Vi har prøvd Iphone 6 og Iphone 6 Plus

Lanseres i Norge førstkommende fredag.

DEN STØRSTE: Dette er Iphone 6 Plus. Den har mye større skjerm enn forgjengeren, er kjappere og har bedre kamera. Den kommer til Norge 26. september. Foto: TROND BIE
DEN STØRSTE: Dette er Iphone 6 Plus. Den har mye større skjerm enn forgjengeren, er kjappere og har bedre kamera. Den kommer til Norge 26. september. Foto: TROND BIEVis mer

Dinside Nå er Apples to nye Iphone-modeller, Iphone 6 (4,7") og Iphone 6 Plus (5,5"), endelig lansert i flere store marked.

Dinside.no kommer tilbake med en fullverdig Iphone 6-anmeldelse.

Denne artikkelen reflekterer kun førsteinntrykkene etter å brukt begge modellene to døgn, siden lørdag 20. september.

Vi har vært tidlig ute for deg Vi har fått tak i begge modellene i god tid før den norske lanseringen 26. september.

I USA ble nemlig mobilene lansert 19. september, og det med svært lange køer.

Også i Storbritannia og Australia har mange ventet tålmodig mange timer i lange køer for å være en av de første med Apples nye modeller.

Les også: Dette må du vite om iOS 8.

En gigant-lansering Dette er den største Iphone-lanseringen siden den første modellen ble vist frem i januar 2007.

Kun en gang tidligere har Apple lansert to nye modeller samtidig, og det var i fjor med Iphone 5s og 5c, men disse modellene har samme skjermstørrelse (fire tommer). Det er ikke tilfellet i år.

TING ENDRER SEG: De nye iPhone-modellene er tynnere, kjappere og har større skjermer og bedre batterier. Foto: TROND BIE
TING ENDRER SEG: De nye iPhone-modellene er tynnere, kjappere og har større skjermer og bedre batterier. Foto: TROND BIE Vis mer

I år har Apple lansert to nye større modeller samtidig og iOS 8.

Vi skal ikke bruke tid på operativsystemet iOS 8 i denne sniktitten, da vi tidligere har dekket alle de flotte nye funksjonene.

La oss heller oppsummere med at det er mye nytt og nyttig under panseret i Apples nyeste mobil- og nettbrett-operativsystem.

Les også: Her er de beste iOS 8-funksjonene.

Dette er nytt De to nye modellene har begge en to-kjerne 64-bits 1,4 GHz A8-brikke fra Apple. Den første mobilbrikken med 64-bits-brikkesett ble introdusert i Iphone 5s i fjor.

Slik ståa er per i dag er det ikke så mange apper som drar nytte av 64-bits-brikkene i de tre nyeste Apple-mobilene, men flere apper vil nok dra nytte av dette i fremtiden.

Det vi merker mest er at Apple-produkter med 64-bits-brikker starter 64-bits-apper mye kjappere enn tidligere.

Foruten en enda kjappere A8-brikke og iOS 8 har de to modellene:

TYNNERE: iPhone 5s (på topp) måler 7,6 mm. iPhone 6 måler 6,9 mm. Foto: TROND BIE
TYNNERE: iPhone 5s (på topp) måler 7,6 mm. iPhone 6 måler 6,9 mm. Foto: TROND BIE Vis mer

* Større og bedre skjermer (begge har et panel Apple har døpt «Retina HD». Oppløsning: 1334 x 750 og 1920 x 1080 på Plus-modellen)

* Bedre kameraer med «Focus Pixels» og 240 bilder i sekundet video-opptak (1080p-video @ 60 FPS også støttet)

* Iphone 6 Plus har som eneste Apple-mobil optisk bildestabilisering.

* Kjappere data-tilkobling med støtte for enda flere LTE-bånd
* Et helt nytt design
* Bedre batterilevetid
* Ny «M8» bevegelsessensor med barometer, altså lufttrykk-måler
* Tynnere (Iphone 5s: 7,6 mm - Iphone 6: 6,9 mm - Iphone 6 Plus: 7,1 mm)
* NFC for trådløs betaling med mobilen («Apple Pay» kommer først til USA neste måned. Norsk lansering ikke kjent)

Les også: Er iPhone 5-batteriet ditt defekt? Da får du kanskje nytt gratis.

Ingen ventetid Begge modellen er veldig kjappe. Du kommer ikke til å klage over at ting tar tid, men merk at begge modellene fortsatt kun har 1 GB minne.

Med andre ord: har du mange nettsider oppe, lagres nok ikke alle i minnet, og må derfor lastes inn på nytt.

Vi har likevel merket forbedringer på dette området, men det skyldes nok like mye iOS 8 som den nye A8-brikken disse to er først med.

FRA VENSTRE: iPad Air (9,7"), iPad mini Retina (7,9", iPhone 6 Plus (5,5"), iPhone 6 (4,7") og iPhone 5s (4"). Foto: TROND BIE
FRA VENSTRE: iPad Air (9,7"), iPad mini Retina (7,9", iPhone 6 Plus (5,5"), iPhone 6 (4,7") og iPhone 5s (4"). Foto: TROND BIE Vis mer

Likevel føles begge modellene kjappere enn de nyeste Ipad-modellene, og det sier jo litt. Det er mye kraft i disse to, og Plus-modellen kan komme til å kannibalisere Ipad mini-salget.

Les også: Installere iOS 8? Bare om du har nok lagringsplass

Design Apple kan design og produksjon, så også denne gang innfrir de, men på en litt annen måte enn tidligere. Det er plusser og minuser her. La oss forklare.

Vi klarer ikke lenger helt å sammenligne Iphone 6-modellene med et gammelt klassisk armbåndsur eller et Leica-kamera. Designet er ikke like ikonisk som tidligere.

De to nye modellene minne mer om mindre Ipad-modeller enn en Iphone 4 eller 5, og antennebåndene på baksiden er noe av det grelleste vi har sett på et Apple-produkt på lenge.

Det er ikke så stygt at man skjemmes, men man blir heller ikke varm i hjertet av å glane på baksiden.

Ikke at du kommer til å gjøre det så veldig mye, for begge ligger veldig godt i hånda takket være de runde kantene. Borte er det skarpe og fokuserte designet først introdusert med Iphone 4.

Iphone 6-modellene ser nå mer ut som en hvilken som helst annen stor mobil, og det trekker også litt ned at kamera-linsen stikker ut på baksiden.

KNAPPENE: Nå er de avlange, og av/på-knappen er flyttet til siden. Foto: TROND BIE
KNAPPENE: Nå er de avlange, og av/på-knappen er flyttet til siden. Foto: TROND BIE Vis mer

Det er ikke en greie man tenker på, men Apple setter seg høye kvalitetsmål når det kommer til design, og vi føler disse to punktene trekker ned helhetsinntrykket.

Men foruten at sekserne ligger bedre i hånda, er det også en annen design-forbedring vi setter stor pris på, og det har med skjermen å gjøre.

Panelene Begge mobilene har paneler Apple markedsfører som «Retina HD», men kun Plus-utgaven har full HD-oppløsning (1080p).

Når det er sagt: Begge ser fantastiske ut, og er bedre i sollys enn sine forgjengere.

Spesielt Iphone 6 Plus har et svært godt panel med så gode farger, skarphet og detaljer at de riktige bildene virkelig popper ut av skjermen.

Glass-materialet som dekker det flotte panelet går nå lenger ut på sidene med en liten kurve slik at man ikke lenger kommer borti aluminumet når man blar frem og tilbake i iOS 8.

Dette er en liten, men viktig detalj som gjør at man føler seg enda mer oppslukt i det man berører på skjermen.

Dette plager oss Det er alltid ting som ikke er helt som de skal ved lansering av nye produkter, og Apples nye mobiler er intet unntak.

Heldigvis er det ikke snakk om ting som er så problematiske at vi nå fraråder kjøp av produktene, dessuten vil de fleste problemene rette seg med tiden til hjelp.

DESIGNBLEMME: Det er nok en grunn til at det ser ut som det gjør, men det betyr ikke at vi liker disse plastbåndene på baksiden. Foto: TROND BIE
DESIGNBLEMME: Det er nok en grunn til at det ser ut som det gjør, men det betyr ikke at vi liker disse plastbåndene på baksiden. Foto: TROND BIE Vis mer

Mne likevel: Alle appene er nemlig ikke optimaliserte for de nye, større skjermene. Dette merkes spesielt med Iphone 6 Plus og Facebooks Messenger-app. Appen ser alt for forstørret ut på den 5,5 tommer store skjermen.

Vi kunne også ønsket at Apple hadde gjort mer for å ta i bruk det store skjerm-arealet på Iphone 6 Plus.

Riktignok snus hjemskjermen med mobilen når man bruker den i landskapsmodus, og noen apper er optimalisert for dette, men ikke alle.

Det er litt som med Ipad: Man har masse plass å boltre seg på, men man kan fortsatt kun gjøre en ting av gangen.

Vi har ikke merket store varmeproblemer, men første gang man setter opp mobilen og laster ned store mengder data merkes det at det jobbes under aluminiumet.

Et ikke helt enkelt valg Dette er et spørsmål vi har grublet en mye på. Det er ikke lett å velge.

Iphone 6 Plus har bedre kamera og batterilevetid, men den er så stor i hånda at vi er redde for å miste den hver gang vi tar den opp av lomma.

Det er også et faktum at det er vanskelig å nå berøringselementer øverst på skjermen, og selv om «Reachability»-funksjonen (to lette berøringer, ikke trykk, på hjemskjermen) løser dette problemet relativt ålreit ved å sende innholdet ned til tommelen, er det likevel en ekstra operasjon.

BEDRE KAMERA: Begge mobilene har nye kameraer som blant annet tar opp video i 240 bilder i sekundet, men til forskjell fra forgjengerne stikker kameraet litt ut fra kroppen. Foto: TROND BIE
BEDRE KAMERA: Begge mobilene har nye kameraer som blant annet tar opp video i 240 bilder i sekundet, men til forskjell fra forgjengerne stikker kameraet litt ut fra kroppen. Foto: TROND BIE Vis mer

Vi mistenker at den snikende angsten for å miste den avtar ved bruk av et deksel, men da blir jo den ganske så slanke profilen på 7,1 millimeter en god del feitere.

Iphone 6 - den beste for de fleste Iphone 6 er selvsagt mye enklere å holde med en hånd, og den er mye lettere enn Plus-utgaven som veier 172 g.

Faktisk føles Iphone 6 lettere enn Iphone 5s, selv om dette ikke er tilfellet (112 vs. 129 g.)

Trolig blir vi lurt av at den er tynnere, de nye avrundende hjørnene og den 0,7" større skjermen.

De aller fleste vil nok like 4,7"-modellen best. De av oss med store hender vil nok muligens trekkes mot den store Plus-modellen fordi batteriet varer lenger, men det spørs om den likevel ikke er i overkant.

Ønsker man å erstatte en Ipad mini er nok svaret ganske enkelt: Iphone 6 Plus er løsningen.

Du bør uansett prøve begge modellen før et eventuelt kjøp.

De nye Iphone-modellene, og spesielt sekseren, føles som svært gode arvtagere til Iphone 5, men vi venter med terningkastene før vi har testet dem skikkelig.

DETALJER: Høyttaleren, som det nå kun er en av, spiller litt høyere enn forgjengeren. Foto: TROND BIE
DETALJER: Høyttaleren, som det nå kun er en av, spiller litt høyere enn forgjengeren. Foto: TROND BIE Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.