- Vi er litt urolige for at det kan bli vel mange nordmenn her

Stor guide over alt du kan gjøre i Falun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Ved juletider hadde vi solgt flere billetter enn Ski-VM i Oslo i 2011 hadde på samme tid. Og det ble jo en folkefest, sier Falun-VMs kommunikasjonssjef Katarina Medveczky med et smil.

Vi sitter i den store lunsjkafeen ved Lugnet, sportssenteret der Bjørgen, Bardal, Northug og resten av de norske stjernene skal kjempe om edelt metall.

Snøen ligger hvit, løypene er klare, og Mördarbakken er like bratt som alltid.

VM-arrangørene regner med opptil 50 000 publikummere hver dag, og at cirka én av tre vil være norske.

Kompakt sentrum Falun-VM har én stor forskjell fra Holmenkollen. Hos svenskene er det ikke mulig å komme seg inntil løypa uten billett. Dermed kan det bli fristende å ta en fridag fra VM-sirkuset.

I så fall er det mange muligheter.

<strong>VM-BYEN:</strong> Hoppbakken med sitt karakteristiske tårn er selve symbolet for Falun og nær sagt det eneste stedet i byen hvor du ikke kan se tårnet fra. Foto: GJERMUND GLESNES
VM-BYEN: Hoppbakken med sitt karakteristiske tårn er selve symbolet for Falun og nær sagt det eneste stedet i byen hvor du ikke kan se tårnet fra. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

- Selv om du ikke er interessert i ski, er det masse å finne på i Falun. Egentlig altfor mye for et VM-publikum, så de må nok komme tilbake seinere og se resten, sier Anders Björkman.

Her er egentlig leder lokalmatprosjektet Taste of Dalarna, men fungerer nå som den reneste turistambassadør for en norsk journalist på visitt.

Han har vist fram Faluns kompakte sentrum med Gamla Posten-parkeringen hvor det blir øltelt og baluba hver kveld, Stora torget hvor Kristine kyrka vil være bakteppe for medaljeseremoniene, Dalarnas Museum, Östra Hamngatan som vil forvandles til markedsgate, og Fisktorget hvor isskulpturer og lyssetting vil pynte opp vinterkveldene.

<strong>KLART FOR MEDALJEDRYSS:</strong> Snøen ligger hvit og løypene er klare til at Petter Northug og resten av de norske stjernene skal kjempe om edelt metall i Falun. Her fra tikilometeren under verdenscupen i  2011, som Northug vant. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP / NTB SCANPIX
KLART FOR MEDALJEDRYSS: Snøen ligger hvit og løypene er klare til at Petter Northug og resten av de norske stjernene skal kjempe om edelt metall i Falun. Her fra tikilometeren under verdenscupen i 2011, som Northug vant. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Det er bare én ting som bekymrer ham litt før VM-festen.

- Vi er litt urolige for at det kan bli vel mange nordmenn her. Kampen om tribunene er jo like viktig som det som skjer i sporet.

Verdensarv Selv om Falun er hyggelig nok til vanlig - og vil være fullt av liv under VM - er byens største attraksjon en drøy kilometers gange utenfor selve sentrum.

Falu gruva står på UNESCOs verdensarvliste og er en av Söta brors aller største attraksjoner.

- Vi er litt urolige for at det kan bli vel mange nordmenn her

- Man tror at de begynte å grave kobber her allerede på 700-tallet. Det er før det fantes noe Sverige, før vikingtida, begynner gruveguide Olle Wassén, før vi begir oss ned i gangene på det som en gang var Europas største kobbergruve.

På 1600-tallet sto Falun for to tredjedeler av kobberproduksjonen i Europa. Og når Sverige på den tida var en stormakt med besittelser rundt hele Østersjøen, var det mye takket være rikdommen fra gruva i Dalarna.

- Du har ikke sett Sverige før du har sett Stora kopparberget, proklamerer Wassén.

