Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vi har testet 14 lette fjellsko

Disse er best i test.

TEST: Villmarksliv og Aktivt testteam har testet 14 par lette fjellsko. Foto: John Arne Tungen
TEST: Villmarksliv og Aktivt testteam har testet 14 par lette fjellsko. Foto: John Arne Tungen Vis mer

I denne testen finner du sko som egner seg for raske turer med lett oppakning, og som trim- og tursko for daglig bruk. Det er mye å velge blant, og kvaliteten er jevnt over svært god.

Denne gangen har vi testet lette fjell- og markasko med membran. Skoene har fått delkarakterer for passform/komfort/snøring, såle/støtte, slitasje og vekt.

Best i test er Asolo Moran GTX, en glimrende lettvekter som også scorer bra jevnt over.

På vekt slås den av Mammut Cirrus GTX, som veier bare 0,85 kg pr. par.

Salomon Cosmic 4d GTX får heder for god komfort, mens Viking Alpha GTX gir mye for pengene.

Beste allrounder er Crispi Skogshorn Pluss.

Lette fjellsko Å definere hva som er «lett» eller «tungt» er helt og holdent opp til hver enkelt bruker. Vi har satt en øvre vektgrense på 1,4 kg pr. par (str. 42), noe som innebærer at denne testen omfatter sko med utstrakt bruk av ulike tekstiler og syntetiske materialer. Vi har testet 14 ulike modeller, alle fra velkjente produsenter fra inn- og utland.

Skal du bære skikkelig tungt, vil mange mene at disse skoene blir for spinkle, men på raske turer eller med en forholdsvis lett sekk på ryggen, er mange av modellene meget gode valg.

Bruksområder vi ser for oss, er dagsturer og for eksempel «hytte- til hytte»- turer hvor en ikke behøver all verdens oppakning, eller som til trim- og tursko til daglig bruk.

Mange av disse modellene behøver veldig lite inngåing, men det er likevel lurt å bruke skoene litt før en legger ut på lengre turer.

Etter hvert utvider du bruken til korte trimturer, og snart har du sko som er tilpasset din fot og klare for fjellet!

Vedlikehold Vask skoene i lunket vann, og tørk av vann og skitt før du setter dem bort etter bruk. Oppbevar skoene i romtemperatur. Også sko av syntetiske materialer trenger litt stell, for eksempel reimpregnering. Dette gjelder selvsagt også om skoene har membran.

Ta av deg skoene og ta ut innleggsålene ved enhver anledning når du er ute på tur. Dette kan redusere fuktigheten i skoene med hele 50 prosent. Bruk gjerne sokker med et fukttransporterende materiale. Ikke bruk sokker av bomull!

Membran eller ikke? Sko med membran er som regel varmere, tettere, tyngre og dyrere enn sko uten. Om du strengt tatt ikke trenger vanntette sko, kan det være like greit å gå for sko uten membran.

Nye sko med membran holder fukt ute lenger enn tilsvarende uten. Membranen vil riktignok uansett sprekke eller slites hull på før eller siden, men nye produksjonsteknikker gjør problemet stadig mindre.

I denne testen opplevde vi verken direkte brudd i membran eller «unormale» fuktinnslag.

En må nok likevel regne med noe fuktgjennomslag om for eksmepel vedlikeholdet av skoene er dårlig, slik at selve ytterstoffet på skoene blir gjennomtrukket av fukt om en går med dem over tid.

Når du kjøper fjellsko Passform er førsteprioritet! Skoene skal ikke glippe på hælen eller virke trange over vristen. Lest og passform varierer ofte fra merke til merke.

Kvaliteten på sålen: Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget, demping og slitasjestyrke er ting du kan spørre om, og til dels sjekke selv når du ser på sko. En myk yttersåle gir god friksjon, men slites raskt.

Om du skal bære sekk, trenger du en forholdsvis stiv såle. Du skal måtte ta skikkelig i for å klare å bøye/vri sålen med hendene; husk at den skal gi støtte til hele din vekt samt vekten på det du har i sekken. Er du storvokst, setter selvsagt dette større krav til sålen enn om du er liten og lett. På en sko som skal brukes på variert underlag, bør du kunne bevege gummidetaljene på sålen med tommelfingeren.

Membran: Det er ofte viktigere med membran på sko med utstrakt bruk av tekstiler enn rene skinnsko. Materialet gir utslag på blant annet vekt, slitasjestyrke og vedlikehold. Tekstilsko er lettere enn skinn, men skinnsko er mer slitesterke.

Tekstilsko tørker raskere enn skinnsko om de blir våte, mens skinnsko er enklere å holde rene. Skinnsko må som regel gås inn, men det ikke like viktig på lettere sko av tekstil eller syntetiske materialer.

Snøring og hemper bør fungere godt.

Låsekroker/hemper som en del av snøresystemet er å anbefale, men låsehemper er nok viktigere jo stivere skoene er og på sko/støvler med høyt skaft. Slike hemper gjør at du kan snøre med et annet trykk over f.eks. vristen enn videre opp over skaftet.

Pris: De som er mye ute, bør nok spandere noen ekstra hundrelapper for å få det paret som passer til sin bruk og sine føtter.

LES OGSÅ: Stor test av tursekker

16 softshelljakker til vår, sommer og høst

Stor test av lavvoer

Disse gummistøvlene er best i test

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Asolo Moran GT X Best i test. Karakter: 5/6 Produsent: Asolo Pris: 2699 Crispi Skogshorn Pluss Beste allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Crispi Pris: 2499 Viking Alpha GTX Meget god allrounder! Karakter: 5/6 Produsent: Viking fottøy AS Pris: 1499 Asolo Synchro GTX Meget god lettvekter. Karakter: 5/6 Produsent: Asolo Pris: 2399 Salomon Cosmic 4D GTX Meget god og komfortabel allrounder! Karakter: 5/6 Produsent: Salomon Pris: 2200 Kayland Zephyr En meget god allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Kayland Pris: 1899 Alfa Horn Meget god allrounder! Karakter: 5/6 Produsent: Alfa Sko AS Pris: 1999 Hagløfs Crag HI GT Meget god allrounder! Karakter: 5/6 Produsent: Hagløfs AS Norge Pris: 1599 Bestard Triton Godt valg som en lett fjellsko. Karakter: 5/6 Produsent: Bestard Pris: 1995 Mammut Cirrus GTX Meget godt valg for deg som liker å trene/løpe i fjellet. Karakter: 4/6 Produsent: Ajungilak AS Pris: 1600 Hi-Tec Altitude Ultra WPi Et helt greit valg som tursko med tanke på kvalitet vurdert opp mot pris. Karakter: 4/6 Produsent: Cirdan AS Pris: 1499 Hi-Tec Rapidtrail WPi Ingen fjellsko, men et bra alternativ som trim-/markasko. Karakter: 4/6 Produsent: Cirdan AS Pris: 1199 Bestard Cross BG3 Godt valg som solide dagligsko, eller stisko uten tung oppakning. Karakter: 4/6 Produsent: Norma AS Pris: 1895 Columbia Shastalavista Ingen fjellsko, men et bra alternativ som trim-/markasko. Karakter: 3/6 Produsent: Columbia Pris: 1199

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media