Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Storbyferie:

Vi har funnet Barcelonas «hemmelige» vannhull

Klar for noe mer enn bare øl eller cava i Barcelona? Bli med til «hemmelige» barer, Vermuteriaer og en bodega drevet av norske Chris.

GODT I GLASSET: Det hender innehaver Chris Grenness tar seg et glass vin når det nærmer seg stengetid i Bodega Bonavista. 
Foto: Heidi Røsok-Dahl
GODT I GLASSET: Det hender innehaver Chris Grenness tar seg et glass vin når det nærmer seg stengetid i Bodega Bonavista. Foto: Heidi Røsok-Dahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser ut som en liten kneipe hvor du kan få deg en god pastrami-sandwich, fordelt på noen veldig få kvadratmetre. Men vi har lest oss opp på forhånd, og vet at vi skal inn gjennom den digre kjøleskapsdøra til venstre i det vesle lokalet.

- Adelante!

SHOW: Bartenderne på Paradiso er nøye utvalgt, og lager gjerne litt show når de mikser drinker. Foto: Heidi Røsok-Dahl.
SHOW: Bartenderne på Paradiso er nøye utvalgt, og lager gjerne litt show når de mikser drinker. Foto: Heidi Røsok-Dahl. Vis mer

- Fortsett, bare gå inn, nikker pastrami-kokken i retning av den gammeldagse kjøleskapsdøra. Vi tar tak i håndtaket, åpner og stiger inn i en diger dunkel bar, hvor fire bartendere står og rister på hver sin shaker. Vi har funnet den (ikke fullt så) «hemmelige» baren Paradiso, i El Born i Barcelona.

Drink i hodeskalle

Langs baren sitter en vennegjeng fra Hellas og Nederland og skåler med de merkeligste glass – et ser ut som en fugl, et annet er formet som et dødninghode, et tredje glass har fasong som en diger, rød fisk.

- Vi reiste til London, Paris og New York for inspirasjon. Det «hemmelige» aspektet er kun for moro skyld. Vi ville at folk skulle få oppleve noe utenom det vanlige, ha noe å snakke om, forteller Lito Baldovinos, en av eierne.

En bar i baren

Med seg på laget fikk de Giacomo Giannotti, en av verdens beste bartendere.

VAKKERT: På plassen utenfor basilikaen Santa Maria del Mar i El Born sitter folk ute omtrent året rundt. Her ligger det mange barer og spisesteder. Foto: Heidi Røsok-Dahl.
VAKKERT: På plassen utenfor basilikaen Santa Maria del Mar i El Born sitter folk ute omtrent året rundt. Her ligger det mange barer og spisesteder. Foto: Heidi Røsok-Dahl. Vis mer

- Vil dere bli med videre innover, spør daglig leder Carlos Castillo.

Gjennom svingdører skiltet med «privado» går ferden inn på et lite toalett. Carlos åpner et skjult panel og trykker en firesifret kode. Plutselig åpner hele veggen seg, med vask og det hele. VIP-rommet åpnes for større grupper og har en minstebestilling, men da får man til gjengjeld egen bartender og kan styre musikken selv.

- Det er topphemmelig, så her er det absolutt ikke lov å ta bilder, påpeker Baldovinos.

Kvalitetsbevisste

Selv om eksotiske drinker har blitt populært, og barer som Paradiso har vært med på å øke speakeasy-andelen blant Barcelonas mange vannhull, er det viktig å påpeke at bevisstheten rundt mer tradisjonell drikke i Barcelona, som kvalitetsvin, vermut, øl og cava også har gjennomgått en liten revolusjon.

Både utesteder og konsumenter har blitt mer opptatte av kvalitet, variasjon og det å oppsøke mindre, nytenkende produsenter.

Norsk bodega-eier

En nordmann som vet mye om dette, er Chris Grenness. Han har drevet vin- og gourmetbutikken Bodega Bonavista i en årrekke. Den vesle butikken har vinflasker fra tak til gulv, og på veggen henger et skilt hvor det står «skål». Bodegaen ligger et steinkast fra paradegata Passeig del Gràcia.

STORT UTVALG: Norske Chris Grenness har et stort utvalg vin på liten plass i Bodega Bonavista.  
Foto: Heidi Røsok-Dahl
STORT UTVALG: Norske Chris Grenness har et stort utvalg vin på liten plass i Bodega Bonavista. Foto: Heidi Røsok-Dahl Vis mer

- Hvordan kan jeg hjelpe deg i dag, señora, spør Grenness en eldre dame på klingende katalansk.

Hun er på jakt etter en rimelig, men god rødvin, og får hjelp til å velge en lokal vin fra Penedés.

- Jeg har noen prinsipper. For det første skal alle bli møtt på en hyggelig. ikke-snobbete måte. Alle skal få gode tips og råd, uavhengig av om de kjøper noe. I tillegg skal jeg ikke føre vin som du kan finne på super'n. Det skal være kvalitet i alle prisklasser, forklarer Grenness, som skriver alle prislappene på vinene han selv har valgt ut or hånd.

Den lokale kneipa

Utviklingen på drikkefronten har gått raskt – og på godt og vondt. En stor andel tradisjonelle, små vermuteriaer og andre kneiper har måttet stenge dørene, mens nye, hippere konsepter popper opp. Chris Grenness tar oss med til et av sine favorittsteder, Bar Quimet, en kort rusletur fra hans egen bodega.

- Jeg liker at de har holdt seg til den tradisjonelle menyen, med enkle, smakfulle retter, sier Chris og slår seg ned ved et av bordene. Det er stinn brakke, lunsjtid og søndag. De unge, nye eierne har skrubbet ned og polert hver centimeter av lokalet, som tidligere var nedslitt, møkkete og overfylt av enorme eiketønner.

- Hola, Chris!

Innehaver Carlos Montero Doblado kommer og hilser på stamkunden når egg og bønner, ansjos og oliven, chorizo og andre småretter er fortært.

- Vi satser på kvalitet og tradisjon, og kjøper inn fra små produsenter. Enn så lenge ser det ut til å fungere, sier Montero Doblado og smiler.

TRADISJONSRIKT: Bar Quimet i Eixample har “alltid” vært der. Nye, unge eiere skrubbet ned hele baren og pusset den til den skinte. Masse god drikke, gode tapas. 
Foto: Heidi Røsok-Dahl
TRADISJONSRIKT: Bar Quimet i Eixample har “alltid” vært der. Nye, unge eiere skrubbet ned hele baren og pusset den til den skinte. Masse god drikke, gode tapas. Foto: Heidi Røsok-Dahl Vis mer
CAL PEP: En av institusjonene for tapas i Barcelona. Noen mener det er blitt for turistifisert, men maten er fremdeles god. Foto: Cal Pep.
CAL PEP: En av institusjonene for tapas i Barcelona. Noen mener det er blitt for turistifisert, men maten er fremdeles god. Foto: Cal Pep. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!