BRØD: Tapas bør som regel serveres med en brødrett. Disse hvitløksbrødene blir ekstra gode med litt krydderurter, revet ost og en liten tomatskive på. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN
BRØD: Tapas bør som regel serveres med en brødrett. Disse hvitløksbrødene blir ekstra gode med litt krydderurter, revet ost og en liten tomatskive på. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESENVis mer

Vet du ikke hva du skal servere?

Slik lager du tapas til seks på et kvarter.

Dinside: Med litt planlegging og en enkel kjøreplan, kan du diske opp med tapas til seks på et kvarter.

Med røtter fra Spania er tapas en lettvint løsning som tilfredsstiller nesten alle ganer. Hva passer vel ikke bedre enn å servere tapas til et selskap når tida blir knapp, eller en dag du har agendaen full av annet enn matlaging?

Her er tips til hvordan du snekrer sammen et velsmakende tapasbord på 15 minutter.

Har du andre raske og gode småretter, tips gjerne andre i debatten nedenfor.

Les om byen som er kjent for nydelig tapas.

Tapas du lager på et kvarter Tapas består av mange småretter med gode smaker som ofte baserer seg på hvitløk, chili og tomater.

Når festen står for tur, og tida blir knapp, er tapas den perfekte løsningen hvis du skal servere mat.

SMÅ: Spanske kjøttboller skal ligne på de svenske i størrelse. De trenger ikke være helt runde. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN
SMÅ: Spanske kjøttboller skal ligne på de svenske i størrelse. De trenger ikke være helt runde. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN Vis mer

Alt du trenger er en god del råvarer og et meget raust kvarter.

Lag sammen Er du alene og nybegynner på kjøkkenet, bør du beregne litt ekstra tid.

Alternativt kan du gi de første gjestene en drink, og la dem hjelpe deg med de siste detaljene. Men følger du planen vår, bør dette gå overraskende fort.

Med lukten av nylaget tapas i huset, små lekre retter på bordet og sultne gjester, er alt tilrettelagt for en hyggelig kveld.

Seks enkle småretter Vi har satt sammen våre tapasfavoritter, som du lager på et blunk.

Disse består av spanske kjøttboller, mozzarella og tomat, enkle hvitløksgratinerte skiver og aioli, kyllingvinger, lompe-wraps og til slutt en miks av frukt og grønt.

Det er lurt å beregne om lag 500 gram tapas per person.

Start med kjøttet Klassikeren, de spanske, spicy kjøttbollene er lurt å starte med. De kan holdes varme i ovnen til gjestene kommer.

«Albondigas» er det spanske ordet for kjøttboller, og etter spansk tradisjon skal ikke kjøttbollene være store. Så ha det i bakhodet når du former kjøttmassen.

AIOLI: Ok, vi jukser litt her, med ferdiglaget majones. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN
AIOLI: Ok, vi jukser litt her, med ferdiglaget majones. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN Vis mer

Start med å finhakke chili og hvitløk. Riv parmesanen. Legg kjøttdeigen i en bolle, tilsett egg, parmesan, krydder, chili og hvitløk og bland det hele.

Deretter former du små kjøttboller med en spiseskje og steker kjøttet i stekepanna sammen med litt olje.

Spar tid med enkel aioli Mens de deilige spanske kjøttbollene godgjør seg i panna, kan du lage aiolien. Denne gode hvitløksmajonesen kan brukes som tilbehør til det meste.

Og alt du trenger å gjøre er å røre alt sammen til en jevn dressing.

Ja, du kan faktisk ha både surkål og majones i kaken

Allsidig lompefavoritt En kjapp snackfavoritt i alle selskap er lompe-wrapen. Lomper er ikke nødvendigvis gift med pølser, men kan brukes til en lett og frisk wrap-variant. Her kan du variere etter smak og behag, men vi har valgt å lage en spekeskinkevariant på spidd.

Å sette maten på spidd passer utmerket på et tapasbord, da du kan kombinere ulike råvarer på en delikat og attraktiv måte.

Legg lompene utover og smør et lag med Philadelphia på hele lompa, fyll på med to skiver spekeskinke og litt ruccolasalat. Du kan også friske opp med agurk eller paprika?

WRAP: Ruller med smøreost, skinke og ruccola kan også friskes opp med agurk og kanskje litt paprika eller avocado? Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN
WRAP: Ruller med smøreost, skinke og ruccola kan også friskes opp med agurk og kanskje litt paprika eller avocado? Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN Vis mer

Rull lompene sammen og kutt i tre biter. Stikk små cocktailpinner eller tannpirkere (NB! Velg noen uten smak) gjennom hver bit, og server på et lekkert fat.

Vil du ha pølser også? Her er de beste grillpølsene

Frisk, fargerikt ostespyd Tomat- og mozzarellasalat er en rett mange kjenner til. Det er smakfullt og er kjapt å lage. For å gjøre litt stas på den kjente salaten, kan du tre ingrediensene lagvis på en pinne.

Tre mozzarellakuler eller skiver, tomatene og basilikumblader på spiddene, og dander på et fat.

Smart kjøkkentriks: Slik deler du cherrytomater

En selvfølge på tapasbordet Til tapas serveres det som regel alltid brød, gjerne focaccia, men for å spare tid har vi valgt å kjøpe en ferdig fransk baguett.

Start med å sette ovnen på 200 grader. Skjær baguetten opp i fine tynne skiver, og smør en blanding av finhakket hvitløk og olje på skivene. Dryss over parmesan. Sett skivene inn i ovnen i cirka fem minutter.

Sliter du med å holde krydderurtene friske? Finn ut hvordan her!

Og litt ekstra kjøtt For å sikre at gjestene får fylt opp magesekken skikkelig, kan det være lurt å ha enda en mettende rett.

OSTESPYD: Mozzarella, tomater og basilikum. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN
OSTESPYD: Mozzarella, tomater og basilikum. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN Vis mer

Kyllingklubber eller kyllingvinger er noe som passer perfekt på et tapasbord. For å kunne gjøre det kjappest mulig kan du kjøpe ferdige kyllingvinger i varmedisken på din lokale matvarebutikk, legge i en form og varme opp i noen minutter før servering.

En annen løsning kan være å kjøpe rå kyllingvinger, og steke dem i godt krydder dagen i forveien, for så å varme opp før servering.

En annen matvariant av det lettvinte slaget: Med denne åttitallsklassikeren lager maten seg nesten selv

Gjestene kommer om fem minutter Rett før gjestene kommer, kan du gjøre siste finish. Når du har satt varmrettene i ovnen, kutter du opp litt frisk frukt, og setter fram et par skåler med marinerte oliven.

Tapas kan med fordel bli stående på bordet utover kvelden.

Her er årets grillnyheter i butikkene

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

KYLLING: Kyllingvinger og brød serveres varme. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN
KYLLING: Kyllingvinger og brød serveres varme. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN Vis mer