- Vi har prøvd alt. Absolutt alt!

Tobias (18 md) nekter å sove. Se ekspertenes råd.

HAR PRØVD DET MESTE: Marita har forsøkt alt for å få sønnen til å sove. Foto: PRIVAT
HAR PRØVD DET MESTE: Marita har forsøkt alt for å få sønnen til å sove. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Siste desperate forsøk har vært å male rommet hans i en farge som skal virke søvnfremmende, forteller småbarnsmamma Marita Grande.

- Hos Fargerike anbefalte de at man ikke skal sove i helt hvite rom, så nå har vi malt rommet hans i en farge som heter gustaviansk blå, sier hun.

Marita legger til at forhåpningene kanskje ikke er de aller største til at male-eksperimentet vil fungere, det siste året har familien forsøkt det meste for å få minstemann Tobias (1,5) til å sove.

Og Marita er ikke alene. Svært mange foreldre opplever problemer med legging av barn, barn som våkner mange ganger hver natt eller våkner altfor tidlig.

- Madrass på rommet hans, nattlys, holde i hånda, flaske med vann eller melk, massasje, bad før legging. Ja det kan ikke være mye vi ikke har prøvd, legger hun til med et smil.

Alltid hatt vansker Tobarnsmammaen forteller at Tobias har hatt problemer med å få sove helt siden han var nyfødt.

- Fram til han var 4 måneder gammel ammet jeg ham nesten hver time hele døgnet, fordi han ville ikke ta flaske. Da han begynte å spise mat, håpet vi at han skulle sove bedre, forteller hun.

Det første året var hun stadig på telefonen med helsesøsteren, som hun sier ga dem mange gode råd. I perioder har de klart å få sønnen til å sove bedre, men så har problemene vært i gang igjen.

Sover bedre uten mor Marita forteller at sønnen sover mye bedre når han er på overnattingsbesøk hos besteforeldrene sine, og hun har også lagt merke til at han sover bedre når hun selv ikke er hjemme.

- Jeg har i perioder sovet i kjelleren, men over det lange løp så kan jeg ikke overnatte der, sier hun lattermildt.

HAR IKKE TID TIL Å SOVE: - Tobias er verdens gladeste gutt på dagtid, forteller mamma Marita. Foto: PRIVAT
HAR IKKE TID TIL Å SOVE: - Tobias er verdens gladeste gutt på dagtid, forteller mamma Marita. Foto: PRIVAT Vis mer

- Vi har vært inne på tanken på om det kan være noe han er allergisk mot, men det virker bare som det rett og slett har blitt en dårlig vane som vi ikke har ork til å gjøre noe med nå, sier hun.

Naturlig å våkne om natta Nina Misvær er helsesøster, førstelektor hos HiOA og en av Norges aller fremste søvneksperter når det gjelder barn. Hun er ikke overrasket over at barn ofte sover bedre når de er på besøk hos besteforeldrene sine.

- På samme måte som oss voksne, så våkner alle barn kort flere ganger om natta. Når de våkner på overnatting hos farmor og farfar, tenker de at de ikke savner dem sånn og at her skjer det ingen ting. Så sover de videre, sier hun humoristisk.

Forsiktig med å belønne uvaner Misvær sier at foreldre ofte ubevisst gjør ting som barnet oppfatter som belønning, og at de må være forsiktige med å ta barnet inn til sin egen seng, selv også om morgenen.

- Det å få komme inn til mor og far om morgenen blir lett oppfattet som belønning. Dette gjør at når barnet våkner, lurer det på om det er morgen og om de får komme inn til mor og far, sier hun.

Et triks Misvær viser til for å unngå at barnet våkner for tidlig, er å gi barnet en egen vekkerklokke.

- Sett alarmen til å gå av ti minutter etter at barnet pleier å våkne og ikke gå inn til barnet før klokka ringer. Etter hvert skrur man den lengre og lengre frem. Som regel er det slik at barnet alltid våkner fem minutter før vekkerklokka ringer, sier hun.

Unngå å gå inn til barnet - Selv om foreldrene kommer inn og «river seg i håret» når barnet våkner om natta, kan det oppfattes som begivenhetsrikt for barnet, sier Misvær.

- Og foreldre må passe på å ikke bli «smokkespringere». De bør ikke løpe inn for å putte smokken inn i munnen når barnet mister den. Da er det bedre med flere smokker i senga, sier hun.

Misvær legger til at det beste selvsagt er å slutte med smokk når barnet ikke lenger har like sterkt suttebehov.

- Suttebehovet avtar gradvis på slutten av første leveår. Når barnet er over ett år gammelt, er det foreldrene som opprettholder at de fortsetter med smokk, sier hun.

Misvær foreslår at foreldre analyserer leggepraksisen sin for å se om det er noe de kan gjøres annerledes.

- Potensialet barn har i seg til å lære nye rutiner er enormt. Se bare på barna når de begynner i barnehagen, her sover alle barna akkurat på det tidspunktet barnehagen bestemmer. Uansett om de er vant til å bli vugget i søvn, båret og så videre.

Nye tenner har ikke noe å si Nina Misvær har gitt ut flere foreldrebøker, blant annet håndboka «Sove hele natten», som kommer i ny utgave i januar. Her tar hun opp ulike typer søvnproblemer og hva foreldre kan gjøre for å skape gode leggerutiner og forebygge problemer.

En situasjon mange foreldre opplever er at når man endelig har kommet inn i gode rutiner, så blir barnet syk eller det skjer andre ting som gjør at man rykker tilbake til start. Mange mener også at barnet sover dårligere når det får nye tenner.

- Ingen barn våkner fordi de får tenner. Tennene spretter opp og gjør ikke vondt. Generelt skal det mye smerter til for at man skal våkne om natta, sier Misvær.

- Tenk bare på visdomstenner, tolvårsjeksler og seksårsjeksler. Det er ingen som sier at store barn våkner om natta fordi de får tenner, legger hun til med et smil.

Gjøre det beste ut av det Helsesøster har full forståelse for at dette med barns søvn er svært komplisert og understreker at det er viktig at foreldre ikke må føle seg som dårlige foreldre når barnet ikke vil sove.

- Søvn er bra for alt. For at barnet skal utvikle seg optimalt er det viktig med nok søvn, og det er viktig at foreldre får nok søvn, slik at de klarer å være best mulig foreldre, sier hun.

- I en periode bør man kanskje legge seg tidligere selv og våkne samtidig med barnet. Slik kan man være sammen på morgenen før barnehagen, istedenfor å være sammen på ettermiddagen når ungene er grinete. Man må forsøke å gjøre det beste ut av det.
 
Kan bli et langvarig problem Det at barn ikke bør sove i foreldrenes seng, er også noe Ståle Pallesen er opptatt av. Han er professor i psykologi hos UiB og er seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.

Pallesen advarer foreldre mot å la ting gå for langt og forteller at han har hatt flere barn i tenårene som pasienter der barnet ikke tør å sove alene. Barna har ikke klart å reise på overnattingsbesøk, leirskole og lignende, på grunn av at de bare klarer å sovne i foreldrenes seng.

- Dette er barn som ellers har vært friske, men som har blitt tilvent denne typen adferd over tid. Her har foreldrene latt «omsorgen»  gå for langt, og selv om det har vært godt ment, taper barnet på sikt, forteller han.

Forskjellige grader Pallesen forteller at det defineres som en mild søvnforstyrrelse når barnet har mer enn to oppvåkninger per natt uten å sove igjen på egen hånd, minst to til fire netter per uke. Dersom barnet våkner mer enn to ganger per natt uten å sovne igjen på egen hånd, fem til sju netter per uke, regnes det som et mer alvorlig søvnproblem.

HELSESØSTER NINA MISVÆR: - Gi barna en vekkerklokke! Foto: Inger Marie Grini
HELSESØSTER NINA MISVÆR: - Gi barna en vekkerklokke! Foto: Inger Marie Grini Vis mer

- En søvnforstyrrelse kan også defineres ut ifra hvor lang tid det tar for barnet å sovne om kvelden. Et barn som bruker tretti minutter eller mer på innsovningen, minst to til fire netter i uka, har en mild søvnforstyrrelse. Og på samme måte som i forbindelse med oppvåkning, så er fem til sju netter regnet som et alvorlig tilfelle, sier han.

- Men det hele kommer an på hvor mye foreldrene blir stresset av det som skjer. Hvis disse tingene skjer ofte, men ikke plager foreldrene, er det ikke et stort problem, understreker han.

Foreldre griper inn for tidlig Gråtekurer er et omdiskutert tema og en metode mange foreldre vegrer seg for, fordi det går imot beskytterinstinktet deres. Pallesen mener foreldre ofte opprettholder barnets adferd gjennom å gripe inn for tidlig.

- Det finnes flere grader av gråtekurer. Den mest ekstreme er at man bare skal gripe inn dersom barnet har smerter eller er redd, sier han.

- En mildere variant er at man venter fem minutter før man går inn til barnet. Neste gang venter man ti minutter og så øker man gradvis, legger han til.

- Noen mener at foreldre ikke kan skille mellom sutregråt og gråt når barnet har smerter, men studier viser at de fleste foreldre faktisk kan skille mellom denne typen gråt, sier han.

- Hvem bør man oppsøke dersom man trenger hjelp?

- Først og fremst helsestasjonen, hvor de har god kompetanse om dette temaet. Dersom det er et vedvarende problem, kan det henvises til andre instanser som BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) eller andre klinikker som jobber spesielt med dette rettet mot barn, avslutter han.

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no.

LES OGSÅ: 16 grunner til din babys gråt
Barnets utvikling år for år
Barn som våkner om natten
Smokk eller ikke smokk?

10 tips for gode søvnrutiner:

1. Bruk aldri senga som straff.

2. Forsøk å roe barnet i sin egen seng.

3. Gi barnet aldri «belønning» for å stå opp.

4. Ikke belønn barna med å få være lengre oppe.

5. Snakk positivt om senga og lær barna å bli glad i den.

6. Pass på å få barnet i seng når «søvntoget» kommer.

7. Lag gode og beroligende ritualer.

8. Ta heller lesestunden i sofaen og ikke så mange sengeritualer på sengekanten.

9. Syng maks to godnattsanger i senga.

10. Rydd barnerommet og sørg for at det ikke er leker i senga.

Kilde: Nina Misvær / Apotekerforeningens brosjyre «Barn og søvn»
PROFESSOR STÅLE PALLESEN - Jeg har sett hva som kan skje når foreldre ikke setter fornuftige grenser. Ikke la det gå for langt! Foto: UiB
PROFESSOR STÅLE PALLESEN - Jeg har sett hva som kan skje når foreldre ikke setter fornuftige grenser. Ikke la det gå for langt! Foto: UiB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer