Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vi har testet 15 hammere

De billigste er også gjennomgående de dårligste.

STOR TEST: Vi har testet 15 hammere Foto: Øivind Lie
STOR TEST: Vi har testet 15 hammere Foto: Øivind Lie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å bruke hammereren riktig eller sage helt rett er fremdeles viktige ferdigheter når du skal snekre.

Spikeranlegg og skrudriller i alle størrelser har tatt mye av plassen for den tradisjonelle hammerbruken, men det er fremdeles et verktøy du er avhengig av om du skal snekre.

Vektklasser Hammere kommer i ulike vektklasser. Vi har testet den mest vanlige: 16 oz, eller 450 gram som det heter her i landet.

Om kloa skal være rett eller krum diskuteres gjerne fra landsdel til landsdel. Vi har valgt å teste den krumme varianten.

Vi har plukket hammere fra de mest kjente produsentene og egne merker fra de største kjedene.

I denne testen har vi lagt vekt på disse kriteriene:
Godt grep:

Grepet må være godt å holde i og ikke være glatt. Selv ikke når det blir vått som når du svetter eller det regner. Et grep som sitter dårlig gjør at du må klemme hardt for å holde hammeren. Det gir ekstra belastning.

Avvibrering:
Vi har også vurdert hvor godt hammeren er avvibrert. Bruker du hammeren mye er vibrasjoner ubehagelig og noe som i verste fall kan gi varige helseskader.

MAGNETHOLDER: Holder til spikeren på toppen av hodet. Smart detalj på Stanley FatMax Foto: Øivind Lie
MAGNETHOLDER: Holder til spikeren på toppen av hodet. Smart detalj på Stanley FatMax Foto: Øivind Lie Vis mer

Vi har også sjekket tilbakeslaget. Her er vi ute etter en hammer som er helt død når den treffer slik at all kraften går inn i spikeren.

Vi er heller ikke så glade i hammere som synger.

I balanse:
Hammeren må ha god balanse. Her har hodets tyngde, utforming og vinkel betydning. Det har også skaftets lengde i forhold til vekten.

Styrke i skaftet:
Disse hammerne er ikke testet over lang tid, men vi har prøvd ut en av de mest kritiske punktene: Styrken i skaftet og innfestingen til hodet. Her har vi satt kloa under en fastskrudd lekt, og dratt med den styrken en middels kraftig tømrer har i armen.

Utforming
Utformingen på hodet og kloa har betydning for hvor lett det er å komme til og trekke ut alle typer spiker. Hodet må også være fritt for skarpe kanter slik at det setter minst mulig merker.

TESTPANEL: Mats Eriksen og Johan W. Schioldborg Foto: Øivind Lie
TESTPANEL: Mats Eriksen og Johan W. Schioldborg Foto: Øivind Lie Vis mer

Pris og kvalitet:
Alle hammerne er vurdert sammen, uansett om de er beregnet for proff eller hobbybruk, og vi har ikke tatt hensyn til pris.

Det skal imidlertid sies at den biligste hammeren koster 39 kroner. Det er ganske mye billigere enn den dyreste som koster 440. Den billigste kan være en grei hammer til mange oppgaver, selv om den brakk under hard belastning.

Legger du på 60 kroner kan du kjøpe en Probuilder, den hammeren vi har vurdert til det klart beste kjøpet med en meget sterk firer. Eller du kan gå for testvinneren til 400. En hammer som er så avansert som en hammer kan bli.

Hammerne har fått karakter fra en til seks, der seks er best, og vi har brukt hele skalaen.

Testerne Testen er utført av Mats Eriksen og Johan W. Schioldborg, henholdsvis tømrermester/byggtekniker og lærling hos Tømrermester Kjetil Eriksen

Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på Facebook og diskuter verktøy og prosjekter i Verktøyforumet.

HARD BELASTNING: Skaft og innfesting er kritiske punkter. Denne hammeren brakk. Foto: Øivind Lie
HARD BELASTNING: Skaft og innfesting er kritiske punkter. Denne hammeren brakk. Foto: Øivind Lie Vis mer

Les også:
Slik skrur du inn en skrue
Hvordan bruke fugepistol
Hvordan snekre effektivt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Hultafors TC 16 Suverent god hammer, ingenting å trekke. Dette er testens vinner. Karakter: 6/6 Produsent: Hultafors Pris: 400 Vaughan R16 En meget god hammer med suveren avvibrering. Karakter: 5/6 Produsent: Vaughan Pris: 397 Stanley Fatmax Extreme En god hammer, men litt for kraftig hode ettere testernes smak Karakter: 4/6 Produsent: Stanley Pris: 440 Probuilder En meget god hammer der vi kun trekker for noe manglende avvibrering. Beste kjøp. Karakter: 4/6 Produsent: Probuilder Pris: 98 Bacho 429 Godt feste i grepet, bra lengde på skaftet, men litt tung i hodet. Karakter: 4/6 Produsent: Bacho Pris: 259 Bacho 428 Godt feste i grepet, bra lengde på skaftet, men litt tung i hodet. Karakter: 4/6 Produsent: Bacho Eastwing Dette er klassikeren, men den leverer ikke helt i toppklasse. Karakter: 4/6 Produsent: Eastwing Pris: 298 Probuilder En veldig god hammer, men med en stor mangel som trekker ned. Karakter: 4/6 Produsent: Probuilder Pris: 198 Biltema Godt håndtak og god balanse, men mye lyd. Karakter: 3/6 Produsent: Biltema Pris: 139 Stanley Graphite Bra balanse, solid hammer, men dårlig grep. Karakter: 3/6 Produsent: Stanley Pris: 290 Ironside En veldig god hammer, men med en stor mangel som trekker ned. Karakter: 3/6 Produsent: Ironside Pris: 219 Cocraft En solid hammer med god balanse, men mye vibrasjon og tilbakeslag. Karakter: 3/6 Produsent: Cocraft Pris: 99 FXA Tynt og uergonomisk grep, mye vibrasjon og dårlig helhetsinntrykk. Karakter: 2/6 Produsent: FXA Pris: 56 Fixit Vondt grep og dårlig balanse. Hammeren bøyde seg under stor belastning. Karakter: 1/6 Produsent: Fixit Pris: 69 Kellen Dårlig grep og dårlig balanse. Hammeren knakk under stor belastning. Karakter: 1/6 Produsent: Kellen Pris: 39

SLAPP: To av gummigrepene strakk seg og ble myke i enden. Foto: Øivind Lie
SLAPP: To av gummigrepene strakk seg og ble myke i enden. Foto: Øivind Lie Vis mer