Vet du hvordan du skal gå løs på et granateple?

Oppdag frukten med seks rom og frø.

De vokser på trær og er runde i formen, men der slutter likheten mellom eple og granateple. Ikke er de i slekt - og skal du velge ett å sette tenna i, blir det i alle fall ikke granateplet.

Granateple er ikke engang lett å sette kniven i.  Hvordan du best går løs på den litt utilnærmelige frukten, ser du i videoen over.

RAR SKAPNING: Den er ikke akkurat en frukt du setter tenna i. Granateplet krever litt arbeid og gjerne en kniv. Noen synes det er for strevsomt å få tak i det røde kjernene, men det finnes triks. Til og med triks som gjør at du unngår å få rødfarge over hele deg. Granateple dyrkes i landene rundt Middelhavet, i Afrika og i Sør-Amerika. . Foto: BJØRN RØRSLETT / NN / SAMFOTO.
RAR SKAPNING: Den er ikke akkurat en frukt du setter tenna i. Granateplet krever litt arbeid og gjerne en kniv. Noen synes det er for strevsomt å få tak i det røde kjernene, men det finnes triks. Til og med triks som gjør at du unngår å få rødfarge over hele deg. Granateple dyrkes i landene rundt Middelhavet, i Afrika og i Sør-Amerika. . Foto: BJØRN RØRSLETT / NN / SAMFOTO. Vis mer

Flere tips til å komme på innsiden av frukten finner du i faktaboksen nedenfor.

Seks rom og frø Når du har jobbet deg gjennom det harde skallet og inn til de røde, saftige kjernene venter en smaksbombe. Granateplekjerner smaker søtt, friskt, syrlig og litt bittert på samme tid.

Fruktkjøttet kan være litt geléaktig, der det ligger og venter, fordelt på seks rom. 

GRANATANGREP: Er du ukjent med granateple, kan jakten på kjernene bli en blodrød kamp.Ligg unna hvite klesplagg til du er mer dreven. Skal du spise granateple, er første bud en kniv. Har du først kommet på innsiden, er du snart i mål. Foto: SCANPIX
GRANATANGREP: Er du ukjent med granateple, kan jakten på kjernene bli en blodrød kamp.Ligg unna hvite klesplagg til du er mer dreven. Skal du spise granateple, er første bud en kniv. Har du først kommet på innsiden, er du snart i mål. Foto: SCANPIX Vis mer

Granateple er en frukt som faktisk er gangbar gjennom et helt måltid; i salater, på patéer, som suppe-topping, som tilbehør til fisk og kjøtt, i kaker og desserter.

Er du glad i eksotisk frukt, men litt forvirra på hva de heter? Her er forskjellen på rambutan og litchi.

Vil du ha en pangstart på dagen, dryss granateplefrø over grøt, yoghurt eller musli. Du kan også lage egen jus av granateple.

Vitaminbombe Granateple er ikke bare godt på smak, det er også en vitaminbombe.

SKALLDYR: Kamskjell og blåskjell får et løft med granateplesaus. Foto: METTE MØLLER
SKALLDYR: Kamskjell og blåskjell får et løft med granateplesaus. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Det er god kilde til B5 og B6-vitamin og fiber. Det har ifølge bramat.no ti ganger mer antioksidanter enn appelsiner og 40 ganger mer enn epler.

Den hardhudede frukten kan også skilte med A-vitaminer, E-vitaminer, naturlige fenoler, kalium og folsyre. Og C-vitamin.

Alt i alt ender granateplet opp som sunnere enn appelsinen.

Fruktbarhetssymbol Den røde saften fra kjernene er mer enn én gang kalt sexy. Det er kanskje ikke så rart at granateplet, også kalt grenadin, er kjent som fruktbarhetssymbol.

Mange har tillagt det harde granateplet spesielle egenskaper. Allerede i forhistorisk tid så jøder og egyptere på granateplet som hellig.

Den smårare frukten har vært en viktig nytteplante siden oldtiden.

Medisin og partydrikk Ifølge Wikipedia er det nesten ikke grenser for alt du kan bruke granateple til. Den syrlige saften har i århundrer vært brukt til medisinske formål.

Granateplet er kjent for å være betennelsesdempende, er regnet som et middel til å senke blodtrykket og kan spille en positiv rolle ved for mye kolesterol.

Fargen kan muntre opp den tristeste rett. Eller drikke. Av saften lages en søt sirup, kalt grenadin etter granateple på fransk, som brukes til å sette søt smak og farge på drinker.

HOLDER LENGE:  Granateplet er både vitaminbombe og smaksbombe. Akkurat nå får du den rimelig mange steder. Den harde frukten med det saftige fruktkjøttet holder seg lenge i kjøleskapet. Foto: ELISABETH DALSEG
HOLDER LENGE: Granateplet er både vitaminbombe og smaksbombe. Akkurat nå får du den rimelig mange steder. Den harde frukten med det saftige fruktkjøttet holder seg lenge i kjøleskapet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Les også: Tre deilige drinker med ingefær, lime og mynte.

Og har du noengang lurt på den flotte fargen i Campari? Granateple er svaret, i hvert fall et stykke på vei.

Reiseproviant Akkurat nå ligger det stabler med granatepler i mange butikker. Du kan trygt hamstre om du finner noen som er fine, faste og billige.

Granateple har så god holdbarhet at det i gamle dager ble brukt som proviant ved lange reiser.

Har du granateple i kjøleskapet holder det lenge.

Granateple smaker deilig, men det er en annen frukt som kalles «fruktens indrefilet». Her kan du lese om den.

Vil du utforske granateple, kjøp et litt hardt eksemplar. Det kan godt gi etter for lett håndtrykk, men skal ikke være mykt. At skallet har noen flekker og små brune prikker, er ikke noe å bry seg om.

Det betyr som regel bare at frukten er moden.