Vi har kjørt Mercedes-Benz GLC 350 e

Mercedes klargjør sin ladbare hybrid-SUV, GLC 350 e, for lansering senere i år. Vi har allerede kjørt den.

LADBAR OG BILLIG: Mercedes-Benz GLC 350 e (320 hestekrefter, 560 newtonmeter og 0-100 på under 6 sekunder), kommer snart på markedet og det til særdeles hyggelige priser, faktisk har vi fra flere sikre kilder at den vil starte på godt under 600 000 kroner ... Foto: KNUT MOBERG
LADBAR OG BILLIG: Mercedes-Benz GLC 350 e (320 hestekrefter, 560 newtonmeter og 0-100 på under 6 sekunder), kommer snart på markedet og det til særdeles hyggelige priser, faktisk har vi fra flere sikre kilder at den vil starte på godt under 600 000 kroner ... Foto: KNUT MOBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mercedes-Benz lanserer i løpet av året det som er en av de heteste bilnyhetene i år. Det er SUV-en GLC, som vi nylig publiserte vår test av, som ladbar hybrid. Den har fått navnet 350 e. Som vi annonserte ved forrige anledning, fikk vi også anledning til å prøvekjøre denne.

Dette er den kraftigste og raskeste utgaven av GLC. Det er også den som ut fra de oppgitte tallene har suverent lavest forbruk og CO2-utslipp.

MAGISK FORMEL: Mye krefter til lav pris - slik har Mercedes fått det til FOTO: MERCEDES-BENZ
MAGISK FORMEL: Mye krefter til lav pris - slik har Mercedes fått det til FOTO: MERCEDES-BENZ Vis mer

Vi har tidligere omtalt Mercedes C-klasse som ladbar hybrid, den rimelige C 350 e.

Det skal også, vil det vise seg, være den rimeligste av samtlige varianter som lanseres i år.

LADBAR MERCEDES: Stikkontakten sitter bak. GLC 350 e kan lades på ladestasjon på to timer eller fra strømuttaket hjemme på fire timer. FOTO: MERCEDES-BENZ
LADBAR MERCEDES: Stikkontakten sitter bak. GLC 350 e kan lades på ladestasjon på to timer eller fra strømuttaket hjemme på fire timer. FOTO: MERCEDES-BENZ Vis mer

Vi henvendte oss selvsagt til importøren for å få oppgitt i det minste en omtrentlig pris, men direktør for Mercedes-Benz personbiler Norge, Johnny Kristian Danielsen — selv om han bekrefter at en pris er utarbeidet — forteller oss at han i skrivende stund ikke kan gå ut med denne da hovedkontoret i Tyskland må godkjenne den endelig. Prisen skal slippes i august, når salget også starter offisielt.

Les også: Duell mellom Lexus NX 300h og BMW X3!

Den billigste GLC Dinside erfarer imidlertid, takket være flere sammenfallende kilder i forhandlernettet, at prisen vil bli oppsiktsvekkende lav: Faktisk ned i under 560 000 kroner , noe som i praksis burde gi en pris ut til kunde på 570 000—580 000 kroner.

KRAFTPAKKE: Den ladbare hybriden varter opp med 320 hestekrefter og 560 newtonmeter.
KRAFTPAKKE: Den ladbare hybriden varter opp med 320 hestekrefter og 560 newtonmeter. Vis mer

Mens vi venter på ladbare, direkte konkurrenter , må man ut med minst 300 000 kroner for noe med tilsvarende ytelser fra de andre tyske premiumprodusentene.

For at ytelsene er noe å skryte av, er det ingen tvil om. Hva sies om 320 hestekrefter, 560 newtonmeter og 0-100 på 5,9 sekunder?

Korttest Det var kun en begrenset tid og distanse vi fikk kjørt bilen, da bilen ikke ennå er i serieproduksjon og dette var et av de tidlige før-produksjonseksemplarene. Vi feller derfor ikke noen endelig dom over bilen og vårt sedvanlige terningkast utgår derfor denne gangen, selv om sekseren GLC fikk på generell basis etter test av GLC 250 d og GLC 250, selvsagt består. Vår konklusjon, basert på førsteinntrykkene, er imidlertid at dette ser svært bra ut — med et par unntak.

ROMSLIG: Kollegaen på 1,90 sitter helt greit "bak seg selv". Foto: KNUT MOBERG
ROMSLIG: Kollegaen på 1,90 sitter helt greit "bak seg selv". Foto: KNUT MOBERG Vis mer

Vi fikk altså anledning til å kjøre denne modellen, som vi har fått uvanlig mange leserhenvendelser om på forhånd, på en begrenset landeveisrute på tysk side av Rhinen. Det ble umiddelbart åpenbart at dette er den mest kraftfulle og den desidert raskeste av de versjonene som introduseres i år.

Imponerende kjapp Rivstarten var heftig og akselerasjonen imponerende rask. Det er bare ved aktiv svingkjøring at man merker noe særlig til den ekstra vekten på rundt 250 kilo i forhold til bensinversjonen uten elmotor vi testet tidligere. For øvrig er lydnivået meget moderat, komfortnivået utmerket og kvalitetsfølelse og finish like bra som i de andre versjonene av GLC.

Bilen er utstyrt med den samme bensinmotoren som GLC 250, det vil si en firesylindret 2-liter som produserer 211 hestekrefter ved 5.500 omdreininger. Dreiemomentet på 350 newtonmeter er tilgjengelig helt fra 1200 omdreininger og opp til 4000.

ULEMPE: Ingen medalje uten bakside. Som ladbar hybrid kommer GLC med betydelig mindre bagasjerom - faktisk 155 liter mindre enn de øvrige versjonene.
ULEMPE: Ingen medalje uten bakside. Som ladbar hybrid kommer GLC med betydelig mindre bagasjerom - faktisk 155 liter mindre enn de øvrige versjonene. Vis mer

Så kommer det som er denne bilens ess i ermet i forhold til 250-utgaven, nemlig elektromotoren som er integrert med automatgirkassen 7 G-tronic (i motsetning til de andre versjonene brukes ikke her 9-trinnskassen). Den har en maksimal utnyttbar effekt på 114 hestekrefter (85 kW), og varter opp med trekkraft på opptil 340 newtonmeter. Det at den trekker heftig fra start bidrar til den imponerende akselerasjonsfølelsen i starten.

Det er altså samlede ytelser fra systemet som gir de 320 hestekreftene, 560 newtonmeterne og den raske akselerasjonen.

Kjøreprogrammer Hybridsystemet kommer med et utvalg tilpassede kjøreprogrammer, som er de følgende:

Hybrid, der systemet selv velger den mest effektive fremdriftsmåten ved kombinasjon av krefter fra el- og bensinmotor; E-mode, der man tvinger frem kjøring kun med el-drift, altså som elbil; E-save, der man sørger for at batteripakkens ladenivå bevares for å kunne kjøre på strøm senere, for eksempel når man kommer til bykjernen; Charge, der batteriene lades via bensinmotoren både når bilen kjøres og når den står stille. Mens dette gjøres, øker naturligvis forbruket.
34 km el-rekkevidde Batteripakken i 350 e består av litiumion-elementer som til sammen har en kapasitet på 8,7 kWt, noe som i beste fall gir en «elbil»-rekkevidde på 34 kilometer ifølge produsenten, noe vi ikke fikk mulighet til å ettergå.

SOM DE ANDRE: Interiøret i den ladbare hybriden skiller seg ikke ut fra det i de øvrige GLC-versjonene, med unntak av noen spesielt tilpassede innstillinger og skjermbilder. Foto: DAIMLER
SOM DE ANDRE: Interiøret i den ladbare hybriden skiller seg ikke ut fra det i de øvrige GLC-versjonene, med unntak av noen spesielt tilpassede innstillinger og skjermbilder. Foto: DAIMLER Vis mer

Ladetidene oppgis til to timer fra ladestasjon (ikke hurtiglader), fire timer fra vanlig stikkontakt.

Nøkkelen til den særs hyggelige prisen bilen vil få her i landet, ligger jo i at bilen får betydelige avgiftsfordeler i egenskap av å være nettopp en ladbar hybrid. Den kan dessuten skilte med et forbruk på 0,26 liter per mil i henhold til NEDC-syklusen — basert på EUs laboratoriemåling av snittforbruk, en metode vi har satt store spørsmålstegn ved tidligere.

Dette gir et offisielt CO2-utslipp på bare 60 gram, også det hyggelig i Avgifts-Norge.

Den ladbare hybriden GLC 350 e kommer som nevnt i salg i august, selv om vi har erfart, etter tips fra lesere, at det er mulig å kontakte enkelte forhandlere angående bilen allerede nå. Uansett vil den dukke opp rundt årsskiftet og kundene vil få sine biler fra tidlig neste år.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside. Les her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer