HVILKET SKAL DU VELGE? Ryggekameraet fra Clas Ohlson bak til venstre, Biltemas modell i midten eller Julas alternativ bak til høyre. Foto: ØYVIND PAULSEN
HVILKET SKAL DU VELGE? Ryggekameraet fra Clas Ohlson bak til venstre, Biltemas modell i midten eller Julas alternativ bak til høyre. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Vi har testet ryggekameraer

Og sitter igjen med en klar vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dinside: Har du først blitt vant til ryggekamera i bilen, er det vanskelig å klare seg uten: For de aller fleste av oss er det nemlig betryggende å få bedre oversikt over hva som befinner seg bak bilen når du setter den i revers.

Kjøper du en ny bil i dag, er den gode nyheten at ryggekameraer nå begynner å bli standard utstyr på stadig flere modeller. Men også for deg som har en gammel bil, er det håp:

Markedet florerer nemlig av ryggekameraer for ettermontering, og som du sikkert har sett, kommer de også i alle prisklasser.

Spørsmålet er selvsagt om de billige alternativene duger, og vi hanket derfor inn tre ryggekameraer fra de store billigkjedene her til lands, nemlig Biltema, Jula og Clas Ohlson.

Tre trådløse alternativer Alle de tre kameraene i denne runden har trådløs overføring av bildesignalet fra kameraet til skjermen.

Fordelen med trådløs overføring er naturlig nok at du slipper et ekstra kabelstrekk gjennom bilen.

Ulempen er imidlertid at trådløs overføring også øker sjansen for forstyrrelser, og her skilte det stort mellom de ulike kandidatene.

Pris og spesifikasjoner Som du ser i tabellen, er det Julas alternativ som er desidert billigst.

SPESIFIKASJONER


Jula Biltema Clas Ohlson
Pris: 798 1199 1398
Skjerm: 3,5" 4,3" 3,6"
480*234 piksler 480*272 piksler ikke oppgitt
Trådløs: 2,4GHz analogt 2,4GHz digitalt 2,4GHz analogt
Oppgitt 9 meter 100 meter 8-16 meter
rekkevidde:
Hjelpelinjer: Nei Ja Nei
Mulighet for Nei Ja, 2 stk Nei
ekstra kamera:

• Informasjon fra bruksanvisning og butikkenes nettsider 7.5. 2014.

Deretter er det et lite sprang opp til Biltemas og Clas Ohlsons alternativer.

• Lenker til de individuelle testene finner du nederst i saken.

Er det vanskelig å koble til? For å få ryggekameraene til å virke, må de selvsagt ha strøm, og her skilles det mellom skjermene og selve kameraet:

Skjermen: Alle skjermene leveres med et strømadapter som plugges i bilens sigarettenner.

Fordelen er at dette er en enkel løsning.

Ulempen er naturlig nok at det gir mer kabelrot i bilen, siden du enten må kjøre med ledningen i sigarettenneren konstant, eller koble den til og fra hver gang du skal bruke den.

Vil du unngå kabelrotet, kan du imidlertid koble skjermen direkte til bilens elsystem, men det forutsetter at du tør å tukle med strømledningene i dashbordet. Det er en jobb i hvert fall ikke vi har lyst til å gjøre selv, så her bør du kjenne dine egne begrensninger.
Selve kameraet: Selve kameraet skal festes til nummerskiltet bak på bilen din, og det følger med braketter til dette. Å feste dette er så enkelt at alle vil klare det, men ikke glem at også dette kameraet må ha strøm.

Det beste alternativet er å koble kameraet til ryggelyset på bilen din, slik at kameraet aktiveres automatisk når du setter bilen i revers, for så å sende bildesignalet til skjermen din.

Alle kameraene ble for øvrig levert med kabler og koblinger for denne jobben, men vi går ikke inn på nøyaktig framgangsmåte her.

Moralen er enkel: Er du i tvil, bør denne tilkoblingen gjøres på et verksted.

LES DE INDIVIDUELLE TESTENE:
Biltema er testens vinner Clas Ohlson tar andreplassen Julas modell er testens taper
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

HVILKET SKAL DU VELGE? Ryggekameraet fra Clas Ohlson bak til venstre, Biltemas modell i midten, og Julas alternativ bak til høyre.  Foto: ØYVIND PAULSEN
HVILKET SKAL DU VELGE? Ryggekameraet fra Clas Ohlson bak til venstre, Biltemas modell i midten, og Julas alternativ bak til høyre. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer