Vi har prøvd Playstation-telefonen

Vi har fått leke oss med Sony Ericssons nye spilltelefon, Xperia Play. Og dette var moro!

PLAY: Med Xperia Play har Sony Ericsson flyttet PlayStation inn i mobilen. Foto: Produsent
PLAY: Med Xperia Play har Sony Ericsson flyttet PlayStation inn i mobilen. Foto: ProdusentVis mer

Etter mange år med rykter lanserte Sony Ericsson på søndag det du muligens kjenner som «Playstation-telefonen», under navnet Xperia Play.

Telefonen var en av flere toppspekkede mobiler lansert av Sony Ericsson på den store mobilmessen i Barcelona i går.

Den mest åpenbare forskjellen på Xperia Play og en hvilken som helst annen telefon er selvfølgelig den uttrekkbare Playstation-kontrolleren. Her får du triggerknapper på baksiden, mens fremsiden har piltaster og signaturknappene med firkant, trekant, kryss og sirkel.

Kombinert med en fire tommers skjerm, en prosessor som yter 1 GHz og dedikert grafikkmaskinvare, er dette en telefon som har et klart potensial til å overleve kampen mot dedikerte spillkonsoller som Nintendo DS og PSP.

Det er åtte år siden forrige gang en mobilprodusent prøvde seg på en spilltelefon. Den forrige var Nokia N-Gage, som kort fortalt ble en kjempeflopp. Dette skyldes ikke at N-Gage var en dårlig telefon, men timingen var kanskje ikke verdens beste.

Funker det? Dette funker så absolutt. Her får du virkelig følelsen av å holde en spillkonsoll i hendene.

Noen vil kanskje mene at vekten på 180 gram er en grunn til å ikke kjøpe Xperia Play, og det er greit nok, om det hovedsakelig er en mobiltelefon du er ute etter.

Vi mistenker imidlertid at du ville fått en dårligere spillopplevelse om den hadde vært lettere, for vekten er nydelig balansert når du holder telefonen i hendene med Playstation-kontrolleren ute.

Helt perfekt er opplevelsen imidlertid ikke.

Vi synes det blir litt trangt rundt triggerknappene på baksiden - de ligger tett klemt opp mot skjermdelen.

De berøringsfølsomme flatene som erstatter analogstikkene på den vanlige Playstation-kontrolleren, var også litt upraktiske å bruke - men dette er muligens en tilvenningssak.

Uansett, vi har aldri fått en så bra spillopplevelse på noen telefon tidligere.

Dette føles som å spille på en PSP.

Med fire tommers skjerm og en bildehastighet på 60 FPS, opplevde vi ingen hakking, og spillene vi prøvde kjørte silkemykt.

Vi opplevde ved ett tilfelle at spillet låste seg og at telefonen måtte restartes, men her tar vi selvsagt høyde for at telefonen vi prøvde kjører på uferdig programvare.

Playstation Suite Om denne telefonen blir en suksess vil avhenge mye av spillutvalget, men med Playstation Suite - og dermed lassevis av klassiske titler fra Playstation-floraen på vei - ser fremtiden svært lovende ut.

Spillene som skal gjøres tilgjengelige gjennom Playstation Suite skal først gjennom kvalitetskontroll hos Sony for å bli "Playstation Certified".

ET LITE MINUS:Spilleknappene på baksiden sitter litt for tett sammen. Foto: Mobili
ET LITE MINUS:Spilleknappene på baksiden sitter litt for tett sammen. Foto: Mobili Vis mer

Telefoner som skal ha tilgang til denne databasen må også sertifiseres av Sony, som naturlig nok ikke er interessert i at spillene skal kjøres på maskinvare som ikke greier kjøre spillene skikkelig.

Xperia Play er den første telefonen som er Playstation-sertifisert.

Etter å ha prøvd Xperia Play selv, har vi fått stor tro på at Sony Ericsson vil lykkes med dette konseptet.

Her får du like bra spillopplevelse som med andre, dedikerte spillkonsoller - altså de håndholdte versjonene - og etter hva vi forstår er det et gedigent spillutvalg på gang.

Når telefonen i tillegg er responsiv og byr på alt vi forventer av en moderne smarttelefon, burde dette være en glimrende pakke for deg som vil ha en telefon du kan bruke både til tidsfordriv og praktiske oppgaver.

Xperia Play kommer i salg globalt innen utgangen av første kvartal i år.

Sony Ericsson har ikke kunnet si noe spesifikt om prisen, men den vil variere fra marked fra marked.

Vi har imidlertid fått vite at Xperia Play blir noe dyrere enn Xperia Arc, som vil havne i samme prisklasse som fjorårets toppmodell, Xperia X10.

Med andre ord må du regne med å betale rundt 5000 kroner.

Les mer og se flere bilder av Xperia Play hos Mobili.no

Les også:
Denne er bedre utstyrt enn iPad
Utrolig at denne mobilen ikke koster mer
Duell: 2 x 10,1 tommers laptop fra HP og Acer
Test av PC-høyttalere

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FØLES SOM EN PSP: Likevel er dette den eneste spilltelefonen vi har testet, som gir en genuin spilleopplevelse. Foto: Mobili
FØLES SOM EN PSP: Likevel er dette den eneste spilltelefonen vi har testet, som gir en genuin spilleopplevelse. Foto: Mobili Vis mer