Starten på falukorv Rundturen han geleider turistene på, er rundt 750 meter lang og går ned til 67 meter under bakken. På veien forteller han om både gruvedriften i seg selv og alle bieffektene.

<strong>HURRA FOR NORGE:</strong> På Fricks Konditori i Rättvik har de laget sin egen norgestårta - med en egen forbrødringstvist på flaggfargene. Foto: GJERMUND GLESNES
HURRA FOR NORGE: På Fricks Konditori i Rättvik har de laget sin egen norgestårta - med en egen forbrødringstvist på flaggfargene. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Regelen om at enkene etter forulykkede gruvearbeidere fikk skjenkeløyve, førte til at Falun med 6000 innbyggere ei tid hadde 240 kroer.

Mest kjent er likevel falukorven. Sveriges nasjonalrett er nemlig også et produkt av Falu gruva. Der brukte de okselær til å lage rep til gruvesjaktene.

- På det meste slaktet de 10 000 okser i året for dette. Det ble en himla masse oksekjøtt. Men det var tyske gruveingeniører her, og tyskere er gode til å lage pølse. Først ble pølsene kalt lübeckerkorv, men nå er de kjent som falukorv, forteller gruveguiden.

Egen norskeleir For mange nordmenn vil mye av VM-opplevelsene foregå ikke i Falun, men i Rättvik - en småby beliggende 40 minutter mot nordvest, godt nedi Europas største meteorkrater.

REISEFAKTA

Reise hit:
• Falun ligger langs E16, 5,5 times kjøring øst for Oslo.

• Fra Trondheim tar det nærmere åtte timer med bil.

• Med tog må du bytte én til tre ganger underveis, reisetid fra cirka åtte timer fra Oslo.

• Fly er dyrt og med lang reisetid på grunn av mellomlanding. Nærmeste flyplass er i Borlänge.

Reise rundt:
• Det går både tog og busser mellom nabobyer som Borlänge (bare tog), Rättvik og Mora.

• Mellom sentrum og arena vil det gå gratis skyttelbuss.

Les mer: www.dalatrafik.se

Overnatting:
• Det meste av hotellrom i Falun-distriktet er allerede bestilt.

• Bruk en bookingside eller se oversikten på www.falun2015.com.

Her vil nemlig Camp Norway befinne seg, med skyttelbusser til VM-arenaen.

- Vi er mer «på» for VM her enn de er i Falun. Det blir jättekul, sier Louise Ohlén som driver Södergårdens Café i hovedgata - og egentlig eneste gate i Rättvik.

Selv om byen langs Siljansjøen er liten, vil det være mye som skjer også her.
 
I Rättvik vil det være istrav på sjøen, sledeturer, trugeturer, badstuflåte, samt mulighet til å prøve deg på ridende bueskyting og kiting.

HER BESTILLER DU BORD:

Med opptil 50 000 publikummere vil det blir hard kamp om restaurantbordene både i Falun og nabobyer som Borlänge, Rättvik og Leksand.

Beste råd er derfor å bestille bord, helst så tidlig som mulig. Her er noen restauranttips i området:

Falun:
• Banken Två Rum & Kök er ifølge den svenske restaurantguiden White Guide Faluns beste spisested. Banken Bar & Brasserie samme sted er også anbefalt.
Les mer: www.bankenfalun.se

• Chapeau d'or er ifølge TripAdvisor Faluns tredje beste restaurant, etter de to Banken-stedene.
Les mer: www.chapeaudor.se

• Smak och mera i en trevilla midt i Falun sentrum serverer en slags Dalarna-tapas og blir belønnet med plass i den kommende White Guide for 2015.
Les mer: www.smakochmera.se

Rättvik:
• Ifølge White Guide har lille Rättvik bedre restauranter enn Falun, og aller best er Bruntegården i bakkene ovenfor sentrum.
Les mer: www.bruntegarden.se

• Hotel Lerdalshöjden har også flott utsikt over Siljansjøen og mat av høy klasse.
Les mer: www.lerdalshojden.se

