Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Vi bruker flere forebyggende medisiner enn noen gang. Men er det bra eller dårlig?

Nye tall fra Reseptregisteret - ekspertene strides om konsekvensene.

ØKNING: – Det er ikke så lett å peke på enkeltområder som bidrar til økningen av medisinbruken, det er mange, sier seniorrådgiver Christian Lie Berg ved Folkehelseinstituttets avdeling for legemiddelepidemiologi. Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX
ØKNING: – Det er ikke så lett å peke på enkeltområder som bidrar til økningen av medisinbruken, det er mange, sier seniorrådgiver Christian Lie Berg ved Folkehelseinstituttets avdeling for legemiddelepidemiologi. Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX Vis mer

I underkant av 70 prosent av befolkningen får et legemiddel på resept i løpet av et år.

–Det er ikke så lett å peke på enkeltområder som bidrar til økningen, det er mange. En generell forklaring er at befolkningen blir eldre, flere behandles, og det brukes mer av nyere legemidler, sier seniorrådgiver Christian Lie Berg ved Folkehelseinstituttets avdeling for legemiddelepidemiologi.

Medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol er blant de som brukes mest. Antallet som brukte blodtrykksmidler økte fra 855 000 til 872 000 i 2016, for kolesterolsenkende var økningen fra 530 000 til 546 000 brukere.

–Har gitt gode resultater

–Dette er en gledelig økning som vil ha en stor effekt på hjertekarsykdommer. På dette feltet har vi sett at forebygging har gitt gode resultater. Risikoen for å dø for tidlig av hjertekarsykdommer har falt dramatisk de senere årene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?