DRIVKRAFTEN: Sex er den egentlige grunnen til at vi går inn i et parforhold og finner kjærligheten. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
DRIVKRAFTEN: Sex er den egentlige grunnen til at vi går inn i et parforhold og finner kjærligheten. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer

Vi blir lykkeligere av sex

- God sex henger ikke nødvendigvis sammen med at partneren ser optimal ut.

(Dagbladet): Sex er selve limet i parforholdet, fastslår Haakon Aars, psykiater, lege og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo.

- Sex er på mange måter den egentlige grunnen til at vi går inn i parforhold og finner kjærligheten. Seksualitet er selve drivkraften i forholdet, og god sex gir oss en opplevelse av lykke. Hvis forelskelsen går over til å bli kjærlighet, blir sexen en livskvalitet som for mange overgår god vin og mat, sier han.

Stort fokus på vellykkethet, skjønnhet og kropp gjør at mange tror utseende og teknikk er det som avgjør hvor bra sexlivet blir — og dermed hvor fornøyd man blir med livet generelt, mener Aars.

- God seksualitet henger ikke nødvendigvis sammen med at partneren ser optimal ut. God sex handler om kjemi, følelser og en opplevelse av at man har en tilhørighet med partneren, sier han.

1 av 7 misfornøyde Mens seks av ti er fornøyde med sexlivet sitt, er én av sju — 15 prosent — misfornøyde, viser en undersøkelse Synovate og Bente Træen, professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, utførte i fjor.

De som har sjelden sex er minst tilfredse.

- Vi vet fra internasjonale studier at det er en sterk sammenheng mellom tilfredshet med partneren og tilfredshet med sexlivet. I den grad man kan trekke slutningen at å være tilfreds gjør deg lykkelig, kan man si at god sex gjør deg lykkelig. Og er du lykkelig får du god sex, sier Træen.

Men det holder ikke at partneren din er en god elsker, påpeker hun.

- For de aller fleste mennesker — uansett legning — er det en forestilling om at sex er best når du føler deg fysisk og følelsesmessig nær partneren din. Det å ha en fantastisk elsker oppleves av begge kjønn som mindre tilfredsstillende enn å ha en mindre fantastisk elsker som man har følelser for, sier hun.

Lykkehormon Hyppig og god sex utløser flere hormoner som gir lykkefølelse, påpeker sexolog Gro Isachsen.

Når vi har god sex frigjøres de gode hormonene og signalstoffene: oxytocin som gjør oss avslappet, fornøyde og styrker vi-følelsen. Nivået for oxytocin femdobles under orgasmen.

- Jevnlig god sex eller mye nærhet og kos flere ganger i uka holder oxytocinnivået høyt og bidrar til en god relasjon. De som blåser i bagatellene og unngår hverdagskranglene, har gjerne et høyt oxytocinnivå, sier sexologen.

Dopamin er en neurotransmitter som gir belønning og spenning og gjør oss avhengige av det som utløser dopaminen — enten det er snakk om sex eller gambling.

- God sex frigjør også endorfiner som er kroppens egenproduserte smertestiller og dessuten virker depresjonshemmende. Det er også studier som viser at sex forhøyer nivået av østrogen, som igjen kan gi mindre menssmerter, sier Isachsen.

Sover bedre God sex gjør også at vi føler oss avspente og sover bedre — og bedre søvn øker også livskvaliteten.

- Men det kan være en kilde til konflikt at menn får behov for å sove bare få minutter etter sex, mens kvinner ikke får samme trangen før etter ca. en halv time. En årsak til dette er at kvinnekjønnet fortsatt er erigert i en halv time etter en orgasme, sier hun.

Forskning har vist at menn som tømmer sædvæskereservoarene jevnlig har bedre helse og dessuten mindre risiko for å få prostataproblemer.

- Siden bedre helse også gir større lykkefølelse, kan også slike faktorer spille inn positivt, særlig for menn over 50, sier Isachsen.

Når sexen blir for sjelden, fører menns reaksjonsmønster ofte til mindre nærhet og mindre kos, som igjen gjør at oxytocinnivået blir lavere, påpeker sexologen.

- Det kan bidra til å ødelegge vi-følelsen hos paret, sier hun.
Nederlag Sex kan også være en kilde til sorger og frustrasjon, påpeker Frode Thuen, samlivsterapeut og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen.

- Når sexen fungerer bra, kan det være opphav til lykke, men opplever du vanskeligheter i sexlivet, kan det gi en følelse av nederlag, lengsel og frustrasjon. Like mye som sex gir oss glede og lykke, kan det gi oss problemer og utfordringer i parforholdet, sier Thuen.

Han synes sex er oppskrytt.

- Få har det bra seksuelt gjennom hele livet. For mange er sexlivet like mye et konfliktfylt og problematisk område enn kilde til lykke, sier han.

Ikke bare teknikk En årsak kan være at vi er for kravstore, påpeker han.

- Sex er både nytelse og begjær, men har også et viktig relasjonelt aspekt. Det handler om å forstå hverandre, være trygg på hverandre, og ikke minst være fornøyd med egen kropp. Mange deler av vår selvopplevelse blir tydeliggjort når man har sex, og det sliter mange med, sier han.

Sex er ofte en refleksjon av hvordan man har det, både med seg selv og med den andre — en fysisk øvelse i hvordan forholdet fungerer, mener professoren.

- Spørsmålet er hvordan du får et bedre sexliv. Du kan ikke bare bestemme deg for det eller kjøpe en sexmanual og tro at det skal hjelpe. Sex berører ofte en dypere egenskap hos oss enn det rent tekniske. Det kan være vanskelig å forandre, sier Thuen.