Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vi har prøvesmakt de nye ferdigmiddagene

Fra fantastisk til forferdelig.

KJAPT, MEN GODT? Noen av de nye ferdigmåltidene smaker fantastisk, til tross for papptallerkner og dårlig tid. Men det er store forskjeller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
KJAPT, MEN GODT? Noen av de nye ferdigmåltidene smaker fantastisk, til tross for papptallerkner og dårlig tid. Men det er store forskjeller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Det er klart for årets første dagligvareslipp. I løpet av denne uka skal 1700 nye varer fylle butikkhyllene.

Som vanlig på denne tida av året er det fokus på sunnhet, men vi ønsker også å ha mulighetene til å velge mat som er kjapp og enkel å servere.

Det kommer stadig flere matvarer som skal gjøre det lettere for deg og meg å lage god og «hjemmelaget» mat uten å være kokk. Og det kommer stadig flere ferdigretter.

Vi har smakstestet noen av de nye ferdige middagsrettene som du nå kan finne i butikkhyllene.

IKKE ALT FRISTET: På tross av ulike matpreferanser hos smakstesterne, viste det seg å være stor enighet om hva som faktisk smakte godt og hva som ikke smakte godt. Det kunne også tydelig sees på restene som var igjen (eller som ikke var igjen): Noe måtte vi bare  spise mer av ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
IKKE ALT FRISTET: På tross av ulike matpreferanser hos smakstesterne, viste det seg å være stor enighet om hva som faktisk smakte godt og hva som ikke smakte godt. Det kunne også tydelig sees på restene som var igjen (eller som ikke var igjen): Noe måtte vi bare spise mer av ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Og for å ta konklusjonen først: Her er det store forskjeller! Noe smaker fortreffelig og vi kan ikke få nok av det - mens annet rett og slett smaker forferdelig!

Vil du ikke ha ferdigmiddag, er du likevel kanskje interessert i en kjapp lunsj. Vi har også testet noen av de nye mellommåltidene som kommer.

Ferdig mikro-middag Alle rettene vi har smakstestet, er med mulighet for oppvarming i mikrobølgeovn.

 Dette er retter som kan gå som en middag i seg selv, selv om mange av produsentene skriver at maten godt kan serveres med salat eller grønnsaker til.

Dette er et råd vi også får fra ernæringsfysiolog Kari Bugge, som jobber i Grete Roede as.

TESTPRODUKTENE: Flere leverandører, noen nykommere og andre er gamle kjenninger på ferdigmatmarkedet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
TESTPRODUKTENE: Flere leverandører, noen nykommere og andre er gamle kjenninger på ferdigmatmarkedet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

- Det er flere elementer man kan vurdere en middagsrett ut ifra, men de viktigste er gjerne totalt energiinnhold per porsjon, mengde og type fett, andel av rene råvarer og andel grønnsaker. Det siste er ofte en utfordring, nemlig at andelen grønnsaker er relativt lav i forhold til anbefalingene. Dersom du ofte bruker ferdigretter, kan det med andre ord være lurt å ha litt ekstra grønnsaker ved siden av, sier Bugge til DinSide.

Hva bør middagen inneholde? Ifølge tall fra Helsedirektoratet, regner man med at daglig energiforbruk er cirka 9 MJ (2150 kcal) hos en inaktiv kvinne og cirka 11 MJ (2600 kcal) hos en inaktiv mann.

Bugge forteller at Grete Roedes anbefalinger for energiinnhold i en middag for en kvinne eller en mann som skal ned i vekt ligger på henholdvis 400 og 600 kcal - men at anbefalingene for en person som ikke skal ned i vekt ligger litt over dette - men ikke mye.

Som du kan se av energiinnholdet i produktomtalene våre nedenfor, ligger de fleste av ferdigmiddagene i dette området.

- Mengden fett kan godt variere en del, det viktigste er at man ikke alltid velger de rettene med mest fett. Dessuten er det viktig å velge retter av fet fisk jevnlig for å sikre et bra inntak av det sunne marine fettet.

Jo mer rene råvarer av kjøtt, fisk og fugl, jo høyere er proteininnholdet. De proteinrike matvarene er de som gir best metthet - men dette er ifølge Bugge samtidig de råvarene som er dyrest.

- Derfor inneholder gjerne ferdigretter mindre ren råvare enn hva vi tilsvarende bruker når vi lager maten selv. Utvalget av ferdigretter har hatt en positiv utvikling de seinere årene, og flere tilbyr litt lettere retter med mer grønnsaker, og også type fullkornsris som gir litt ekstra fiber, sier Bugge.

Her er våre smaksvurderinger av noen av de nye ferdigmiddagene: Vi har rangert dem fra best (øverst) til dårligst (nederst). Rangeringen er altså basert på hvordan vi synes maten smaker, og om dette er noe vi ville kjøpt igjen.

Alle produktene er varmet i mikrobølgeovn, etter produsentenes anbefalinger.

Har du en annen favoritt? Tips gjerne andre i debatten nedenfor.

1. Hellstrøms Cocotte med lam
(Fleury Michon) Dette er testens soleklare vinner. Den kommer i en fin keramikkform (cocotte) - og er den retten som er desidert hyggeligst å sette rett på bordet. Den ser veldig god ut - og kan likne litt på en creme brulée. Den lukter og smaker også fortreffelig!

Her er noen av smaksjuryens kommentarer: - Mm, dette er kjempedeilig. - Og ren kjøttsmak også. - Og så ble den også skikkelig varm! - Men dette trenger grønnsaker ved siden av, ellers blir det veldig tungt.

Om vi ville kjøpt den igjen? Absolutt!

1 porsjon (320 gram), og 496 kcal per porsjon.

2. Hellstrøms ovnsbakte svinenakke
(Fleury Michon) Dette er testens soleklare nummer to. Og hadde det ikke vært for en stor fettslintre på kjøttet, så ville nok kampen om førsteplassen blitt stor. Dette smaker rett og slett fortreffelig, og det er ikke få kommentarer som ropes ut rundt bordet når kjøttet skal deles opp og det formelig faller fra hverandre. En skikkelig innertier!

FØRSTEPLASS: Eyvind Hellstrøms franskproduserte Cocotte med lam - som altså er lammekjøtt med pastinakk- og potetpuré i en ildfast form. Smaker aldeles nydelig! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
FØRSTEPLASS: Eyvind Hellstrøms franskproduserte Cocotte med lam - som altså er lammekjøtt med pastinakk- og potetpuré i en ildfast form. Smaker aldeles nydelig! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Her er noen av smaksjuryens kommentarer: - Se, så flaky og fint kjøtt! - Det går jo i oppløsning når vi skjærer i det! - Kjøttet er skikkelig mørt og godt, og potetene var skikkelig gode. - Og de sviskene var himmelske, de smelter jo i munnen! - Det smaker svisker selv av sausen, og det synes jeg er litt dumt, som ikke liker svisker ... - Men for oss andre som liker svisker, så er dette tommel opp! - Men når du kjøper en liten kjøttbit som dette, så vil du ikke ha slintrer!

Om vi ville kjøpt den igjen? Absolutt!

1 porsjon (450 gram), og 675 kcal per porsjon.

3. Svenske kjøttboller i fløtesaus
(Fjordland) Dette er testens klare tredjeplass! Noen gang er det enkle ofte (om ikke det beste - så i alle fall:) godt! Potetmosen er med potetbiter og smaker godt, og fløtesausen har også en god fløtesmak.

Her er noen av smaksjuryens kommentarer: - Her skulle det nok vært noe grønnsaker, men jeg synes dette var deilig, den holder det den lover. - Det smaker kanskje ikke så mye, men det gjør jo heller ikke kjøttboller. - Jeg fikk det jeg trodde jeg skulle få, denne var ikke så dum. - Jeg har lyst på mer!

ANDREPLASS: Hellstrøms svinenakke smaker fortreffelig - selv om vi ikke ble begeistret for fettslintrer i kjøttet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
ANDREPLASS: Hellstrøms svinenakke smaker fortreffelig - selv om vi ikke ble begeistret for fettslintrer i kjøttet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Om vi ville kjøpt den igjen? Jada!

1 porsjon ( 450 gram), og 540 kcal per porsjon.

4. Ovnsklar lasagne
(Fjordland) Dette er testens fjerdeplass - og egentlig ikke mye mer enn det. Den ser ikke altfor appetittlig ut, ettersom vi måtte helle den over på en tallerken før vi satte den i mikroen, og så er det bare ostesaus på den - og vi vil nå helst ha ost på toppen! Ganske anonym smak.

Her er noen av smaksjuryens kommentarer: - - Dette smakte veldig salt! Og hva er dette på toppen? Er det ost? Nei, det er bare snerk på den - ostesaus, altså! - Den var ganske god, egentlig, men veldig «simpel» smak. - Dette smaker ikke så veldig mye!

Om vi ville kjøpt den igjen? Joda ... sikkert ...

TREDJEPLASS: Fjordlands Svenske kjøttboller i fløtesaus med potetstappe: God smak av fløte gir soleklar tredjeplass i dette selskapet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
TREDJEPLASS: Fjordlands Svenske kjøttboller i fløtesaus med potetstappe: God smak av fløte gir soleklar tredjeplass i dette selskapet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

1 porsjon ( 425 gram), og 489 kcal per porsjon.

5. Pai med brokkoli
(Stabburet) Dette er testens femteplass - og den desidert beste av de to paiene! Denne har tidligere bare vært tilgjengelig i porsjonsstørrelse - og nå kommer den altså i familiestørrelse. Denne har godt fordelt brokkoli og bacon over hele paien, og vi synes den smaker godt - om enn litt anonym. Vi synes også bunnen er litt seig, men her skal det sies at det anbefales at paien stekes i stekeovnen for å få sprø bunn.

Her er noen av smaksjuryens kommentarer: - Denne smaker mer enn den andre paien, men bunnen er fremdeles ikke god. - Denne er mye bedre enn den andre paien, her får du også brokkoli. Og baconsmaken er jevnt fordelt, det er bra. - Dette var godt, synes jeg!

Om vi ville kjøpt den igjen? Usikre igjen. Kanskje!

2-3 porsjoner (600 gram), og 246 kcal per 100 gram.

6. Thai kyllinggryte
(Fjordland) Dette er testens sjetteplass. Igjen en ganske anonym rett. Pluss for ris som ikke er klissete, og for fin sitrongress-smak, men egentlig ganske så anonymt og kjedelig. Fornærmer ingen - gleder ingen!

FJERDEPLASS: Ikke alt ser like delikat ut når du må helle det på en tallerken før oppvarming: Det glir liksom veldig utover ... For ordens skyld: Dette er lasagnen fra Fjordland. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
FJERDEPLASS: Ikke alt ser like delikat ut når du må helle det på en tallerken før oppvarming: Det glir liksom veldig utover ... For ordens skyld: Dette er lasagnen fra Fjordland. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Her er noen av smaksjuryens kommentarer: - Dette er klassisk og kjedelig, Fjordland! Men bedre enn de andre Asia-rettene de har, så ikke så gæærnt! - Fin sitrongress-smak, men smaker mest sitrongress og paprika. - Smaker egentlig ikke så mye, veldig tamt!

Om vi ville kjøpt den igjen? Nei

1 porsjon (450 gram), og 504 kcal per porsjon.

7. Laksefilet med rotgrønnsaker i ostesaus
(Fjordland) Dette er testens sjuendeplass. Nå har vi havnet i den enden av listen hvor ting går nedover. Flere av smakspanelets testere er i utgangspunktet veldig glade i fiskeretter, men dette synes vi ikke smakte noe godt. Det er dessuten altfor mye av den kremete ostesausen. Og amerikablanding-grønnsakene i ostesausen er heller ingen fest.

