Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vi elsker internasjonale navn

Emma, Sophie og Lucas er noen av de populære internasjonale navnene.

NAVNEVALG: For mange er det viktig at navnene også funker på andre språk. Det synes på navnestatistikken. FOTO: Colourbox
NAVNEVALG: For mange er det viktig at navnene også funker på andre språk. Det synes på navnestatistikken. FOTO: Colourbox Vis mer

Klikk.no har tidligere skrevet om datteren til Sarah Jessica Parker som heter Tabitha. Og datteren til Gwyneth Paltrow og Chris Martin som heter Apple.

Navnene kommer fra USA Men det er ikke akkurat disse navnene som sprenger navnestatistikken i Norge. Mer vanlig er internasjonale navn som Emma, Sofia, Sara og Emilie.

- Det er en internasjonal bølge av navn som skyller over både Norge nå. Dersom du studerer den amerikanske navnestatistikken vil du se at det er de samme navnene som ligger på topp der, som også ligger høyt oppe på den norske statistikken, sier leder i Norsk Navnelag Olav Veka til Klikk.no. ?

På den amerikanske navnetoppen troner Jacob og Isabella, Ethan og Emma. Av navn vi også bruker i Norge ser vi Emma, Sophia, Mia, Daniel og Aleksander. For å nevne noen.

- Norge og Sverige preges av en ganske lik navnestatistikk. Dette er mye fordi særlig den angloamerikanske navnegruppa er populær over hele Europa, sier Veka.

Navnene kommer fra populærkulturen Den svenske navnestatistikken er ganske lik den norske, og viser at blant annet Emma, Lukas, Linnea og William også er blant topp ti i Sverige som i Norge.

- Er det slik at vi henger etter Sverige på noen måte?

- Jeg tror ikke vi henger etter, men noen populære navn kommer fra Sverige. Da tenker jeg særlig på navn som har vært brukt i populære filmer, bøker eller sanger. Fra barnelitteraturen kjenner vi jo Ida, Emil og Malin blant de vanligste. Ellers finnes jo Ronja, Birk, My og andre. Svensk populærkultur har vært viktig del av norsk populærkultur i alle fall i hundre år, sier navneforsker på Universitetet i Bergen Ivar Utne til Klikk.no

Vi får også andre navn som slår an i Sverige først, slik som Linnea, Oskar, Filip og William.

- Det kan ha flere forklaringer, blant annet at de har vært brukt i Norge før, at noen av dem er i bruk også i andre land i Europa, men nok også at vi fanger dem opp fra svenske medier og idoler, sier navneforskeren.

Gamle tradisjoner gir like navn Men det er ikke bare Emil og Ida fra Lønneberget som gir oss navnetrendene. Også gamle tradisjoner gir lik navnestatistikk.

- Det ser ut til at mange navn har gammel tradisjon både i Sverige og Norge, og at vi henter fram samme navn samtidig. Dette henger sammen med at vi er inne i ei tid i mange land der gamle tradisjonsnavn fra over hundre år siden blir hentet tilbake, sier Utne.

Han nevner navn som Julie, Emilie (svensk Emilia og Emilie), Mathilde (svensk Matilda).

- For noen år siden delte vi også Martin, Mattias og Markus/Marcus med svenskene. Det er ikke opplagt hvor disse navnene har begynt. De har passet i tida med gammel tradisjon, sier han.

Her er topp ti svenske navn i 2010 (klikk på lenkene for å se navnenes betydning og opprinnelse):

Gutter: Oscar, William, Lucas, Elias, Alexander, Hugo, Oliver, Theo, Liam, Leo.

Jenter: Maja, Alice, Julie, Linnéa, Wilma, Ella, Elsa, Emma, Alva, Olivia.

Les også:
Her er de mest populære navnene i utlandet
Kjært barn har rare navn
Disse navnene går aldri av moten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

POPPIS I SVERIGE: Emil i Lønneberget var en populær skikkelse også i Norge. Og navnet Emil seilte mot toppen. FOTO: Scanpix
POPPIS I SVERIGE: Emil i Lønneberget var en populær skikkelse også i Norge. Og navnet Emil seilte mot toppen. FOTO: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media