KOKE VANN: Vi har testet åtte vannkokere, både når det gjelder brukervennlighet, koketid og temperatur. Foto: Øivind Lie
KOKE VANN: Vi har testet åtte vannkokere, både når det gjelder brukervennlighet, koketid og temperatur. Foto: Øivind LieVis mer

Vi har funnet den beste vannkokeren

Test av åtte vannkokere avslører at dyrest ikke er best.

En vannkoker er smarte greier. Enten du skal lage perfekt kaffe på presskannen, eller du skal fikse hakk i treverk.

Spare tid Vannkokeren har ett formål. Koke vannet fortest mulig på enklest mulig måte.

Ideelt sett skal du betjene vannkokeren med den ene hånden mens du har den andre fri til å åpne krana. Da vil du fylle vannkokeren fort. Uten for mye kløning og søl.

To hovedkriterier Vi har lagt vekt på to ting: hvor fort den koker og brukervennlighet. Alle kokerne er trådløse og elementet kommer fra samme fabrikant. Dermed er det ikke de helt store forskjellene på hvor raske de er.

Den tregeste kokte en liter vann på 3,40, og den raskeste på 2,20. Det betyr at dette er et kriterium vi ikke har lagt like mye vekt på som at den skal være lett å bruke.

Du finner fyldig informasjon om hver enkelt vannkoker nederst i saken.

Varmetap og overflatetemperatur I tillegg til å ta tida det tar å koke en liter vann, har vi målt varmetapet på vannet etter 15 og 30 minutter. Her er det små forskjeller, og det er ikke vektlagt.

TEMPERATUR: Tom Bringsvor hos Hasvold instrumentservice har gjort alle temperaturmålingene. Vi har målt både vanntemperatur og overflatetemperatur på alle vannkokerne. Foto: Øivind Lie
TEMPERATUR: Tom Bringsvor hos Hasvold instrumentservice har gjort alle temperaturmålingene. Vi har målt både vanntemperatur og overflatetemperatur på alle vannkokerne. Foto: Øivind Lie Vis mer

Vi har også målt overflatetemperaturen. Høy temperatur her, kombinert med fare for å komme borti når du griper kanna, er et klart minus.

Lett å bruke Når det gjelder brukervennlighet har vi lagt vekt på at vannkokeren er lett og rask å fylle. Enten gjennom tuten eller ved å åpne lokket.

Det må også være lett å lese av hvor mye vann du har i, og den må selvsagt være lett å slå på.

Et godt grep er pluss i boka, og finnes det ekstra funksjoner, har vi gitt ekstra poeng for det. I avdelingen for detaljer har vi sett på hvor enkelt det er å sjekke filteret, og at indikatorlampa er lett å se.

Byggekvalitet Når vi snakker om byggekvalitet, har vi sett på materialvalg, opplevd kvalitet på brytere og bevegelige deler. Ripemotstand og kvalitet på skjøter og sammenføyninger ble også vektlagt.

Utvalget Vi har plukket vannkokere fra produsenter med god distribusjon gjennom de store kjedene. Phillips klarte dessverre ikke å levere i tide til testen.

Testen Hasvold Instrumentservice er eksperter på måleutstyr og har gjort alle temperaturmålingene. Alle vannkokerne kokte opp en liter vann, og starttemperaturen var 17 grader. Det ble målt vanntemperatur og overflatetemperatur etter 15 og 30 minutter.

Resten av testen ble gjort av Christopher Sjuve, redaktør på klikk/mat og undertegnede.

LOKK: Åpneren til lokket sitter for langt unna. Foto: Øivind Lie
LOKK: Åpneren til lokket sitter for langt unna. Foto: Øivind Lie Vis mer

Alle vannkokerne slo seg av når vi testet tørrkoking.


Les også:
Kaffetrakterne som gir deg god kaffe
Tøymykner tar skitten på komfyren din
Så rått kan kjøkkenet ditt bli
Se over 1000 interiørbilder i vår inspirasjonsguide
10 gode kjøkkenredskap du bør ha

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Electrolux EEWA5200/ EEWA5210 Rask på oppvarming og overlegen på brukervennlighet. Karakter: 6/6 Produsent: Electrolux Pris: 499 Siemens TW 86103 Rask oppvarming og smarte tilleggsfunksjoner. Karakter: 5/6 Produsent: Siemens Pris: 799 Bosch TWK 8613 Rask oppvarming og smarte tilleggsfunksjoner. Karakter: 5/6 Produsent: Bosch Pris: 799 Dualit Raskest på oppvarming, men litt trekk på brukervennligheten. Karakter: 4/6 Produsent: Dualit Pris: 1295 KENWOOD SJM021A Middels rask oppvarming og god brukervennlighet Karakter: 3/6 Produsent: Kenwood Pris: 695 OBH Nordica Piano Black Kettle Treg oppvarming, grei brukervennlighet, men ikke den store kvalitetsfølelsen. Karakter: 2/6 Produsent: OBH Nordica Pris: 599 Brauns Waterkettle WK300 BK Tregest på oppvarming. Noen bra og noen klønete detaljer. Karakter: 2/6 Produsent: Braun Pris: 459 DeLonghi Icona KBO 2001BK Noe treg på oppvarming og dårlig på brukervennlighet. Karakter: 1/6 Produsent: DeLonghi Pris: 795

VARM OVERFLATE: Overflaten på Delonghi-kokeren er varm og lett å komme borti. Foto: Øivind Lie
VARM OVERFLATE: Overflaten på Delonghi-kokeren er varm og lett å komme borti. Foto: Øivind Lie Vis mer
TEMPERATURVALG Mange valg på kokeren fra Bosch og Siemens.  Foto: Øivind Lie
TEMPERATURVALG Mange valg på kokeren fra Bosch og Siemens. Foto: Øivind Lie Vis mer
AVLESING: Tydelig avlesning på begge sider på kokeren fra Electrolux. Foto: Øivind Lie
AVLESING: Tydelig avlesning på begge sider på kokeren fra Electrolux. Foto: Øivind Lie Vis mer