Her er noen av smaksjuryens kommentarer: - Nei, nei, dette er ingen fest! - Fin purresmak, men de andre grønnsakene smaker stort sett det samme - det vil si amerikansk blanding. - Synes det er litt transmak av fisken, den er ikke god. - Om man ikke er glad i fisk i utgangspunktet, må man i alle fall ikke kjøpe denne og tro at man blir det!!

FEMTEPLASS: Stabburets bacon- og brokkolipai har god smak av bacon og brokkoli. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
FEMTEPLASS: Stabburets bacon- og brokkolipai har god smak av bacon og brokkoli. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Om vi ville kjøpt den igjen? Nix! Aldri!

1 porsjon (420 gram), og 508 kcal per porsjon.

8. Pai med kylling og asparges
(Stabburet) Dette er testens nest-sisteplass! Vi fortsetter ferden til de øvrige produktene som langt fra er noen fest. Vi har smakt på to paier fra Stabburet, og om du skal spise pai, så ikke kjøp denne. Den er i stor grad smakløs, tørr og kjedelig.

Her er noen av smaksjuryens kommentarer: - På bildet er det masse aspargestopper i paien, men hvor er toppene her? Det er jo bare én! - Dette smaker mye smør og salt, men jeg synes jo smør og salt er godt ... - Eggefyllet var godt, og aspargesen var god, men kyllingen smakte ingenting. - Paibunnnen er tørr, og kyllingen er ikke god. Nei og nei!

Om vi ville kjøpt den igjen? Nei. Aldri!

SJETTEPLASS: Fjordlands Thai kyllinggryte med ris: Dette ble litt kjedelig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
SJETTEPLASS: Fjordlands Thai kyllinggryte med ris: Dette ble litt kjedelig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

1 porsjon ( 220 gram), og 563 kcal per porsjon.

9 og 10. Pasta tortellini
(Fersk & Ferdig) Dette er jumboplass, ingen tvil om det! Fersk & Ferdig er NorgesGruppens egen merkevare. Dette er to varianter av Pasta tortellini: Én med kjøttfyll og arrabbiatasaus og én med ricotta- og spinatfyll, med tomat- og basilikumsaus. Vi vurderer dem sammen, ettersom de er ganske like - både i smak og resultat.

Dette er rett og slett ikke godt, og som én av testerne sier: Både konsistensen, smaken og lukten er helt forferdelig! Arrabbiatasausen er litt sterkere enn den andre varianten, ellers smaker de ganske likt. Det står også at retten skal være klar på 5 minutter, men det stemmer ikke ut fra de anbefalte oppvarmingsrådene - det tar i alle fall 7-8 minutter. Den medfølgende gaffelen er også for kort til å bruke i begeret.

Her er noen av smaksjuryens kommentarer: - Den er for søt, for mektig og ikke godt nok kokt (arrabbiata-varianten). - Både konsistensen, lukten og smaken er helt forferdelig (arrabbiata)! - Denne (med ricotta og spinat) er litt mildere og mer kokt, men den smaker nesten det samme som den andre. - Det er altfor mye saus!

Om vi ville kjøpt den igjen? Aldri!

SJUENDEPLASS: Fjordland Ovnsklar laksefilet med rotgrønnsaker og kremet ostesaus. Her var det MYE saus ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
SJUENDEPLASS: Fjordland Ovnsklar laksefilet med rotgrønnsaker og kremet ostesaus. Her var det MYE saus ... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

1 porsjon (350 gram), og 539/595 kcal per porsjon.

Prisene er foreløpig ikke klare.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

ÅTTENDEPLASS: Stabburets kylling- og aspargespai er ingen fulltreffer hos vårt smakspanel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
ÅTTENDEPLASS: Stabburets kylling- og aspargespai er ingen fulltreffer hos vårt smakspanel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer
PÅ JUMBOPLASS: NorgesGruppens egen Fersk & Ferdig-serie, med to varianter pasta smakte ikke bra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
PÅ JUMBOPLASS: NorgesGruppens egen Fersk & Ferdig-serie, med to varianter pasta smakte ikke bra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer
Hele Norges coronakart