Vi ga Mathilde (21) et hemmelig oppdrag

Søkte om 11 kredittkort og 350 000 kroner i forbrukslån.

GJELDSSLAVE? Får unge tatt opp forbrukslån og kredittkort, selv med studentøkonomi? Det har Mathilde Njarga (21) testet for DinSide. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
GJELDSSLAVE? Får unge tatt opp forbrukslån og kredittkort, selv med studentøkonomi? Det har Mathilde Njarga (21) testet for DinSide. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DinSide.no: «- Ungdom får kastet kredittkort etter seg!», «- Det er å spekulere i de som er økonomisk umodne, mener økonomiekspert» og «- Det er altfor lett for ungdom å få kreditt og dermed bli gjeldsslaver.»

Utsagnene over er alle sakset fra medieoppslag de siste årene, og ja: Du finner helt sikkert noen av dem også i DinSides arkiver hvis du tar et dypdykk.

Men er det virkelig slik at selv de med lav inntekt får kastet penger etter seg om de søker om forbrukslån eller kredittkort? Eller er det en sannhet med modifikasjoner?

Akkurat det bestemte vi i DinSide oss for å undersøke nærmere.

Vi tok derfor utgangspunkt i en ung students trange økonomi, og ba vår 21-årige testperson, Mathilde Njarga, om å søke etter kredittkort og forbrukslån fra totalt 23 forskjellige aktører.

Her får du første del av resultatene.

Søkte om 350 000 i kreditt DinSide har tidligere vist til at norsk ungdom oftere tar opp forbrukslån enn unge svensker og dansker. Når vi i tillegg vet at den effektive renten ofte er skyhøy, ja skrekkeksempelet er en rente på 9245 prosent, er det ingen tvil om at det kan bli en dyrekjøpt erfaring.

For det er ingen tvil om at tilgangen på tilbydere av forbrukslån og kredittkort er stor. Et par kjappe søk på nettet var alt vi trengte for å sitte klar med en lang liste over aktører.

Dermed var det bare for vår testperson med studentøkonomi å sette i gang å søke om kreditt, med følgende forutsetninger:

• Total årsinnntekt, inkludert studielån og deltidsjobb, utgjør rundt 175 000 kroner. • Ingen tidligere gjeld. • 5000 kroner i husleie. • Ingen betalingsanmerkninger.
Totalt søkte Mathilde om rundt 350 000 kroner i forbrukslån.

Og resultatet? Ingen av lånene ble innvilget - med ett unntak: Hos selskapet L'easy søkte hun om 30 000 i forbrukslån, men ble oppringt om at hun kunne få låne maks 12 000 kroner.

I to tilfeller ba vi også Mathilde om å oppgi høyere inntekt enn hun hadde, nærmere bestemt en årslønn på 300 000 kroner, bare for å se om det er mulig å få innvilget forbrukslån ved å oppgi feilaktig informasjon.

Heller ikke i disse tilfellene fikk hun innvilget forbrukslånene på 30 000 kroner.

5000x2 i kreditt Mathilde Njarga har i tillegg til forbrukslånene søkt om kredittkort fra 11 selskaper, hvor selskapene i de fleste tilfellene setter kredittgrense selv.

Her ble to kredittkort innvilget: Ett fra Bank Norwegian og ett fra Pangea, begge med en kredittgrense på 5000 kroner satt av selskapene.

Altså fikk den unge studenten innvilget kreditt på til sammen 22 000 kroner.

- Jeg trodde det ville være lettere enn dette å få innvilget lån, og ikke minst kredittkort, ut fra hva man har hørt tidligere, er reaksjonen fra testpersonen selv.

Også Forbrukerrådet er overrasket Jorge Jensen, fagdirektør for finansielle tjenester i Forbrukerrådet, er noe overrasket over at den unge studenten ikke fikk innvilget mer i kreditt enn dette.

- Jeg hadde forventet at summen skulle være høyere, sier Jensen til DinSide.

Samtidig påpeker han at de unge ikke er overrepresentert med betalingsvansker.

- Kanskje overraskende for mange er det blant menn i alderen 40-45 år vi ser flest varsellamper. Over sju prosent av menn i alderen 40-45 år har betalingsanmerkninger. Jeg som tilhører den aldersgruppen, oversvømmes av tilbud på kreditt, forteller Jensen.

Nettopp det faktum at det har vært en del fokus på nettopp unge og gjeld de siste årene, kan ha påvirket aktørene til å handle mer ansvarlig overfor den yngste kundegruppen, tror Jensen.

Blant annet sendte flere av bankene ut kredittkort automatisk til ungdom og studenter tidligere, noe også vår testperson har opplevd personlig: Da hun fylte 18 år dukket det automatisk opp et kredittkort i postkassen.

- Tidligere integrerte bankene kredittkort i studentpakkene, men Finanstilsynet har vært kritisk til det. Undersøkelser viser at de fleste bankene har sluttet med dette, forteller Jensen.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les mer fra DinSide her:
Luksusfellen-ekspert: Folk har selv skylda for å havne i betalingstrøbbel

SLIK HAR VI TESTET:

• Mathilde Njarga (21) har med utgangspunkt i egen inntekt og økonomiske forhold, søkt om en rekke forbrukslån og kredittkort.

• Hun har først forsøkt å søke om 50 000, 30 000 og 15 000 kroner i lån med 3 års nedbetalingstid. Enkelte av aktørene sender søknaden videre til flere selskaper.

• Hun har også søkt om kredittkort hos 11 forskjellige selskaper, hvor det i de fleste tilfellene er selskapene selv som bestemmer kredittgrensen.

• Ettersom vi ønsket at testen skulle være reell, hvor vi benytter virkelig informasjon om testpersonen, deriblant personnummer, informasjon om inntekt og liknende, har vi brukt en person vi kjenner personlig, nærmere bestemt journalistens niese.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer