MANGE MILLIONER: 50-øringen har vært ugyldig som betalingsmiddel i over ett år, men fortsatt har vi millioner av dem liggende. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE
MANGE MILLIONER: 50-øringen har vært ugyldig som betalingsmiddel i over ett år, men fortsatt har vi millioner av dem liggende. Foto: PER ERVLAND/DINSIDEVis mer

Vi har flere millioner 50-øringer liggende

Fortsatt ikke vekslet inn, over et år etter at den ble ugyldig.

DinSide: 50-øringen forsvant som betalingsmiddel 1. mai i fjor, men det betyr ikke at den er borte fra nordmenns skuffer og skap.

Fortsatt har vi nemlig flere millioner 50-øringer liggende, som ikke er levert inn.

155,5 millioner kroner Til tross for at det altså er over ett år siden 50-øringen ble ubrukelig i det daglige, har vi fortsatt mange av dem liggende.

- Per 28. oktober 2013 var det over 311 millioner brune 50-øringer som fortsatt ikke var levert inn, forteller Synne Ekrem, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank til DinSide.

Dette tilsvarer en pengeverdi på om lag 155,5 millioner kroner.

Kommer du over 50-øringer hjemme hos deg, kan du forsøke å bytte dem inn i nærmeste bank, selv om de kan si nei til å ta dem imot.

- Bankene er ikke forpliktet til å ta imot mynten etter 1. mai 2012, forteller Ekrem.

Til Norges Bank Alternativet er å levere inn myntene til Norges Bank i Oslo, eller Norges Banks depoter som blir driftet av NOKAS i byene Tromsø, Trondheim, Bergen og Stavanger.

Her finner du informasjon om innlevering av de utgåtte myntene.

Bor du derimot langt unna de største byene, kan myntene sendes til Norges Bank, men da bør man avveie om fraktkostnaden overstiger gevinsten av å veksle dem inn.

Har utenlandske penger liggende Mye tyder på at nordmenn også kan ha store verdier liggende i utenlandsk valuta.

Forex Bank har tidligere vist til en undersøkelse om at bare i Oslo har befolkningen mer enn 89 millioner kroner liggende i utenlandsk valuta. Og femti prosent av disse anslås å ha verdier på over 500 kroner.

Spesielt om du er ofte i Sverige og har tatt ut svenske kontanter, lønner det seg å ta en kikk etter svenske sedler. Ved nyttår blir nemlig den eldste versjonen av de svenske femtilappene og tusenlappene ugyldige som betalingsmiddel.

Les også:
Vent med harryhandelen
Her begynner de økonomiske problemene
Nei, det er ikke dyrt i Norge