• Sjövillan ligger nydelig til rett ved Rättviks fremste landemerke: Den 628 meter lange Långbryggan.
Les mer: www.visitsjovillan.se

Andre steder:
• Dala-Husby Hotell og Restaurang er ifølge White Guide Dalarnas aller beste restaurant. Cirka 40 minutters kjøring sør for Falun.
Les mer: www.dalahusbyhotell.com

• Åkerblads i Tällberg midt mellom Rättvik og Leksand har både husmannskost og gourmetmat i koselige omgivelser.
Les mer: www.akerblads.se

• Haganäs er en populær restaurant i en tidligere fyrstikkfabrikk mellom Falun og Borlänge.
Les mer: www.haganas.com

I et stort festivaltelt blir det servering og livemusikk hver kveld, i en slags miniversjon av ølteltet i Falun.

- Vi tror at dette blir topp, både for tilreisende nordmenn og for byens egne innbyggere, sier Camp Norway-sjef Erica Sterner.

<strong>VÄLKOMNA:</strong> Louise Ohlén har pyntet Södergården Café med norske flagg, og lover å ikke bli sur selv om Petter Northug skulle vinne alle rennene. Foto: GJERMUND GLESNES
VÄLKOMNA: Louise Ohlén har pyntet Södergården Café med norske flagg, og lover å ikke bli sur selv om Petter Northug skulle vinne alle rennene. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

DETTE GJØR DU I FALUN:

Severdigheter:
• Verdensarvstedet Falu Gruva har hele 80 kilometer med gruveganger og daglige omvisninger under Ski-VM.
Les mer: www.falugruva.se

• Stora Torget i Falun er et praktfullt bevis på byens storhetstid. Medaljeseremoniene vil holdes her, men ta gjerne en tur innom på dagtid og se Kristine kyrka, det gamle rådhuset og Bergslagets hovedkontor.

• Dalarnas Museum i Falun sentrum er en slags Dalarna i miniatyr. Gratis inngang.
Les mer: www.dalarnasmuseum.se

• Carl Larsson-gården, hvor den kjente kunstneren bodde, holder VM-åpent hver dag. Et kvarters kjøring nordøst for Falun. Les mer: www.clg.se

• Framtidmuseet i Borlänge er et interaktivt museum viet teknikk og naturvitenskap. www.framtidsmuseet.se

Shopping:
• I handlegatene Åsgatan og Holmgatan i Falun finner du det meste av butikker samt kjøpesentre. Et kvartal nedenfor, i Østra Hamngatan vil det bli gatemarked med lokalmat.

• I Rättvik finner du ingen kjedebutikker, men til gjengjeld er det flere koselige småbutikker i det lille sentrumet. Lokalt kunsthåndverk finner du i dobbeltbutikken Handslaget og Rättviks Hemslöjd, mens Furutorp er en liten innredningsbutikk. Litt lenger nordvest ligger vintagebutikken Spader Madame.

• I Nusnäs finner du to små fabrikker som lager regionens mest kjente suvenir, dalahesten. Både Nils Olsson hemslöjd og Grannas A. Olssons hemslöjd har både butikk og mulighet til å se hvordan trehestene blir laget.

Andre aktiviteter:
• Langrennsløypene rundt selve VM-stadion er stengt for allmennheten under mesterskapet. Men Falun og nabobyene har en rekke andre skiløyper som er åpne.

• Slalåmbakkene i området er mer barnevennlige enn krevende, og finnes i blant annet:
Falun, www.kallviksbacken.se
Borlänge, www.rommealpin.se
Rättvik www.rattviksbacken.se
 
• Vil du gå på skøyter, brøyter foreningen Runn-is skøytebaner på innsjøen Runn sør for Falun.
Les mer: www.runn-is.net

• Konsert med Mando Diao i Falun, 23. februar.

• Istrav på Siljan rett utenfor Rättvik sentrum, 23. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer