Vi har testet åtte juletreføtter

Den dyreste er ikke nødvendigvis den beste.

O JUL MED DIN GLEDE: Vi har testet åtte varianter Foto: Øivind Lie
O JUL MED DIN GLEDE: Vi har testet åtte varianter Foto: Øivind LieVis mer

Tiden er inne for å velge årets juletre, Mange har kanskje allerede fått det innendørs og tatt sine forholdsregler for at det ikke skal begynne å drysse før det har kommet i juletrefoten.

Men når du så har hentet frem juletrefoten fra i fjor, kommer du på at du hadde lovet deg selv å bytte ut den ubrukelige saken.

Se video av hvordan du skal ta vare på juletreet.

Da kan denne testen være til hjelp. Vi har testet åtte juletreføtter. Vinnerne er en fot fra Krinner og en fra Easyfix.

Enkel montering -En juletrefot skal gjøre det lett å montere og demontere treet, sier juletredyrker Per Kveim i Treungen, som minner om at man må huske på at edelgran har en større rotdiameter enn vanlig gran.

- Derfor kan det være lurt å ha litt å gå på, forklarer han.

Det er også viktig at treet får nok vann, og da er det en fordel med stort vannvolum i foten slik at man slipper å vanne støtt og stadig,

- Et tips til slutt er at plast har dårlig motstandsdyktighet mot kulde. Det bør du være oppmerksom på hvis du setter treet og foten ut, avslutter Kveim.

PIGG: På foten fra Skeidar er piggen mer å anse som en bulk. Foto: Øivind Lie
PIGG: På foten fra Skeidar er piggen mer å anse som en bulk. Foto: Øivind Lie Vis mer

Design og pris er ikke med i vurderingen.

Stabilitet Vi har også testet stabiliteten på foten.

Det er spesielt viktig hvis du har små barn.

Vi har også vurdert byggekvaliteten på juletreføttene.

Piggen er viktig I bunnen av foten står det en pigg. Denne er viktig fordi den gir feste til treet i bunnen av rota. Sitter ikke treet her blir det blir det vanskelig å rette i tillegg til at det kan bli ustabilt. Et unntak her er Hamre-foten som har en konisk form som gjør samme nytten. Denne piggen må være så skarp som mulig. Da fester treet seg lett, med et dunk ned i foten.

Endestykker På juletreføttene med skruer sitter det endestykker i den enden av skruen som skyver mot stammen. Disse er ofte skrudd fast og kan skru seg ut når du demonterer treet.

Utvalg Vi har plukket ut produkter med et vidt spenn i mekanismer og design. De vi har funnet har en brukbar distribusjon, gjerne i de store kjedene.


Les også:


Slik lager du islykt

Disse juletrærne drysser ikke

Stor test av espressomaskiner

SITTER FAST: Endestykkene på Lifetime-foten er festet slik at de ikke skrur seg ut. Foto: Øivind Lie
SITTER FAST: Endestykkene på Lifetime-foten er festet slik at de ikke skrur seg ut. Foto: Øivind Lie Vis mer

Her er de sunneste julepølsene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Krinner V3 Mye mekanikk, men det funker suverent. Karakter: 6/6 Pris: 599 Easyfix Denne foten er genial i all sin enkelhet, men har en ulempe. Karakter: 6/6 Produsent: Pris: 375 Lifetime Klassisk, solid støpejernsfot. Karakter: 5/6 Pris: 400 Supergrip Virker litt spedbygd, men funker bra. Karakter: 4/6 Pris: 129 Inka Dette er foten som går i ett med parketten. Karakter: 4/6 Pris: 995 Hamre En klassisk smijernsfot med helt middels resultater. Karakter: 3/6 Pris: 400 Smijernsfot fra Skeidar En klassisk støpejernsfot med noen mangler. Karakter: 3/6 Pris: 359 Juletrefot fra Clas Ohlson Liten fot til små trær. Karakter: 2/6

SKRUR SEG UT: Endestykkene på foten fra Clas Ohlson skrur seg ut og gjør det vanskelig å demontere treet. Foto: Øivind Lie
SKRUR SEG UT: Endestykkene på foten fra Clas Ohlson skrur seg ut og gjør det vanskelig å demontere treet. Foto: Øivind Lie Vis mer