TERNINGKAST SEKS: Lowa Tibet Pro GTX er blant de aller beste fjellskoene i testen. John Arne Tungen
TERNINGKAST SEKS: Lowa Tibet Pro GTX er blant de aller beste fjellskoene i testen. John Arne TungenVis mer

Vi har testet 14 par fjellsko

Det er veldig vanskelig å skille de beste av disse modellene fra hverandre.

|||

Til denne testen har vi valgt ut solide lærsko som skal gi god støtte og takle relativ tung oppakning. I tillegg har vi satt som krav at skoene skal ha membran for vanntetthet.

Testen er en av våre mange omfattende tester av turtøy og -utstyr, sammen med blant annet test av 13 helårsdresser, test av robuste helårstelt, glimrende sekker til helgeturen og ikke minst disse ultralette dunjakkene.


Selvsagt er det noe forskjell på slitestyrke ut fra bl.a. tykkelse på skinnet, men i all hovedsak er det passform, stivhet i skaftet og fleksibilitet og torsjonsstivhet i bindsålen som gir skoene noe ulike bruksområder.

Selv om vi kommenterer passform under vurdering av hver enkelt sko, må dette prøves av hver enkelt. Og selv om vi her har testet sko som skal tåle relativ tung oppakning, må de samtidig fungere greit også uten sekk. Enkelte er veldig stive uten sekk, mens andre blir for myke med sekk.

Skikkelig solide fjellsko veier unektelig noe mer enn et par joggesko, men i krevende terreng eller med sekk på ryggen gir fjellsko en helt annen støtte og avlastning til foten og sikrer et godt grep mot underlaget. Selv om skoene i denne testen er beregnet på tøff bruk, passer flere av dem like godt som "hytte- til hyttesko" på fjellet eller tursko i marka. Testteamet har også brukt skoene som dagligsko og har gode erfaringer med dette.

Fjellskoene må gås inn

Det er viktig å gå inn sko av denne typen før du legger ut på langtur - uansett hvor bra skoene føles på når de er nye! Jo kraftigere og stivere skoene er, desto lengre tid vil det som regel ta. Noen gir råd om å gå de første turene i myr eller å legge skoene i bløt. Vi vil ikke anbefale dette, men heller oppfordre til å ta tiden til hjelp.

Bruk skoene på korte turer i starten, gjerne bare en kjapp luftetur med hunden eller mens du måker snø eller klipper plenen. Etter hvert utvider du bruken til korte trimturer før du endelig har sko som er tilpasset dine føtter og er klare for fjellet.

Før du kjøper fjellsko

Passform er selvsagt førsteprioritet ved valg av fottøy. Om skoen glipper på hælen eller virker trang over vrista, kan det være lurt å prøve en annen modell. Lest og passform varierer også gjerne noe fra merke fra merke.

Ofte er det sålen som skiller skoene med tanke på bruksområde. Sålen består av tre lag: Yttersålen som er gummien og mønstret ned mot bakken, mellomsålen som sørger for demping, og bindsålen som gir ulike egenskaper med tanke på vridningsstabilitet (torsjonsstivhet) og rullemotstand (fleks). Ulike materialer og tekniske løsninger gir ofte utslag på vekt og pris. Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget, demping og slitasjestyrke er ting du kan spørre om, og til dels sjekke selv når du ser på sko i butikken.

En myk yttersåle gir god friksjon, men slites forholdsvis raskt. På sko som skal brukes på variert underlag bør du kunne bevege på gummidetaljene på sålen med tommelfingeren. Om du skal bære sekk, er det smart å gå for forholdsvis stive sko, både med tanke på rulle- og vridningsstabilitet.

Her skal du måtte ta skikkelig i for å kunne bøye/vri sålen med hendene - husk at den skal gi støtte til hele din vekt pluss vekten på det du har i sekken. Er du storvokst, setter dette større krav til bindsålen enn om du er en liten og lett.

