktig.

For høy vekt er selvsagt også med på å dra opp forbruket, og det er ikke uten grunn at bilprodusentene gjør nær sagt hva som helst for å holde totalvekten på bilen lav.

ADAC trekker fram at 100 kilo ballast i gjennomsnitt utgjør tre centiliter høyere forbruk på mila.

Husk også at det er vektgrenser for hvor mye det er tillatt å frakte på taket.

Gir tidlig Generelt kan det sies at turtall er synonymt med forbruk, og å gire tidlig er derfor også med på å holde forbruket nede. Her kan det være opp mot 30 prosent å spare, melder Adac.

En bil som bruker rundt 0,4 liter per mil og som kjører 50 kilometer i timen i femtegiret, vil i tredjegir bruke rundt en desiliter mer.

Graden av merforbruk er avhengig av mange forhold, men ovennevnte er gjennomsnittstallene tyske Adac har kommet fram til gjennom flere forskjellige tester og biler.

HØY VEKT KOSTER: Ikke la golfutstyret ligge i bilen mellom slagene. Det øker forbruket på den øvrige kjøringen.  Foto: Suzuki
HØY VEKT KOSTER: Ikke la golfutstyret ligge i bilen mellom slagene. Det øker forbruket på den øvrige kjøringen. Foto: Suzuki Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les mer om bil på DinSide:
Skiboks om vinteren - taktelt om sommeren.