SANNHETENS TIME: Alle kjendiskvinnene fikk påvist miljøgifter i blodet. Fra venstre: Julie Brodtkorb, Liv Grete Skjelbreid Poirée, direktør i Miljømerking, Alvhild Hedstein og Agnes Kittelsen. FOTO: Nina Ruud/Cygnus.
SANNHETENS TIME: Alle kjendiskvinnene fikk påvist miljøgifter i blodet. Fra venstre: Julie Brodtkorb, Liv Grete Skjelbreid Poirée, direktør i Miljømerking, Alvhild Hedstein og Agnes Kittelsen. FOTO: Nina Ruud/Cygnus.Vis mer

Vi får i oss gift- stoffer hver dag

Stoffene kan gi nedsatt reproduksjonevne, skade fostre, gi allergier og økt forekomst av kreft.

Kjendiskvinnene Julie Brodtkorb, Agnes Kittelsen , Siri Kalvig og Liv Grete Skjelbreid Poirée ble i regi av Miljømerking og magasinet Cygnus, testet for fire grupper stoffer miljøgifter, og for 14 forbindelser innenfor hver enkelt gruppe. Resultatet viste at alle hadde miljøgifter i blodet.

- Dette gjelder mange av oss, og det er urovekkende. Miljøgiftene finnes i kroppen vår i små doser, men problemet er at mange av stoffene ikke brytes ikke ned, men blir værende i kroppen vår, og vi vet lite om hvordan det påvirker oss på lang sikt, direktør i Miljømerking, Alvhild Hedstein.

Hun er særlig bekymret for mengden av varierte miljøgifter vi får i oss.
- Kanskje er miljøgiftene en årsak til flere allergier, høyere forekomst av kreft, og at fruktbarheten går ned, vi kan ikke utelukke at disse stoffene har en slik effekt på befolkningen, sier Hedstein.

• Les hele magasinet her!

Vet for lite
- Jeg innså da jeg fikk resultatene av testen at jeg vet for lite om hvilke stoffer som inneholder hvilke miljøgifter, sier Høyre-politiker og bystyrerepresentant i Oslo, Julie Brodtkorb til Dagbladet.

MED GIFT I BLODET: Liv Grete Skjelbreid Poirée, Julie Brodtkorb og Agnes Kittelsen ble testet for fire grupper stoffer miljøgifter, og resultatet viste at alle hadde miljøgifter i blodet. FOTO: Nina Ruud/Cygnus.
MED GIFT I BLODET: Liv Grete Skjelbreid Poirée, Julie Brodtkorb og Agnes Kittelsen ble testet for fire grupper stoffer miljøgifter, og resultatet viste at alle hadde miljøgifter i blodet. FOTO: Nina Ruud/Cygnus. Vis mer

Før du kommer deg på jobb har du kanskje brukt 20 produkter som kan inneholde blant annet parabener, stoffer som kan ha hormonhemmende effekt.

- Du vasker henda, vasker håret, tar på hudkrem, sminker deg og pusser tenna med produkter som kan inneholde flere miljøgifter, sier Hedstein.

Må ha effekt
- En rekke stoffer vi har i kroppen vår er hormonforstyrrende, men om dette igjen fører til kreft og allergier er ikke direkte bevist, og det er gjort få store studier, sier postdoktor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø, Erik Anda.

Han mener imidlertid det er mange av de nye miljøgiftene vi må følge nøye med på.

KJENDISENES TEST: De ble testet for parabener, ulike fluorerte forbindelser (PFAS), bromerte flammehemmere og triklosan.

Analysene ble foretatt ved NILUs laboratorier i Framsenteret i Tromsø, under ledelse av seniorforsker Sandra Hüber, i regi av Miljømerking og bladet Cygnus. 

Måleenheter: Nanogram per milliliter og pikogram per milliliter (triklosan). 

Nivåene som er målt er generelt lave.
FOTO: Cygnus
KJENDISENES TEST: De ble testet for parabener, ulike fluorerte forbindelser (PFAS), bromerte flammehemmere og triklosan. Analysene ble foretatt ved NILUs laboratorier i Framsenteret i Tromsø, under ledelse av seniorforsker Sandra Hüber, i regi av Miljømerking og bladet Cygnus. Måleenheter: Nanogram per milliliter og pikogram per milliliter (triklosan). Nivåene som er målt er generelt lave. FOTO: Cygnus Vis mer

- De er nødt til å ha en effekt på oss, og det skumle er at vi heller ikke vet den samlede effekten av alle disse stoffene, den såkalte cocktaileffekten,

En ny studie fra Færøyene viser nå at PFOS reduserer effekten av vaksiner, og dermed påvirker vårt immunforsvar direkte.

- Dette er et foruroligende funn, sier Anda.

Unge jenter sårbare
Det er særlig jenter i reproduktiv alder som bør være mest oppmerksom på miljøgifter fordi dette kan påvirke deres fremtidige barns helse.

- Jeg synes det er en skremmende utvikling at vi er omgitt av så mange miljøgifter, og har kanskje vært litt for godtroende. Det mest skremmende er jo , for oss mødre, at vi overfører det til barna våre både under graviditeten, amming og senere under oppveksten, sier Skjelbreid Poirée til Dagbladet.

- Nå for tida er vi mest opptatt av de miljøgiftene med hormonforstyrrende effekter. De kan hovedsakelig påvirke barnets utvikling og hormonsystemet i fosteret allerede i mors liv, forskningssjef ved Folkehelseinstituttet, George Becher.

Men også allergier, diabetes og også fedme er knyttet til noen av disse hormonforstyrrende stoffene.

- Ikke minst reproduksjonsforstyrrelser og testikkelkreft. I dyreforsøk har vi gode indikasjoner på at vi påvirkes av disse stoffene, sier Becher.

Ikke alt du bør unngå
I mange tilfeller er det anbefalt å prøve å holde nivået av de miljøgiftene du kan styre over nede.

- Hvorvidt du skal unngå å få i deg miljøgifter kommer helt an på hvordan du får det i deg. Hvis du får i deg miljøgifter gjennom å spise fet fisk, som er veldig sunt, veier fordelene opp for ulempene.

Det samme gjelder også for amming.

- Det er så sunt for barn å amme at fordelene er viktigere enn at de får i seg miljøgifter gjennom ammingen, sier postdoktor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø, Erik Anda.

Bli mer bevisst
- Gjennom dyreforsøk har vi klart å finne ut at disse stoffene har en uheldig virkning, og vi må sette i gang å påvise at de er skadelige og få forbud mot stoffene. Men det er vanskelig i et globalt marked, hvor industrien prøver å si at miljøgiftene ikke gir noen effekt hos mennesker, sier Becher.

Og kjendisdamene har blitt mer bevisst etter testen.

- Jeg innså da vi fikk resultatene at jeg kunne for lite om hvilke produkter som inneholder hvilke miljøgifter. Det motiverende er at det går an å finne produkter som ikke inneholder miljøgifter. Fra å la barna velge sjampo ut fra farge og innpakning er jeg nå mer bevisst på hva de inneholder, sier Julie Brodtkorb.