Bruker du skoene mest i høyfjellet, kan en modell uten membran være et godt valg. Om skoene er av skinn, tekstil, syntetiske eller blanding, vil påvirke bl.a. vekt, slitasjestyrke, pusteevne og vedlikehold. Sko av tekstil er lettere enn skinnsko, men skinnsko er mer slitesterke og stabile. Sko av tekstil tørker raskere enn skinnsko, men skinnsko tåler mer fukt og er enklere å holde rene. Skinnsko må som regel gås inn, men det er ikke like viktig på en lett sko av tekstil.

Høyden på skaftet har innvirkning på den totale vekten av støvlene. En tommelfingerregel sier at ½ kg på føttene tilsvarer 5 kg i sekken. Ikke kjøp kraftigere og tyngre sko enn du trenger.

Snøring og hemper må fungere godt. Det er viktig med ringer og hemper som tåler tøff behandling. Flere modeller har metallhemper av støpt materiale. Vi har erfart at disse kan brekke (ingen i denne testen). Andre har bøybare hemper, disse kan selvsagt også brekke, men det er større sjanse for at de kan bøyes tilbake til opprinnelig posisjon.

Låsekroker/hemper som en del av snøresystemet er etter vår mening å anbefale på den skotypen som er testet her. Slike hemper gjør at du kan snøre med forskjellig trykk over vristen enn videre oppover skaftet. Ofte praktisk og behagelig, ikke minst i perioden du skal gå inn skoene.

Pris er ikke direkte sammenfallende med kvalitet, men en viss sammenheng er det. Dette gjenspeiler seg gjerne i kvalitet på materialene som er brukt og ulike løsninger for bl.a. å presse vekt samtidig som man får en solid og stabil sko.


Klikk på titlene for å lese mer om hver fjellsko.


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Lowa Tibet Pro GTX
For deg som er ute etter sko til tøffe turer.
Karakter: 6/6 Produsent: ST Sport Pris: 2899 Crispi Skarven
Topp fjellsko med glimrende passform.
Karakter: 6/6 Produsent: Crispi Norge AS Pris: 2899 Skarpa Ladakh GTX
Sitter godt på foten, generelt gode og solide løsninger.
Karakter: 5/6 Produsent: Outdoor AS Pris: 2999 Kayland Globo Nubuk
Et godt valg for deg som ikke må ha det stiveste som er på markedet.
Karakter: 5/6 Produsent: Vertikal Playground Pris: 2798 La Sportiva Trango Trek
En smekker sko som oppleves veldig presis.
Karakter: 5/6 Produsent: Atello AS Pris: 2299 La Sportiva Val di Fiemme GTX
En klassisk og meget god fjellsko.
Karakter: 5/6 Produsent: Atello AS Pris: 2299 Asolo Powermatic 100 GV MM
Et godt valg for deg som må ha det absolutt stiveste som er på markedet.
Karakter: 5/6 Produsent: Vertikal AS Pris: 2999 Hagløfs Granit GT
Enkelte av testernes favoritt.
Karakter: 5/6 Produsent: Hagløfs AS Norge Pris: 2699 Hanwag Alaska GTX
En røff sko som kvalitetsmessig oppleves bra.
Karakter: 5/6 Produsent: Fenix Outdoor AS Pris: 2899 Viking Tyin GTX
God allrounder med meget godt feste mot underlaget.
Karakter: 5/6 Produsent: Viking fottøy AS Pris: 2199 Hanwag Atlas GTX
En god, klassisk fjellstøvel.
Karakter: 5/6 Produsent: Fenix Outdoor AS Pris: 2699 Alfa Bitihorn/Tinde
Meget god allrounder.
Karakter: 5/6 Produsent: Alfa Skofabrikk AS Pris: 2699 Alfa Walk King
En klassisk og bra fjellsko.
Karakter: 4/6 Produsent: Alfa Skofabrikk AS Pris: 2199 Ecco Expedition Namco Mid GTX
Glimrende fritidssko, passer godt som sporty vintersko.
Karakter: 4/6 Produsent: Ecco Norge AS Pris: 1900